Bio jednom jedan Ajaks - Gde su sad i šta dalje?

Šampion Holandije, ekipa Ajaksa ostao je bez još jednog člana koji je proteklih godina bio motor ekipe. Odlaskom Hakima Zijeha, "kopljanici" će izgledati potpuno drugačije od ekipe koja je prošle sezone igrala polufinale Lige šampiona i bila nadomak istorijskog uspeha. Međutim, Ajaks je još jednom pokazao da pojačanja ne treba uvek nužno tražiti u dalekim zemljama i plaćati ih stotinama miliona. Nekada, pojačanje se nalazi u "dvorištu", samo ga treba razviti i izbrusiti.

Био једном један Ајакс - Где су сад и шта даље? Био једном један Ајакс - Где су сад и шта даље?

Frenk Lampard i Čelsi odradili su veliki posao, pošto su nekoliko meseci unapred osigurali transfer Hakima Zijeha iz Ajaksa i to za, utisak je, jeftinih 40 miliona evra.

Jedan od najboljih kreatora i opasnijih fudbalera na terenima širom Evrope, "plavcima" je preko potreban i u Londonu nestrpljivo čekaju da vide njegove kvalitete na delu.

I dok se kompletna fudbalska javnost bavi time kako će Čelsi da uklopi Marokanca i kako će on uticati na njihovu igru, ali i kompletnu Premijer ligu, retko ko se pita, kako će Ajaks dalje bez još jednog bisera.

Razlika u dve sezone

"Kopljanici" su prošle godine igrali polufinale Lige Šampiona, pošto su prethodno u nokaut fazi eliminisali redom Real Madrid, pa Juventus.

Zanimljivo je da su do okršaja sa najboljim ekipama prethodno morali da prođu kvalifikacije, gde su bili bolji od Dinamo Kijeva i Standarda iz Liježa.

U grupi su završili iza Bajerna, a ispred Sportinga i AEK-a. Moglo se naslutiti o kakvoj se generaciji radi, ali ni u najluđim snovima se nije moglo očekivati da će ti klinci, uz dodatak par veterana, napraviti takvo čudo.

Par minuta, pa čak i sekunde, uz minimalnu dozu sreće, nedostajali su Ajaksu kako bi eliminisao i Totenhem, plasirao se u finale Lige šampiona i pokušao da napadne "ušati trofej".

Uzevši u obzir kolike promene je pretrpeo holandski tim, nije ni čudo da je već naredne sezone elitno takmičenje završio u grupnoj fazi, pa će nastavak u Evropi tražiti u nokautu Lige Evrope (protivnik im je Hetafe), a pitanje je i kada će Ajaks ponovo moći da se nađe u društvu četiri najbolje ekipe Lige šampiona.

Nenadmestivi odlasci

Počelo je odlaskom dvojice najznačajnijih. Poznato je da filozofija totalnog fudbala koji igra Ajaks jeste to da su golmani i odbrana prvi napadači, a napadači prvi u odbrani svog gola.

Frenki de Jong i Matijas de Liht su na leto prošle godine promenili sredinu i dres Ajaksa zamenili onim Barselone i Juventusa. De Jong se odlučio da nastavi tradiciju između holandske i španske ekipe i priključio se Mesiju i ekipi u Barseloni (transfer vredan 75 miliona evra), dok je De Liht, nakon dugog razmišljanja, odabrao drugu stranu, Juventus i Kristijana Ronalda (za 85 miliona evra).

Obojica imaju problema da se potpuno uklope u nove sisteme, ali nesumnjivo je da će njihov kvalitet isplivati i da će stvari doći na svoje.

Zanimljivo je da se Ajaks pomalo olako i za malu svotu (20 miliona evra) odrekao veoma talentovanog napadača Kaspera Dolberga. U vremenu kada se o njemu govorilo kao novom Zlatanu Ibrahimoviću i kada je pored sebe imao Huntelara za mentora, Dolberg odlazi u ne toliko jaku francusku ligu i pojačava Nicu.

Odlazak iskusnog Šenea, jednog od junaka pobede nad Realom, bio je očekivan. Danac je napunio 33 godine i što zbog politike kluba, što zbog emotivnog pražnjenja, iz Ajaksa je prešao u Đenovu (1,5 milion evra).

Ne toliko zvučni koliko ostali sa ovog spiska, ali u stilu Ajaksovog fudbala podjednako bitni, Sinkgraven, Kristensen i Vober, karijere nastavljaju u Leverkuzenu (5 miliona evra), Salcburgu (5 miliona evra) i Sevilji (10,5 miliona evra).

Poslednji u nizu je Hakim Zijeh. Igrač koji pokriva veliki broj pozicija u napadu, poseduje neverovatne kreatorske osobine. Podjednako dobro dovodi saigrače, ali i sebe u situaciju za postizanje golova i utisak je da će fudbaleri Čelsija uživati u njegovim partijama. Ukoliko pokaže delić umeća iz Ajaksa i ispuni minimalna očekivanja, "plavci" će imati čemu da se nadaju naredne sezone. Zijeh je u tim iz Londona prešao u transferu vrednom 40 miliona evra.

Nove nade 

Ajaks godinama funkcioniše po principu da u fudbalsku orbitu izbacuje vanserijske talente, prodaje ih za relativno veliki i veliki novac, a sa druge strane pokušava da svake godine iznova i iznova brusi potencijalne nove "vunderkindove". 

Nepresušni izvor predstavlja im njihov omladinski pogon, ali i pogon drugih timova. Ajaks se ne stidi da u svoju školu ili klub dovede igrače iz drugih liga i klubova i od njih izvlači maksimum i potencijal koji u prethodnim klubovima nisu mogli. Takođe, u Ajaksu ključnu ulogu igra i nekoliko veterana, igrača koji kvalitetima na terenu, ali i van njega uspevaju da pomognu klubu u rezultatima i afirmisanju mladih.

U ekipi su, od zvučnijih imena, ostali: Dušan Tadić, David Neres, Doni van den Bek, Nikolas Taljafiko, Andre Onana, Nusair Mazraui... Ipak, pitanje je koliko će dugo Ajah moći njih da sačuva, jer je veliko interesovanje za svakog od pomenutih igrača.

Iz omladinskog pogona u seniorski tim ove sezone prekomandovani su Dest, Traore i Gravenberh, od kojih se očekuje da naslede prethodnike i budu novi talas Ajaksovih čuda.

Takođe, Ajaks je bio aktivan i na transfer tržištu, pa se očekuje da od mladih Martineza, Alvareza i Marina iskoriste potencijal i kroz koju godinu od njih naprave najtraženije igrače u Evropi. Trenutni kvalitet i iskustvo koje će se preneti na naslednike dobili su i u Kvinsi Promesu i Rajanu Babelu koje su doveli iz redova Sevilje i Fulama.

Prkos modernom fudbalu i trošenju stotina miliona

Iz sezone u sezonu ekipa Ajaksa prkosi svim fudbalskim zakonima. Najbolji igrači odlaze, prave velike karijere u najboljim svetskim klubovima, a Ajaks pokušava nekim novim klincima da ih zameni, kako bi se ciklus ponovio i naredne sezone.

Međutim, ono što razlikuje Ajaks od bilo kog drugog kluba na svetu, jeste svakako to što on bezuslovno voli svoje klince, pažljivo sa njima radi, selektira ih i sprema za budućnost. Od najmlađih selekcija ta deca se uče da igraju Ajaksov prepoznatljiv stil fudbala, da vole tu igru i a će im ona doneti toliko toga u životu. Zato igrači koji prođu omladinsku školu Ajaksa kasnije postaju veliki znalci, fudbaleri, ali i legionari.

Johan Krojf, Marko van Basten, Patrik Klajvert, Frank de Bur, Frank Rajkard, Edgar Davids, Denis Bergkamp, Zlatan Ibrahimović, Vesli Snajder, Luis Suarez, Kristijan Eriksen, samo su neki od igrača koji su imali tu sreću da su odabrali Ajaks i da je Ajaks odabrao njih.

Vanserijski igrač i pojačanje koje vam je potrebno ne mora nužno da se plati 100 ili 200 miliona evra. Ono može biti tu, u vašem "dvorištu", samo trebate vredno da ga zalivate, radite i kasnije okopate.

Aleksandar Petrović (AlexPetro23

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво