Od Romarija do Halanda – nezaboravni debitantski nastupi

Erling Haland debitovao je prošlog vikenda za Borusiju iz Dortmunda postigavši tri pogotka za preokret "milionera" i trijumf u Augsburgu od 5:3. Blistava partija mladog Norvežanina podsetila je na debitantske nastupe nekih zvezda, koji će zauvek ostati ispisane u istoriji "najvažnije sporedne stvari na svetu". Romario, Bufon, Rekoba, Runi... samo su neki od fudbalskih legndi koji su se već u prvim mečevima upisali u klupsku istoriju.

Pola Evrope pokušalo je ove zime da u svoje redove dovede napadača tada Salcburga, 19-godišnjeg Norvežanina Erlinga Halanda.

Kada se činilo da će sin nekadašnjeg fudbaler Lidsa i Mančester sitija Alfija Halanda pojačati redove nekog fudbalskog velikana poput Mančester junajteda, Juventusa ili Bajerna, mladi Erling izabrao je Borusiju iz Dortmunda i, ako se po jutru dan poznaje, nije pogrešio.

Haland je protiv Augsburga ušao u igru sa klupe u 56. minutu, pri vođstvu domaćina od 3:1, a samo tri minuta kasnije postigao je debitantski pogodak za "milionere".

Do kraja meča postigao je još dva pogotka, kompletirao het-trik i potvrdio da se radi o talentu neslućenih razmera. Njegov put ka fudbalskom vrhu tek je počeo, a njegova senzacionalna partija naterala nas je da se prisetimo još nekih legendi koje su zasjale na debiju.

Romario, Barselona – Sosijedad 3:0 (1993)

U Barselonu je stigao posle fantastične sezone u dresu holandskog PSV Ajndhovena i već na prvoj utakmici u dresu katalonskog kluba pokazao da je na pravom mestu.

Romario je tog septembra 1993. godine, protiv Real Sosijedada, postigao tri pogotka u maniru vrhunskog golgetera i pokazao da se od njega može očekivati mnogo toga.

Brazilac je doneo Barsi titulu šampiona Španije te sezone, da bi na leto sa "kariokama" postao šampion sveta. Bila je to najbolja sezona u karijri napadača za kojeg se veruje da je postigao 1.000 pogodaka za života.

Đanluiđi Bufon, Parma – Milan 0:0 (1995)

Parma je početkom 90-ih godina prošlog milenijuma imala značajnu ulogu u italijanskom fudbalu. Veliki broj igrača ostavili su neizbrisiv trag u istoriji malog kluba sa severa Italije, ali malo ko kao legendarni Đanluiđi Bufan.

Kao 17-godišnjak Điđe je debitova na golu svog tima protiv velikog Milana, u tom trenutku šampiona Evrope, a mladić je spasao Parmu odbanivši zicere Roberu Bađu i Danijeleu Masaru.

U utakmici bez golova rodila se jedna karijera koja i dan-danas nije završena, a Bufon se smatra jednim od najboljih golmana u istoriji fudbala.

Fabricio Ravaneli, Midlzbro – Liverpul 3:3 (1996)

Bilo je to vreme kada su igrači iz Italije preplavili Ostrvo. Vijali i Zola bili su okosnica Čelsija, Paolo di Kahio jedan od miljenika navijača Vest Hema, a Fabricio Ravaneli došao je u Midlzbro kao veliko pojačanje.

I već na prvoj utakmici, protiv Liverpula, "belo pero" postigao je tri pogotka i doneo bod svom Borou protiv "crvenih".

Na 35 utakmica na "Riversajdu", Ravaneli je postigao 17 golova, ali nije uspeo da ostavi svoj tim u Premijer ligi. Ipak, ono što je učinio na debiju za sva vremena ga je ucrtalo na mapu fudbalskih majstora.

Alvaro Rekoba, Inter – Breša 2:1 (1997)

Pre utakmice sa Brešom, malo ko od navijača Intera razmišljao je i pričao o Alvaru Rekobi. Razlog je bio jednostavan, svi su bili opčinjeni Ronaldom, od kojeg su očekivali da prekine dominaciju Juventusa i Milana i donese "skudeto" na "Meacu".

Međutim, tog 31. avgusta 1997. godine svu slavu odneo je Urugvajac. Sa klupe je ušao u 71. minutu, a samo dva kasnije Breša je povela preko Darija Hubnera.

Urugvajac je rešio da prelomi meč. Levica je dva puta sevnula, lopta dva puta završila iza leđa golmana Breše, a Rekoba je, osim ljubavi navijača "nero-azura", zaslužio renome jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca u Italiji.

Vejn Runi, Mančester junajted – Fenerbahče 6:2 (2004)

Ko je gledao mladog Vejna Runija u Evertonu, odmah je znao da se radi o igraču pred kojim je blistava karijera. To nije moglo da promakne ni ser Aleksu Fergusona, koji je 18-momka doveo na "Old Traford".

Runi se odužio na najbolji mogući način. Na svom debiju u dresu "đavola", protiv Fenerbahčea u Ligi šampiona, postigao je tri pogotka i zabeležio asistenciju, zaslužio ljubav navijača i strah protivničkih odbrana.

U dresu Junajteda odigrao je 393 utakmice i postigao 183 pogotka, u međuvremenu postao najbolji strelac u istoriji engleske fudbalske reprezentacije.

Pjer-Emerik Obamejang, Borusija Dortmund – Augsburg 4:0 (2013)

Slučajno ili ne, tek Pjer-Emerik Obamejang debitovao je za "milionere" protiv Augsburga (kao i Haland) i već na prvom meču postigao het-trik (isto kao i Haland).

Napadač iz Gabona već je u tom meču nagovestio velike domete, ali čini se da je u karijeri, koja je daleko od gotove, mogao mnogo više od tavorenja u Arsenalu.

Za one pedantnije, meč protiv Augsburga je Obamejangu bio drugi u dresu Dortmunda, ukoliko se računa i 18-minutni nastup protiv Bajerna u Superkupu Nemačke. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво