VAR gura engleski fudbal u besmisao

Video tehnologija od trenutka uvođenja u Premijer ligu nije bila dobra, ali je poslednjih sedmica naterala i one koji su bili na njenoj strani da joj okrenu leđa.

Fudbalska asocijacija Engleske od ove sezone je uvela VAR u Premijer ligu, s namerom da pomogne poprilično nekvalitetnim sudijama.

Međutim, alat koji je služio da unapredi suđenje, doneo je mnogo više problema nego prednosti, o čemu smo pisali nakon što je Mančester siti oštećen u duelu sa Liverpulom pre dva meseca.

Situacija se nije poboljšala, već je dodatno unazađena, pa na kraju 2019. i početku 2020. godine videli seriju nestvarnih odluka.

Počelo je utakmicom Noriča i Totenhema koja je završena remijem 2:2, a mogla je mnogo drugačije, da je domaćinu priznat pogodak kojim bi otišao na 2:0 protiv ekipa Žozea Morinja.

Temu Puki duplirao je prednost "kanarinaca", međutim, sudija je dobio instrukcije iz VAR sobe i gol je poništen.

Na snimku se činilo da je sve u redu, da je Finac izbegao ofsajd, ali je onda usledila čuvena linija posle čega je odlučeno da se ne prizna pogodak.

"Mislim da je najvažnije da je doneta odluka ispravna, jer u suprotnom biste imali gomilu menadžera koji vrište, pošto je krajnji proizvod drugačiji svakoga dana. Kada smo ušli u eru VAR-a, znalo se da će biti priče o odlučivanju. I u nekoliko drugih situacija bi završni proizvod bio isti – ofsajd zbog položaja ramena u odnosu na koleno", rekao je Kris Hjuton, nekadašnji menadžer Noriča.

Nastavilo se samo dan kasnije u derbiju Liverpula i Vulverhemptona. "Crveni" su nastavili da gaze ka tituli, prvoj otkad se Premijer liga igra u ovakvom formatu, ali je sve moglo da bude mnogo drugačije.

Ekipa Jirgena Klopa pobedila je sa 1:0 pogotkom Sadija Manea iz prvog poluvremena, koji je u finišu tog dela anulirao Neto. Portugalac je lepo završio akciju po desnoj strani, silno se radovao zbog prvog pogotka na gostujućim terenima u Premijer ligi, dok arbitar Entoni Tejlor nije dobio instrukcije iz VAR sobe.

Merilo se da li je začetku akcije Žoao Mutinjo bio u nedozvoljenoj poziciji, usledili su minuti mučenja koji su doveli do odluke da se sa semafora skine jedinica na strani Vulverhemptona.

"Ne želim više da pričam o VAR-u. Ne volim što gledamo odluke koje donose sudije dok sede miljama udaljeni od terena. Arbitri u takvim situacijama ne osećaju igru kao onaj koji sudi. Menadžer sam, trener, nije do mene da govorim kako bi moglo da se unapredi, ali mislim da je šteta kada imate dva sjajna tima na fantastičnom stadionu. Trebalo bi da gledamo kvalitetan fudbal, veliku zabavu, ne bi trebalo da slavimo nepostojeće golove", kazao je menadžer Vulvsa Nuno Espirito Santo.

Njegov kolega Klop nije želeo previše da komentariše odluke koje su ovoga puta (kao i u mnogo navrata išle njegovom timu u korist), već je kritikovao brzinu i način odlučivanja.

"Nije dobro što igrači samo stoje toliko dugo. Bilo bi bolje da se sve dešava na ekranu. Moglo bi sve da se završava i brže", kritikovao je Nemac.

Navike su iz stare prebačene u novu godinu, u kojoj smo već prvog dana svedočili još jednom potpuno besmislenom ishodu.

Džek Griliš je doneo trijumf Aston Vili u Barnliju (2:1) prelepim pogotkom, koji bi mogao da mu bude drugi na utakmici, ali mu je prvi poništen. Ponovo su u VAR sobi izmerili da je njegov saigrač Ale bio u minimalnom ofsajdu u začetku napada.

Na društvenim mrežama ponovo je krenula salva uvreda, dok je nekadašnji engleski reprezentativac Gari Lineker na "Tviteru" objavio nešto o čemu mnogi do tog trenutka nisu razmišljali:

"Nikada nisam pomislio da ću ovo reći, ali mi je generalno žao linijskih sudija. Oni su veoma dobri u onome što rade, ali ih užasno potkopavaju. Zapamtite, kada su igrači u liniji, oni su u dozvoljenoj poziciji", kazao je bivši član Lestera i Barselone.

Najveći problem u navedenim primerima jeste što nijedan kompjuter, niti elektornski sistem, ne može da pogodi trenutak upućivanja lopta, a želi da meri milimetre u razlikama. Šanse za manipulacije su velike, dok je o ubijanju onoga što je najlepše u fudbalu, a to je zabava i ono zbog čega u opisu ima reč "igra", izlišno govoriti.

"Pretpostavio sam da postoji mogućnost da se gol poništi. Sada kada postignete pogodak, imate osećaj da on neće biti priznat. Bio sam na 50-50 odsto da će VAR promeniti odluku", zaključio je Griliš.

Igrači će morati da nauče da ne slave preterano postignute golove, dok će čelnicima Premijer lige osnovni zadatak biti da ekspresno poprave ono što se popraviti može.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво