Evropska godina srpskih klubova, Beograd je video Bajern i "đavole"

Na programima RTS-a ove godine smo imali priliku da ispratimo i sve nastupe srpskih fudbalskih klubova u evropskim takmičenjima. Crvena zvezda je eliminisana u grupnoj fazi Lige šampiona. Partizan je zaustavljen u grupnoj fazi Lige Evrope, dok su Čukarički i Radnički iz Niša ispali u kvalifikacijama za to takmičenje.

Crvena zvezda je drugu godinu za redom došla do grupne faze elitnog klupskog takmičenja starog kontineta. Predvođeni trenerom Vladanom Milojevićem, crveno-beli su započeli takmičenje u prvom kolu kvalifikacija, gde su eliminisali šampiona Litvanije Suduvu, da bi potom u drugom kolu bili bolji i od prvaka Finske, Helsinkija.

Veliki ispit, fudbaleri Crvena zvezda imali su već u trećem kolu, gde su se sastali sa prvakom Danske, Kopenhagenom. Posle remija od 1:1 u Beogradu, isti rezultat viđen je i posle produžetaka u Kopengagenu, te su o prolasku u plej of odlučivali penali.

Junak čuvene penal serije, bio je Milan Borjan, koji je zaustavio udarac Vinda u jedanaestoj seriji, tako da je Crvena zvezda sa ukupnih 7:6 posle penala prošla u plej of za Ligu šampiona. Tamo ih je čekao prvak Švajcarske Jang Bojs. 

U Bernu je bilo 2:2, dok je u revanšu Zvezda golom Vukanovića došla do konačnih 1:1 i tako izborila prolaz u grupnu fazu najkvalitetnijeg klupskog takmičenja u Evropi. 

Bajern, Totenhem i Olimpijakos u Beogradu 

Žrebom je odlučeno da će naš šampion igrati u grupi B sa ekipama Bajerna iz Minhena, Totenhema i Olimpijakosa.

Zvezda je tako postala jedini tim ove sezone koji je startovao u prvom kolu kvalifikacija i stigao do elite. 

Međutim, svi su bili svesni da Milojevićev tim neće imati ni malo lak zadatak u veoma jakoj grupi.

Na premijeri, Bajern je u Minhenu slavio sa 3:0, a potom je u drugom kolu na stadion Rajko Mitić stigao Olimpijakos, koji je poveo sa 1:0, međutim uporni Milojevićev tim preokrenuo je rezultat u drugom poluvremenu golovima Vulića, Milunovića i Boaćija, i tako stigao do prvog i ispostaviće se jedinog trijumfa ove sezone od 3:1. 

U trećem i četvrtom kolu, crveno-beli su se sastali sa aktuelnim vicešampionima Evrope, ekipom Totenhema, koji je pod vođstvom Maurisija Poćetina ostvario dve ubedljive pobede. U Londonu je bilo 5:0 za Totenhem, koji je potom i u Beogradu slavio sa 4:0. Korejac Son je u dvomeču sa Zvezdom postigao četiri gola. 

U tom trenutku, bez obzira na dva ubedljiva poraza, prvak Srbije i dalje je bio u igri čak i za plasman u nokaut fazu Lige šampiona, ali usledio je još jedan ubedljiv poraz, najubedljiviji u istoriji Crvene zvvezde pred svojim navijačima u evropskim takmičenjima. Bajern je u Beogradu, na stadionu Rajko Mitić slavio sa 6:0, a četiri gola na meču postigao je Robert Levandovski.  

U poslednjem, šestom kolu grupe B Lige šampiona, Olimpijakos i Crvena zvezda su u Atini odlučivali u direktnom okršaju o plasmanu u nokaut fazu Lige Evrope i trećem mestu u grupi. Zvezda je imala tri, Olimpijakos samo jedan bod. 

I sve je išlo na ruku našem predstavniku, Zvezda je imala penal u prvom poluvremenu koji nije realizovao Portugalac Tomane, a bolju igru u nastavku Olimpijakos je krunisao golom Marokanca El Arabija sa bele tačke u 87. minutu za konačnih 1:0 i prolaz grčkog tima u nokaut fazu Lige Evrope.

Crvena zvezda je osvojila samo tri boda, uz svega tri data i čak 20 primljenih golova, ali i pored svega, šampioni države su ostvarili primarni cilj i nastupili u eliti, drugi put za redom, sticali iskustvo i davali priliku nekim mladim igračima poput Njegoša Petrovića koji predstavlja veliku nadu i svetlu budućnost kluba i srpskog fudbala.

Pod Milojevićevim vođstvom Crvena zvezda je u prethodne tri sezone igrala dva puta u grupi Lige šampiona i jednom u nokaut fazi Lige Evrope. Posle osvajanja jesenje titule u Super ligi Srbije i eliminacije u grupi Lige šampiona, Milojević je u decembru otišao sa mesta prvog trenera crveno-belih, a nasledio ga je Dejan Stanković, nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši igrač Crvene zvezde. 

Partizan, "pomračenje" od četiri minuta 

Partizan je pod vođstvom Sava Miloševića započeo kvalifikacije za Ligu Evrope u drugom kolu. Eliminisan je najpre tim Konah's Kija iz Velsa sa 4:0 u dvomeču, dok su u trećem kolu crno-beli bili bolji i od Malatije iz Turske. U Beogradu je bilo 3:1 za naš tim, dok su u Turskoj fudbaleri Partizana poraženi sa minimalnih 1:0 i tako prošli u plej of za Ligu Evrope. 

Tamo ih je čekao Molde iz Norveške. U Beogradu je bilo 2:1 za crno-bele, dok su u Norveškoj igrači Sava Miloševića odigrali nerešeno 1:1 i tako se domogli grupne faze Lige Evrope. 

Partizan je ove jeseni nastupio u grupi L sa ekipama Mančester junajteda, AZ Alkmara i Astane. 

Predvođeni izvanrednim Izraelcem Nathom, Zdjelarom, Sumom, iskusnim Tošićem, brzonogim Japancem Asanom i napadačem Sadikom, fudbaleri Partizana su već na startu protiv AZ-a imali lepu priliku da upišu prva tri boda, vodili su golovima Natha sa 2:1 i imali igrača više, ali je na kraju bilo 2:2.

Već u drugom kolu, Partizan je ostvario trijumf u Kazahstanu nad Astanom od 2:1 golovima Sadika, a potom su usledili dueli sa slavnim Mančester junajtedom u trećem i četvrtom kolu.

Engleski gigant je sa kombinovanim sastavom najpre slavio u Beogradu sa minimalnih 1:0, a strelac je bio Marsijal sa penala u 43. minutu.

U Mančesteru je bilo ubedljivimh 3:0 za Engleze, a streleci su bili Grinvud, Marsijal i Rašford.

Ključni duel za prolaz u nokaut fazu Lige Evrope, fudbaleri Partizana odigrali su u Hagu, gde su u petom kolu grupe L, gostovali kod ekipe AZ Alkmara. Partizanu je bila potrebna pobeda za prolaz dalje, dok je Holanđanima bio dovoljan i bod kako bi prošli u nokaut fazu takmičenja. 

I Partizan je imao sve u svojim rukama. Crno-beli su vodili sa 2:0 golovima Asana i Sume, imali su igrača više, a onda su u 88. i 92. minutu primili dva gola. Oba puta je strelac bio Drajf, koji je tako doneo željeni remi AZ-u i odveo svoj tim dalje, među 32 najbolja tima Lige Evrope, kolo pre kraja takmičenja u grupi L. Partizan je završio takmičenje u Evropi, i pored odličnog utiska koji su naši predstavnici ostavili do 88. minuta tog duela sa AZ Alkmarom. 

Do kraja takmičenja u grupi, fudbaleri trenera Sava Miloševića su u poslednjem, šestom kolu grupe L pred svojim navijačima ubedljivo savladali Astanu sa 4:1, golovima Asana, Sume i Sadika. 

Nema iskustva - nema Evrope

Na RTS-u smo imali priliku da pratimo i kvaalifikacione mečeve Čukaričkog i Radničkog iz Niša, u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope. 

Čukarički je pod vođstvom odličnog trenera Veselinovića, predvođen mladim i talentovanim momcima, slavio u prvom kolu kvalifikacija protiv ekipe Banantsa iz Jermenije sa ukupnih 8:0 u dvomeču. 

Prva utakmica odigrana je na Banovom Brdu u Beogradu, a pažnju na sebe skrenuli su Vidosavljević, Birmančević, Tedić, kapiten Docić i iskusni golman Belić. Čukarički je slavio sa ubedljivih 3:0 a strelci za naš tim bili su Tedić i Kovač. 

U Jermeni je viđena još ubedljivija i lepša igra Čukaričkog, koji je slavio sa 5:0, a golove su postizali Luka Stojanović, Tedić, Luković i Birmančević. 

Ipak, u drugom kolu kvalifikacija, Čukarički se sastao sa ekipom Moldea. U prvom susretu u Norveškoj nije bilo golova, a onda je u revanšu na Banovom Brdu presudilo iskustvo norveškog tima, koji je slavio sa 3:1, tako da je Veselinovićev tim eliminisan već u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. 

Sa druge strane, Radnički iz Niša je zaustavljen već u prvom kolu kvalifikacija za drugo po rangu klupsko takmičenje u Evropi. 

Bolji od Radničkog bio je tim Flore iz Estonije, koji je u prvom meču pred svojim navijačima slavio sa 2:0, dok je u Nišu bilo nerešeno 2:2. Ekipu je vodio Simo Krunić, koji se nije dugo zadržao na mestu prvog trenera Nišlija.

Radnički je tako sa ukupnih 4:2 eliminisan već na startu kvalifikacija za Ligu Evrope. 

Dakle, čast našeg fudbala u grupnoj fazi evropskih nadmetanja branili su ponovo Crvene zvezda i Partizan.

Samim plasmanom možemo biti itekako zadovoljni, ali uzimajući u obzir činjenicu da su oba tima imala priliku da se nađu i u prolećnom delu evropske sezone, ostaje žal, i za rezultatima, ali i za bodovima koji će u narednim godinama Srbiji biti preko potrebni na međunarodnoj sceni. 

Odličan utisak u Evropi ostavili su mladi momci koji su dobijali šansu i dokazali kvalitet. Momci poput Petrovića iz Crvene zvezde, Stevanovića i Pavlovića iz Partizana, te Birmančevića, Vidosavljevića i Tedića iz Čukaričkog skrenuli su pažnju na sebe.

Ostaje nada da će već na leto, u narednom kvalifikacionom ciklusu, naši klubovi još veću šansu ukazati i nekim novim, perspektivnim mladićima iz svog omladinskog pogona, koji će na taj način sticati preko potrebno međunarodno iskustvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво