Brad: VAR bi trebalo koristiti samo kod očiglednih grešaka

Generalni sekretar Međunarodnog odbora za fudbalska pravila (IFAB) Lukas Brad izjavio je da bi VAR tehnologiju trebalo koristiti samo za jasne i očigledne greške kod ofsajda. Poslednjih meseci u engleskoj Premijer ligi bilo je mnoštvo poništenih golova zbog milimetarskih ofsajda zbog čega se VAR ponovo našao na ozbiljnom udaru.

Samo u prošlom kolu poništeni su golovi Noriču, Šefildu Vulverhemptonu, Brajtonu i Kristal Palasu "tesnim" odlukama VAR-a što je izazvalo bes trenera, igrača, ali i navijača.

"VAR bi trebalo da se koristiti samo kod očiglednih grešaka tokom utakmice. Jasno i očito, to je važan princip. Ukoliko provedete minute da biste utvrdili da li je ofsajd ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi trebalo da se poštuje", rekao je Brad za BBC.

Brad je najavio kako će IFAB dati smernice u vezi sa VAR-om na takmičenjima koja ga koriste.

"Sa VAR-om vidimo neke stvari koje idu u smeru u kojem ćemo možda trebati ponovo da se prilagodimo. Ovo je problem. Ljudi se trude da budu forenzičari. Ne tražimo da donesu bolju odluku, već se pokušavamo rešiti jasnih i očiglednih grešaka. Ako video dokazi pokazuju da je igrač bio u ofsajdu, onda je bio u nedozvoljenoj poziciji. Međutim, ako nije očito, onda se odluka ne može promeniti, ostajete pri originalnoj odluci," zaključio je Brad.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 31. dec 2019, 17:13) - Djoda [neregistrovani]

@Forza VAR

Izgleda da ti je fudbal i njegova sustina poznata samo sa malih ekrana,ili ako si nekada otisao na koju utakmicu.VAR je uveden iz komercijalnih razloga,otkrili su da se VAR-om moze zaraditi novac.Monitore,kamere,pratecu opremu, neko proizvodi.

(utorak, 31. dec 2019, 16:48) - Kablar [neregistrovani]

@Forza VAR

U sobi gde su VAR monitori sedi fudbalski sudija,tako da sudija ne odlucuje je bezsmislica.Razlika je u tome sto sudija na terenu nema monitore pred ocima,sudija u sobi ih ima.A ti sto si za VAR,objasni koju prednost stice napadac naspram odbrane,ako mu je ruka,noga,glava itd. u ofsajdu?

(utorak, 31. dec 2019, 13:52) - anonymous sasa [neregistrovani]

Provera

Treba kao u tenisu tokom meča dati pravo svakoj ekipi tokom meča recimo dva puta da traži proveru tj. da pogreši dva puta!.

(utorak, 31. dec 2019, 12:30) - Nikola [neregistrovani]

Forza VAR

Cuj ti ovog intelektualca, pa ako je greska ocigledna koji ce ti onda djavo VAR. Puna podrska VAR/u, da fudbal postane posteniji sport na koji sto manje mogu da uticu sudije.