Posuto trnje po putu svile - eksperiment u Kini se završava

Kina je godinama meka za fudbalere koji su željni ozbiljnog novca i ne previše ozbiljnog fudbala. Istok više, po svemu sudeći, to neće biti.

Čelnici kineske Superlige najavili su nova pravila, prema kojima se stranci neće laktati toliko za nove ugovore.

Kako se navodi, fudbaleri neće moći da dobiju veću platu od 42 hiljade funti nedeljno, što bi već u januaru moglo da dovede do egzodusa najplaćenijih fudbalera.

Brazilac Oskar je najplaćeniji u kini, gde u dresu Šangaj SIPG-a zarađuje čak 400 hiljada nedeljno.

Hulk, takođe Brazilac, takođe fudbaler istog kluba, zarađuje 320, dok Marko Arnautović svake nedelje primi 280 hiljada funti.

Od zvučnijih imena, u Kini za hleb (i malo više od hleba) zarađuju Gracijano Pele, Maruan Felaini, Marek Hamšik, Janik Karasko, Paulinjo, Eran Zahavi, Sandro Vagner, Stefan El Šaravi...

U ekipi Gvangdžou RF, koju sa klupe predvodi Dragan Stojković, igra Duško Tošić. 

Prema novim pravilima, otvara se mesto za još jednog stranog fudbalera u timu, ali je pitanje ko će želeti u Kinu po ovoj ceni.

Postojeći ugovori stranaca u Kini su na snazi, ali će se po njihovom isteku, primenjivati nova pravila.

Kinezi godinama ulažu ogroman novac u fudbal, pokušavajući da podignu kvalitet, koji je trebalo da se odrazi i na nacionalni tim, ali nisu uspeli u tome.

Slavni Marčelo Lipi je u novembru podneo ostavku na mesto selektora, a Kina se i dalje muči da izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Nisu zaigrali na Svetskom prvenstvu od debitantskog nastupa 2002. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar