Srbija zna potencijalne rivale, ali s kim će u grupu ako se plasira na EP?

Žreb za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. biće održan od 18 časova u Bukureštu. Kao i obično, žreb je poludirigovan, već su poznati neki od sastava grupa, a izvlačenje možete pratiti na našem portalu.

Da bi se dobro razumelo izvlačenje grupa, potrebno je objasniti format takmičenja i način na koji je Evropska fudbalska unija (Uefa) napravila raspored.

Kontinentalno takmičenje prvi put u istoriji će biti igrano u 12 evropskih gradova.

Mečevi grupne faze biće igrani u svim gradovima, osmina finala u Kopenhagenu, Bukureštu, Amsterdamu, Dablinu, Bilbau, Budimpešti i Glazgovu, četvrtfinala će biti u Minhenu, Bakuu, Sankt Peterburgu i Rimu, dok će se u Londonu igrati polufinale i finale.

Prema planu koji je Uefa napravila, grupe će biti raspoređene po sledećim gradovima:

grupa A: Rim (Italija) i Baku (Azerbejdžan)
grupa B: Sankt Peterburg (Rusija) i Kopenhagen (Danska)
grupa C: Amsterdam (Holandija) i Bukurešt (Rumunija)
grupa D: London (Engleska) i Glazgov (Šktotska)
grupa E: Bilbao (Španija) i Dablin (R. Irska)
grupa F: Minhen (Nemačka) i Budimpešta (Mađarska)

Na žrebanju će reprezentacije biti podeljene u četiri šešira, ali osim njih, šansu da se plasiraju imaju i selekcije koje će igrati plej-of Liga nacija. Jedna od njih je i Srbija.

prvi šešir: Belgija, Italija (domaćin), Engleska (domaćin), Nemačka (domaćin), Španija (domaćin), Ukrajina
drugi šešir: Francuska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska, Holandija (domaćin), Rusija (domaćin)
treći šešir: Portugal, Turska, Danska (domaćin), Austrija, Švedska, Češka
četvrti šešir: Vels, Finska, pobednik plej-ofa Lige nacija A (Island, Bugarska, Mađarska, Rumunija), pobednika plej-ofa Lige nacija B (BiH, Slovačka, R. Irska, S. Irska), pobednik plej-ofa Lige nacija C (Srbija, Škotska, Norveška, Izrael), pobednik plej-ofa Lige nacija D (Gruzija, S Makedonija, Kosovo*, Belorusija)

Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira putem kvalifikacija, pa će pokušati da na EURO ode kroz plej-of Lige nacija (od 26. do 31. marta). Da bi se našli na prvenstvu, "Orlovi" prvo moraju da pobede na gostovanju Norvešku i da potom pred domaćom publikom savladaju Šktotsku ili Izrael.

Ukoliko u tome uspeju, poznato je da će biti deo londonske grupe koju predvodi Engleska. Takođe, poznato je i koje rivale Srbija može da dobije.

Osim Engleza, tu će biti još po jedna ekipa iz drugog šešira (Francuska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska), jedna iz trećeg (Portugal, Turska, Austrija, Švedska, Češka) i pobednik plej-ofa Lige nacija C, odnosno Srbija, Škotska, Norveška ili Izrael.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво