Partizan je majstor da od gotovog napravi veresiju

Igran je 88. minut kada sam imao gotovo spreman tekst, ne samo ja, nego i kolega koji je radio tekstualni prenos utakmice AZ Alkmar – Partizan. Do tog trenutka su crno-beli imali prednost od 2:0 i igrača više na stadionu u Hagu. U 93. je bilo 2:2.

Izabranici Sava Miloševića imali su sve u svojim rukama, ali su na kraju eliminisani i kolo pre kraja nemaju šanse da prođu grupnu fazu Lige Evrope.

Najavio je Milošević da je gostovanje u Holandiji možda i najvažnije u njegovom dosadašnjem mandatu na klupi Partizana. U skladu sa takvim stavom, pripremio je svoje igrače na ono što ih čeka, a oni ispoštovali gotovo sve. To malo je u ovom slučaju napravilo veliku razliku.

Očekivao je strateg beogradskog kluba da će AZ, trenutno drugoplasirani u holandskoj Erediviziji, vršiti strahovit pritisak od samog početka. Početni sastav je išao tome u prilog i već uvodni minuti potvrdili sliku koju ćemo gledati u većem delu prvog poluvremena. Savo je izveo standardnu postavu u formaciji 4-2-3-1 i baš iz opisanog razloga posebnu ulogu namenio bočnim igračima.

Zoran Tošić i Takuma Asano su, osim osnovnog zadatka da probijaju po bokovima, uvek na umu imali defanzivu i pomoć odbrani koja je trpela pritisak od samog početka.

Odličnu zonu povremeno je namenski remetio Umar Sadik istrčavanjem na protivničke štopere, stavljajući ih pod dodatni pritisak kada je lopta bila u njihovom posedu.

Nekoliko takvih situacija unelo je nemir u defanzivnu liniju Holanđana, što je u 17. minutu kaznio Asano. Japanac je pobegao čuvarima, prihvatio fantastično dodavanje Bibrasa Natha i rutinski savladao golmana Alkmara.

Uspeli su crno-beli čvrstom i koncentrisanom igrom u odbrani da raštimuju jedan od najboljih napada i svedu ga pre svega na individualne pokušaje, koji ovoga puta nisu bili dovoljni. Fokus je polako počeo da se gubi u svim linijama holandskog tima i grešku iz 27. minuta iskoristio je Suma.

Golman Bizo je poslao neugodno dodavanje do Kopmajnersa, kapiten AZ Alkmara ga je loše prihvatio, loptu mu je oduzeo Saša Zdjelar i prosledio do Sume, koji rutinski pogađa mrežu. Očigledno se u Zemunelu mnogo radilo na završnici ove sedmice.

Velika rezultatska prednost, posebno način na koji je ostvarena, doneo je dodatnu injekciju samopouzdanja igračima Partizana i potpunu kontrolu. Vreme je prolazilo, na ruku im je išla nervoza protivničkih igrača, a kada je Boadu u 84. minutu zaradio drugi žuti karton, činilo se da je sve gotovo.

Međutim, kako su crno-beli majstori da od gotovog naprave veresiju (setimo se prve utakmice ova dva kluba, pa i nepotrebne drame u Nur Sultanu), počeli su već sada da razmišljaju o okršaju sa Kazahstancima u poslednjem kolu, misleći da će to biti odlučujući meč. Kazne za soliranja Sume, Sadika, Asana i sada već standardnu nesaradnju napadačkog trojca morale su stići kad-tad.

Sve se raspalo u samo nekoliko minuta...

Do tada izuzetno koncentrisani Bojan Ostojić, Strahinja Pavlović i Vladimir Stojković potpuno su se izgubili i postali akteri jednog od najneobičnijih pogodaka ove sezone. Postigao ga je Drujf, posle čijeg udarca glavom sa ivice kaznenog se lopta otkotrljala u mrežu.

Sledeći napad doneo je stativu, samo nekoliko trenutaka hladan tuš je uprkos velikom pljusku u Hagu dobio pravo značenje.

Midtsjo se nekako provukao kroz kazneni prostor, sa desnog boka ubacio na penal, odakle Drujf hvata "dropku" i ruši snove srpskih navijača.

Kada bi se pravila dublja analiza, iznedrila bi mnoge probleme koji postoje u redovima kluba iz Humske. Tragedija na stadionu Den Haga će ih možda samo nešto brže izbaciti na površinu.

Mišljenja sam da će najveće kritike biti usmerene strancima, posebno onima koji igraju u ofanzivnom delu tima, ne samo zbog ponovljenih grešaka u drugom delu, već i zbog svega što su činili u ovoj polusezoni.

Novi pad, sada izuzetno bolan svim pristalicama Partizana, pored suza mogao bi da izmami i nadu za nove "promene". Ko zna koje u ovoj deceniji...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво