Za napad ne moramo da brinemo, ali za odbranu...

Kvalifikacije su završene. Reprezentacija Srbije nije uspela da se kroz iste plasira na Evropsko prvenstvo sledeće godine. Narednu priliku imaće na proleće u baražu Lige nacija, ali će selektor Ljubiša Tumbaković morati da poradi na mnogim segmentima igre, ukoliko želi da izbegne novo razočaranje.

Protivnik u polufinalu biće selekcija Norveške protiv koje, kao i u susretima sa mnogo ozbiljnijim ekipama, odbrambeni deo tima mora da se "utegne".

Eksperimenti sa Aleksandrom Kolarovom na štoperu, visokim desnim bekom (Nikola Milenković ili imenjak mu Maksimović), nisu doneli željeni rezultat i verovatno neće biti dovoljni da se u kontinuitetu dobro brani gol.

Potvrda je stigla i protiv Ukrajine u poslednjem susretu grupe B u kojem su "Orlovi" remizirali rezultatom 2:2. Srbija je tako završila ciklus na trećoj poziciji sa 14 bodova, tri manje od Portugalije (17) i gol-razlikom 17:17.

Ono što posebno treba da zabrine Tumbakovića i sve u Fudbalskom savezu Srbije jeste činjenica da je naš tim primio barem po pogodak u svakoj od utakmica kvalifikacija. Timovi poput Litvanije i Luksemburga tresli su nam mrežu u više navrata – podatak kojeg bi se stidele i mnogo nekvalitetnije reprezentacije.

Alternativa na kritičnim pozicijama su Nemanja Miletić, Antonio Rukavina, Stefan Mitrović, Nemanja Milunović, Filip Kostić i Filip Mladenović, pa će biti potrebno pronaći pravu kombinaciju za prelomni deo sezone. Ili iskopati neka nova rešenja...

Selektor je protiv Ukrajinaca "promešao karte" i u startnoj postavi našli su se igrači koji su imali manju minutažu – Predrag Rajković, spomenuti Rodić, Nemanja Gudelj, Nemanja Radonjić, Nemanja Maksimović...

"Sveža krv" donela je nešto novo, pre svega u napadu, ali je neuigranost, posebno u srednjoj i zadnjoj liniji često rezultirala velikim problemima.

Gudelj jeste odigrao 25. utakmicu u nacionalnom timu, ima iskustvo iz više evropskih liga, samo nije mnogo puta za partnera Maksimovića. Prostor između linija, onaj iz kojeg nastaju opasne šanse, Ukrajinci su uspevali da pune i dobijajući takozvane druge lopte išli direktno na defanzivce.

Oni su izuzetno loše stajali kod prvog primljenog pogotka – Viktor Cigankov se izvukao na desni bok, centrirao na peterac, odakle Roman Jaremčuk glavom pogađa za 1:1. Rodić je kasnio da isprati asistenta, štoperi Maksimović i Kolarov loše procenili let lopte, a desni bek Milenković zakasnio da ih koriguje.

U nastavku su uspeli da se konsoliduju, bez obzira na česte frontalne napade Ukrajinaca, ali će njihov zadatak ponovo biti negativno ocenjen jer su u samom finišu dozvolili novu loptu iza Rajkovićevih leđa. Ruku na srce, nisu imali sreće, mada ona nekad mora i da se zasluži...

Kada ofanzivni deo igre u pitanju, tu ne moramo da brinemo, dokle god su u timu Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović. Napadač Fulama je nastavio da rešeta mreže, postigao 10. gol u kvalifikacijama i ukupno 34. u državnoj selekciji – vrlo brzo ćemo ga videti na prvom mestu večne liste strelaca Srbije.

Asistent mu je očekivano bio Tadić, pogodio ga centaršutem u tom 56. minutu, ali je jasno da se mnogo prijatnije oseća kada su iza njega Luka Milivojević, Nemanja Matić, pa i Sergej Milinković-Savić. Takođe, više voli da igra bliže Ademu Ljajiću jer su njih dvojica sposobni za kreaciju koju neki drugi naši igrači nemaju.

Odbrambeni igrači, barem u ovom formatu, zadaju još jedan problem – ne ponavljaju se dovoljno u ofanzivnim akcijama. S obzirom na to kakva mu je konstitucija, od Milenkovića se to ne može očekivati, pa samim tim gubimo nekoliko dobrih rešenja u napadima.

Leva strana je za to višestruko pogodnija. Kolarov može da odigra stabilno u centrali, ali je mnogo konkretniji i plodonosniji uz levu aut-liniju.

Reprezentacija Srbije svakako ima dovoljno kvalitetan tim ne samo da se plasira na Evro, već i da na njemu ima značajnu ulogu. Za to je potrebno da se "slože kockice" koje nikako da legnu na pravo mesto.

Sledeći meseci će biti ključni za formiranje tima kojem će prva misija biti osvajanje lige C u Ligi nacija, a onda i visok plasman u jednom od 12 gradova domaćina. Red je da posle okruglo 20 godina "Orlove" gledamo na Evropskom prvenstvu...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво