Kolumbijska posla, kako je Asprilja spasao život Čilaveru

Fizički obračun Hosea Luisa Čilavera i Faustina Asprilje obeležio je duel fudbalskih selekcija Paragvaja i Kolumbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1998. godine. Više od 20 godina kasnije, otkriveno je šta se sve desilo posle meča.

Svi se sećaju tragične smrti Kolumbijca Andresa Eskobara, koji je ubijen posle autogola na Svetskom prvenstvu 1994. godine, ali malo ko zna da je kolumbijski kartel želeo da likvidira golmana paragvajske selekcije Hosea Luisa Čilavera. Samo zahvaljujući reakciji Faustina Asprilje, do toga nije došlo.

Utakmica u Asunsionu između Paragvaja i Kolumbije, odigrana 2. aprila 1997. godine, sadržala je sve ono zbog čega ljubitelja fudbala vole Južnu Ameriku – odličan fudbal, strast, uzavrelu latino krv...

Ipak, malo ko je znao šta se posle utakmice dešavalo i kako je Faustino Asprilja spasao život legendarnom golmanu Paragvaja Hoseu Luisu Čilaveru.

Utakmica je imala veliki ulog. Dve odlične ekipe igrale su važan duel u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, a kompletna atmosfera na stadionu "Defensores del Šako" kao da je nagoveštavala filmski zaplet.

Paragvaj je poveo 1:0, a kada je arbitar dosudio penal za Kolumbiju došlo je do sukoba dva velika igrača. Naime, Čilaver je pljunuo Asprilju, Kolumbijac uzvratio udarcem, pa su obojica dobili po crveni karton.

Dok je izlazio sa terena, golman Paragvaja udario je pesnicom u lice Asprilju, pa je nastao opšti haos pored aut-linije, a u sve se uključila i lokalna policija, koja je u jednom trenutku i jurišala na gostujuće igrače.

Utakmica je nastavljena, Kolumbija je izjednačila, da bi u finišu meča Soto postigao gol za trijumf Paragvaja.

Međutim, tu nije bio kraj. Asprilja je u svlačionici dobio poziv koji se ne odbija – na drugoj strani bio je Hulio Fijero, jedan od bliskih saradnika Pabla Eskobara, koji je tražio od kolumbijskog napadača da se nađu u hotelu.

"Dolazim tamo, lik je sa desetoricom tipova. Svi su pijani, u društvu Paragvajki. Kaže: Treba nam tvoja dozvola, ova dvojica ostaju u Asunsionu i žele da ubiju onog debelog Čilavera", prisetio se nedavno Asprilja u intervjuu Telepasifiku, povodom igračevog 50. rođendana.

"Crna strela sa Kordiljera" uspeo je nekako da odgovori Fijera od ideje, rekavši da su se on i Čilaver pomirili i da "što se dogodi na terenu, ostaje na terenu".

Čilaver je ostao živ i zdrav, a Fijerovo telo pronađeno je 2004. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво