VAR u Premijer ligi – čemu to služi, a pritom i ne radi

Iz nedelje u nedelju suđenje u Premijer ligi izaziva kontroverzu. Bez obzira na to što su Englezi uveli VAR sistem, opšti je utisak da on ne funkcioniše onako kako je zamišljeno. Šta to Ostrvljani rade pogrešno?

Liverpul je u nedelju savladao ekipu Mančester sitija sa 3:1 i, bez obzira što se kraj sezone i ne nazire, približio se ostvarenju višedecenijskog sna - osvajanju titule šampiona Engleske.

Koliko god da su ljubitelji fudbala širom sveta uživali u kvalitetu igre dva vrhunska tima, predvođenih još boljim trenerima, senku na spektakl na "Enfildu" bacio je VAR sistem.

Trener građana Pep Gvardiola u dva navrata tražio je da sudija Oliver dosudi penal za njegovu ekipu, posle igranja rukom Trenta Aleksander-Arnolda, ali oba puta je pištaljka glavnog sudije ostala nema.

Što je još gore, nije reagovao ni VAR, iako se na usporenom snimku jasno videlo da je reprezentativca Engleske, doduše nenamerno, lopta pogodila u ruku i bitno uticala na razvoj akcije građana.

Kao glavna zamerka VAR-u u Premijer ligi navodi se nemogućnost glavnog sudije meča da odluku, svoju ili pomoćnika iz sobe, proveri na monitoru, pošto takva opcija nije predviđena pravilima.

Činjenica je da je ovo prva sezona da se VAR koristi u Engleskoj, ali sistem je već isproban u drugim državama (Nemačka, Italija, Francuska...), kao i na mečevima Lige šampiona i u finalu Lige Evrope.

Utisak je da VAR sudije previše štite svoje kolege na terenu i retko kada se usuđuju da donesu odluke koje su u suprotnosti sa već donetim, što bi i trebalo da bude glavni smisao video-pomoći.

Ako se svemu tome doda činjenica da engleskih arbitara nije bilo na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji, jasno je da sa suđenjem u Premijer ligi nešto nije u redu.

Jirgen Klop bio je nezadovoljan posle derbija sa Junajtedom (1:1). Tada su đavoli postigli pogodak posle očiglednog faula nad Origijem, da bi nešto kasnije, opravdano, bio poništen gol Sadija Manea.

U nedelju je VAR bio na strani crvenih, što je upravo i najveći problem sistema - on ne bi trebalo da bude na bilo čijoj strani.

Treba pomenuti još nekoliko primera iz ove sezone. Gol Mekgoldrika iz Šefild junajteda poništen je protiv Totenhema zbog ofsajda koji je samo VAR video, a još veći skandal viđen je na utakmici Sparsa protiv Votfoda. Tada je priznat pogodak Dele Aliju, iako se na velikom ekranu pojavila odluka da gola nema.

VAR je u nekoliko navrata poništio naizgled korektne golove, kao u slučaju Krisa Vuda na utakmici protiv Lestera, dok u još više situacija nije korigovao odluke glavnog sudije kada je u pitanju (ne)dosuđivanje penala.

Umesto da unapredi donošenje odluka, VAR sistem, na način na koji se primenjuje u Engleskoj, samo je uneo dodatnu zbunjenost. Dokle će navijači, a naročito menadžeri to trpeti - saznaćemo u narednim mesecima verovatno najkvalitetnijeg nacionalnog klupskog fudbalskog takmičenja na svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво