Šta su "večiti" naučili od Engleza i kakve su šanse u revanšima

Pre dve nedelje Crvena zvezda i Partizan odmerili su snage sa engleskim gigantima u okviru dva elitna evropska takmičenja. Uprkos porazima, obe ekipe moraju da dignute glave izađu na megdan u revanšima, iskoriste naučeno i pokušaju da naprave nova čuda. Istina, pitaju se i Totenhem i Mančester.

Da je razlika u kvalitetu igrača, a samim tim i fudbala između engleskih i srpskih predstavnika kao nebo i zemlja govorili su i treneri beogradskih "večitih".

Igra Engleza je znatno brža, tečnija, smislenija, a igrači tehnički i fizički potkovaniji.

Vrhunski klubovi zahtevaju da njihovi golmani pored vanserijskih osobina vezane za odbranu gola (refleks, skok, odbrane, orijentacija i kontrola u šesnaestercu, komunikacija...), poseduju i osobine igrača odbrane, ili čak sredine terena, da znaju da nogom otvore kontru, pronađu slobodnog igrača...

Odbrambeni fudbaleri doživljavaju revoluciju u novoj eri fudbala. Od savremenih štopera traži se da ne budu predriblani, nadskočeni, nadtrčani, ali i da asistiraju, pa i postižu golove. Liverpul je to pokazao na primeru Van Dajka, a Mančester je upravo jednog takvog tražio i pronalazi u 87 miliona evra plaćenom Hariju Mekgvajeru.

Bekovi koji su tehnički i taktički bliži štoperima takođe "izumiru", pa danas njihova pozicija podseća na krila sa brojnim defanzivnim zaduženjima. Zvezda je to osetila na primeru Kimiha, a Partizan mogao da vidi "špartanje" Van Bisake.

O igračima veznog reda, kao i o krilima i napadačima tek ne treba trošiti reči. Jednostavno razlike su ogromne, ali i razumne, jer jedan napadač omladinskog pogona Junajteda vredi koliko skoro cela startna postava naših predstavnika.

Daleko od toga da nema srpskih fudbalera koji ispunjavaju pomenute uslove, ali problem je taj što oni koji poseduju tražene kvalitete, igraju upravo za Mančester, Liverpul ili Totenhem, a ne za Crvenu zvezdu ili Partizan.

Ipak, ni toliko ogromna razlika u kvalitetu i novcu ne sprečava naše ekipe da prave čuda.

Prošle godine Liverpul je platio skoro 150 miliona da bi rešio pitanje golmana i štopera (Alisona i Van Dajka), koje im je direktno pomoglo u osvajanju Lige šampiona, da bi u istom takmičenju dva gola toj odbrani postigao,  te večeri sjajni Milan Pavkov, koji je pre par sezona nastupao za ČSK iz Čelareva.

Pomenuti najskuplje plaćeni štoper sveta Hari Mekgvajer, morao je sa obe ruke da pridrži zemlju, ne bi li je poljubio kod driblinga Sejdube Sume. Istog onog Sume koji je ne tako davno na predstavljanju zabavljao beogradsku publiku žongliranjem.

I Crvenoj zvezdi i Partizanu utakmice u Evropi, protiv timova kakvi su Bajern, Mančester, Totenhem, pa i AZ i Olimpijakos uvek treba da posluže da igraju fudbal na tom najvišem, nestvarnom nivou.

Ipak, nikako se ne treba zadovoljavati učešćem i niko "večitima" ne može i ne sme zabraniti da maštaju, da se bore i što da ne, sruše engleske gigante.

Partizan je u Beogradu protiv "crvenih đavola" pokazao veliku dozu zrelosti, discipline, kreacije i na veliki broj momenata bio bolja ekipa. Poneka sudijska odluka i bolja realizacija šansi mogle su da umesto poraza, srpskoj ekipi donesu istorijsku pobedu, ravnu onoj kada je Mančester pao u polufinalu Kupa Šampiona.

Crno-beli i pored propuštene prilike, imaju izglednu šansu da dočekaju proleće u Ligi Evrope. Iako se ne polaže previše nada u gostovanje na "Old Trafordu", Partizan je zreliji za još jedan evropski meč, u kojem je saznao da može da se suprotstavi većem i boljem, a gostovanje u Mančesteru osim šanse za nove bodove može da posluži i kao priprema za najbitnije gostovanje u Holandiji protiv Alkmara i duel sa Astanom na stadionu u Humskoj.

Crvena zvezda sa druge strane takođe se nalazi u situaciji koja je daleko od bezazlene. Uprkos ubedljivom porazu u Londonu, srpski predstavnik je u protekle tri godine stekao ogromno iskustvo igranja evropskih takmičenja, učio od drugih, ali i na svojim greškama.

Totenhem u Beograd dolazi u veoma čudnoj atmosferi i raspoloženju. Pored kadrovskih, i psihičkih problema, "petlovi" znaju da ih u grotlu "Marakane" ne očekuje šetnja kakvu su imali na svom, velelepnom i još uvek neimenovanom stadionu. Poučeni izdanjima Arsenala i Liverpula od prošlih sezona, izabranici Marusija Poćetina moraju da budu oprezni, ukoliko žele da dođu do povoljnog rezultata.

Fudbal voli drame, pa je već ispisao uvod i zaplet pred mečeve sa Totenhemom i Mančesterom, a na Zvezdi i Partizanu je da najbolje moguće odigraju svoje role i nadaju se da će rasplet biti naklonjen njima.

Maštanja i želje jesu jedno, a realnost drugačija, često predvidljiva i surova. Lepota fudbala sa druge strane je ta da je on drugačiji, jer je to igra u kojoj David uvek ima šanse protiv Golijata...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи