Sadikovo veče, Partizan grabi ka nokaut fazi

Partizan je osvojio sva tri boda na teškom gostovanju kod Astane u Kazahstanu u okviru Lige Evrope. Crno-beli su odigrali možda i najbolji meč u sezoni i dokazali da su dorasli evropskom takmičenju.

Fudbaleri Partizana savladali su u Nur Sultanu Astanu sa 2:1.Utisak je da su crno-beli u većem delu meča učinili da dugogodišnji učesnik evropskih takmičenja i prvak Kazahstana izgleda kao bar za klasu slavija ekipa.

Astana je na svom, polupraznom stadionu, tek u navratima bila bolji rival na terenu, a to je bio slučaj početkom i krajem susreta.

U prvih desetak minuta domaći su imali veći posed i bili nešto konkretniji. Uspevali su da povežu nekoliko dodavanja i otvore prostor, ali ne i da svore opasnost pred golom Stojkovića.

Partizan je meč počeo ofanzivnije nego što je to bio slučaj u prethodnom delu sezone, pošto je žrtvovao defanzivno orijentisanog Šćekića na sredini terena. Natho je sa Zdjelarom pravio centralni vezni tandem, sa željom da Partizan ima više kreacije.

To ipak nije bio slučaj u prvih 20-ak minuta, pošto je zbog češćih Nathovih istrčavanja napred, stvoren veliki razmak između dve linije, defanzivne i vezne. Ipak, kako je vreme odmicalo, tako su crno-beli uspevali da povežu redove, a samim tim budu opasniji.

Partizan je uspevao da kazni svaki netačan pas domaće ekipe, a njih je bilo dosta. Uspevali su crno-beli da dođu u poslednju trećinu terena, pogotovo u drugom poluvremenu, ali prava šteta je što to nisu materijalizovali i pretočili u golove.

I pored raznih taktičkih zamisli i postulata, do gola se došlo boljim snalaženjem nakon kornera. Istina, korner je izboren nakon dobrog presinga na zadnju liniju. Milimetri, dobra sudijska odluka i nalaženje na pravom mestu u pravo vreme rezultovali su golom Umara Sadika.

Na defanzivnom planu, Partizan je ponovo bio veoma disciplinovana ekipa, gde je svaki pojedinac znao svoja zaduženja, pratile su se kretnje domaće ekipe, a pogotovo najopasnijeg Rotarijua, koji je često mora da se vrati do polovine terena kako bi učestvovao u igri.

U drugom poluvremenu Partizan je bio veoma strpljiv, ponovo koristio slabu organizaciju u igri domaćina, a greške koristili za brži prenos igre na protivničku polovinu.

Domaća ekipa često je grešila, pa je usledio period dominacije Partizana. Natho i Sadik su jednu od tih grešaka pretvorili u prednost od 2:0, a prava šteta je što srpska ekipa nije postigla bar još jedan gol, pošto su veoma izgledne prilike propustili Suma, Tošić i kasnije Marković, dok su Sadika ofsajd i dobra reakcija pomoćnog sudije sprečili da postigne het-trik.  

Kada nisu iskoristili mnoge šanse, Partizan je odlučio da bude obazriviji, kako ne bi stigla kazna na drugoj strani, što govori i izmena Šćekić – Suma, kao i Brežančić – Asano.

Partizan je uspeo da upiše veliku i jako bitnu pobedu, kako za sebe, tako i za srpski fudbal, ali neizbežno je zameriti to što nisu iskorišćene brojne šanse da se meč uveliko reši, već je dozvoljeno da se uđe u neizvesnu završnicu.

Astana je uspela da postigne gol u 85. minutu, kada je Sigurjonson sjajno šutirao sa distance i matirao Stojkovića. Crno-beli su ostali pribrani i odbranili se do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Savo Milošević i ekipa Partizana položili su novi, jedan od brojnih ispita ove sezone. Nije mala stvar ostvariti skoro svaku taktičku zamisao na dalekom i nezgodnom gostovanju Astani, biti bolja ekipa i upisati pobedu.

Srpski tim sa četiri boda, bar privremeno, nalazi se na prvoj poziciji na tabeli Grupe L u Ligi Evrope. Do kraja ovog dela takmičenja ostalo je još četiri utakmice, daleko od toga je išta gotovo i rešeno, ali raduje to što Partizan nastavlja da prijatno iznenađuje i čini dobro srpskom fudbalu. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво