Klimava odbrana i ubitačan napad – dva lica Zvezde u Bernu

Još jedan veliki korak Crvena zvezda napravila je ka Ligi šampiona – šampion Srbije remizirao je 2:2 u Bernu sa Jang Bojsom, u prvoj utakmici plej-ofa za plasman u elitno evropsko takmičenje. Crveno-beli se u Beograd vraćaju sa pozitivnim rezultatom pred revanš sledećeg utorka, ali i sa pomešanim utiscima o partiji na stadionu "Švajcarska".

Oscilacije na dva kraja terena, tokom devedeset i kusur minuta na veštačkoj travi u Švajcarskoj, rezultirale su amplitudama – od katastrofalnog postavljanja i slabog zatvaranja ispred šesnaesterca, do lepršavih napada, dobrih prilika i golova.

Trener Vladan Milojević odlučio je da u svoju karakterističnu postavku 4-2-3-1 uvrsti novog fudbalera Matea Garsiju, koji je zauzeo mesto uz desnu aut-liniju. Na suprotnom boku bio je Aleksa Vukanović, dok je Mirko Ivanić zamenio suspendovanog Dušana Jovančića na poziciji zadnjeg veznog.

Crveno-beli su tim rasporedom dobili na kreaciji u napadu, ali i oslabili podršku defanzivnoj liniji, koja je morala da stiže od veznjaka.

Ivanić nije stizao da pokrije silne napade crno-žutih iz drugog plana, što se najbolje videlo u prvih desetak minuta – u sedmom je Rože Asale iskoristio dubinsku loptu i pogodio mrežu Milana Borjana pošto je pobegao odbrani, dok je nekoliko trenutaka kasnije Mihel Ebišer propustio da udvostruči prednost.

Zvezdina centralna linija nije dobro obezbeđivala ulaz u poslednju trećinu terena, stvarale su se velike rupe između štopera i bekova, pa je Jang Bojs, strahovitim pritiskom od starta, stezao obruč, često menjajući obrasce napada.

Nakon nekoliko pokušaja po levom, gde se često otvarao Žan Pjer Nsame, prebacili bi težište na suprotni bok, gde su Ngumo Ngamaleu i Mvula Lotomba na teške muke stavljali Milana Rodića.

Bilo je potrebno neko vreme Milojevićevim igračima da uhvate kakav-takav ritam, u napadu su odsečeni bili Marko Marin i Ričmond Boaći, da bi se u 18. minutu dogodilo baš ono što im je u tim trenucima bilo potrebno.

Srpski šampion je gotovo ni iz čega stigao do važnog gola. Malo se Zvezda oslobodila, nakon solidne kombinacije Rodića i Vukanovića dobila korner, a najviši u skoku bio je Miloš Degenek. Lopta je u neverovatnom luku završila u maloj mreži.

Primljeni pogodak nije previše šokirao domaće igrače, imali su posle istog nekoliko neverovatnih prilika da ponovo povedu, koje je fantastičnim odbranama neutralisao Borjan i iskupio se za nešto lošu intervenciju iz sedmog minuta. Ali postali su malo nervozniji, posebno mladi štoper Sedrik Cesiger, kojeg su Zvezdini fudbaleri često pritiskali.

Međutim, najveći benefit tog pogotka, osim činjenice da je važan jer je postignut u gostima, jeste sloboda i prostor koji su ofanzivci počeli da stvaraju.

Vukanović se rastrčao i sačuvao nekoliko lopti, kapiten počeo da deli lopte u svom stilu, promašio je jednu stopostotnu šansu krajem prvog, ali je sve to došlo na naplatu početkom drugog dela igre.

Samo što su pošli sa centra, crveno-beli su došli do drugog pogotka – Marin je maestralno proigrao Gobeljića (možda i prvi proboj po desnoj strani), zavrnuo povratnu koja nekako stiže do druge stative, odakle se Garsija na debiju upisuje u strelce.

Ponovo je Zvezda postigla gol kada treba i to je drastično uticalo na dalji ritam meča. Očekivano, tim Herarda Seoanea je nastavio da napada, ali sada nije bilo toliko pukotina među našim igračima. Degenek i Pankov su kupili sve što je išlo na ivicu kaznenog, dok su Vukanović sa jedne, te Žander sa druge strane (ušao umesto Garsije), mnogo više pomagali bekovima.

Linije koje su čuvali Gobeljić i Rodić nisu više bile toliko porozne, sve do 74. minuta i prodora Ngamaleua, kojeg je oborio Boaći i skrivio najstrožu kaznu.

Tada su "bojsi" krenuli mnogo jače i puka je sreća što do isteka vremena nisu još jednom matirali Borjana. Najbliži tome u nekoliko navrata bio je Oro.

Zvezda je pokazala dva lica u Bernu, prvi utisak je da će glavni posao Milojevića i celog stručnog štaba biti da se tokom sedmice "utegne" odbrana i pronađe prava kombinacija u centru defanzivne linije. To će verovatno biti Degenek i Nemanja Milunović, koji je ovaj susret preskočio zbog isključenja protiv Kopenhagena.

Vraća se i Jovančić, a u Zvezdi će morati, kako znaju i umeju da razbude Ivanića. Nekadašnji član Vojvodine i BATE Borisova još nije pokazao ni deo onoga zbog čega je doveden. Garsija bi trebalo da bude spremniji za više od 55 minuta fudbala, a Boaći da pronađe način da bude vidljiviji vezistima, pre svih Marinu.

Takođe, uz stabilniju defanzivu, Rodić je potrebniji i u napadu jer se tokom više od 90 minuta na stadionu "Švajcarska", nije nijednom nije ponudio kao rešenje.

Ne treba kriti da je 2:2 odličan rezultat pred revanš u Beogradu, veliki adut srpskom klubu biće i ogroman broj navijača na "Mitiću", ali i iskustvo koje ovi momci imaju iz nekoliko prethodnih ciklusa.

Ima ga i Jang Bojs, koji će morati da juri pogodak, što znači da će i sledećih 90 minuta biti jednako interesantni.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво