Molde – poslednji stražar na evropskoj kapiji

Poslednja prepreka na putu fudbalera Partizana ka grupnoj fazi Lige Evrope je norveški Molde. Crno-beli pred sobom imaju veoma neugodnog rivala, ali su forma i kvalitet na strani srpske ekipe.

Partizan je u "minut do 12" saznao za sva tri dosadašnja rivala u kvalifikacijama.

Mislima se već bilo u Škotskoj protiv Kilmanroka, ali su iznenađenje priredili Nomadi iz Konahs Kija sa Velsa. U drugom kolu je neizvesnost vladala između slovenačke Olimpije i turske Malatije, dok je vrhunac dostignut u trećem kolu kvalifikacija, gde su neverovatan dvomeč odigrali Molde i Aris.

Partizan je sa druge strane imao mirniji i stabilniji put u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Nakon odmaranja u prvom kolu i zagrevanjem sa Kohans Kijem, usledio je okršaj sa veoma opasnom Malatijom. Turska ekipa bogata novcem i talentovanim igračima poklekla je pred odličnom igrom srpskog predstavnika u Beogradu, da bi u Turskoj, Partizan, iako dosta mlad, nov, tek sastavljen tim, pokazao veliku dozu discipline, iskustva i pre svega borbe.

Njihova poslednja prepreka pred grupnom fazom Lige Evrope je norveški Molde, trenutni lider, a nekada trostruki šampion tamošnjeg prvenstva. 

Ekipa je osnovana 1911. godine, poslednje dve sezone su vicešampioni, a tri titule u Norveškoj osvojili su 2011, 2012. i 2014. godine. Što se tiče Moldeove istorije u Evropi, treba napomenuti da su jedini uz Rozenborg učestvovali u Ligi šampiona (1999. godine), dok su u grupnoj fazi Lige Evrope nastupali dva puta (2012. i 2015. godine). U poslednjem nastupu plasirali su se u nokaut fazu takmičenja, iako su u grupi bili sa Ajaksom, Fenerbahčeom i Seltikom. Eliminisala ih je Sevilja, koja je te godine osvojila Ligu Evrope.

Molde se u ovogodišnjim kvalifikacijama već susretao sa srpskim fudbalom, eliminisavši Čukarički, a pored "brđana", bolji u dvomeču bili su od Rejkjavika i Arisa. Islanđani su bili lak plen, ali je dvomeč sa Arisom bio prava drama, ona iz koje je Partizan možda i najviše saznao o rivalu.

Na golu Moldea neće biti prvog čuvara mreže Lindea, koji je već neko vreme povređen, a njegovo mesto zauzeo je Aleks Kraninks. Belgijanac španskog porekla ima 23 godine, ponikao je u omladinskoj školi Reala, a u Norvešku je došao prošle sezone. Iako je Molde ekipa koja često prima golove, krivica ne pada na Kraninksa, koji je u nekoliko utakmica imao zaista sjajne odbrane.

Na pozicijama bekova standardni su dva Kristofera. Haugen na levom i Haraldseid na desnom. Obojica imaju po 25 godina i u Molde su došli dokazavši se u domaćem prvenstvu u ekipi Vikinga, odnosno Haugesunda. 

Levi štoper je i povremeni kapiten Ruben Gabrielsen. Defanzivac ima 27 godina, a u timu je od 2014. godine. Važi za pokretača akcija norveške ekipe i često se odlučuje da dugom loptom pronađe igrače u napadu. U 16 ligaških nastupa upisao je po dve asistencije i dva gola.

Društvo u odbrani uglavnom mu pravi Martin Bjornbak. Ovog 27-godišnjeg štopera Molde je doveo početkom sezone iz Bodo Glimta, ekipe iz domaćeg prvenstva. Bjornbak važi za klasičnog, retro defanzivca, visokog 192 centimetara koji služi isključivo za otklanjanje opasnosti. Visina mu omogućava da bude dominantan u vazdušnim duelima, pa rivali ne postižu mnogo dugim loptama. Ipak. važi za sporijeg igrača na terenu, što bi brzonogi fudbaleri Partizana mogli da iskoriste.

Norvežani gotovo uvek igraju u formaciji 4-2-3-1. Dvojac u veznom redu im čine defanzivno orijentisani Husein i Aursnes. Obojica ne važe za prevelike kreatore, već borce za takozvane ničije lopte na sredini terena.

Onaj ko jeste kreator i na koga treba obratiti najviše pažnje jeste kapiten Magnus Volf Eikrem, nekadašnji kapiten omladinske škole Mančester junajteda koju je prošao. Eikrem je važio za veoma talentovanog i školovanog tehničara. Ima 29 godina, nije zaigrao za Junajted, ali jeste za Hereven, Kardif i Sijetl. 

Partizan će morati da usmeri igru Moldea tako da Eikrem nema previše prostora za kreacije, prodore i prepoznatljive pasove u prostor. Veliki posao je pred Šćekićem i Zdjelarom, čiji će zadatak biti da maksimalno "odseku" Eikrema iz igre rivala.

Na krilima Molde ima dva različita igrača. Jedan je levonogi Hestad, koji uporno pokušava sa desnog krila da traži prodor u sredinu i bude opasnost po gol, dok je drugi uglavnom na levom krilu i njegovo ime je Ohi Omoidžuanfo.

Norvežanin Nigerijskog porekla važi za jednu od najvećih pretnji u fazi napada, pošto je na 23 meča u ovoj sezoni postigao 12 golova i upisao šest asistencija. Visok je 190 centimetara, čvrst je i veoma okretan za svoju građu, poseduje pristojnu tehniku. Njegove kretnje mogu biti što pravolinijske uz levu stranu terena, što napadačke, pa često ulazi i u srce šesnaesterca.

Klasičan napadač i najistureniji fudbaler Moldea je Nigerijac Leke Džejms. Jedan veoma opasan i brz fudbaler, hitar, sa dobrim osećajem za prostor. Sa visinom približnom 190 centimetara, takođe poseduje zavidnu fizičku spremu. Radi se o igraču kvaliteta možda i za veće timove od Moldea. U dosadašnjoj sezoni je postigao 12 pogodaka na 22 meča.  

Norveški tim sa klupe predvodi Erling Moe. Strateg koji ima 49 godina je na toj poziciji nasledio Ole Gunara Solšera, koji je iz Moldea otišao da vodi spomenuti Junajted. Moe je od 2015. u Moldeu, ali je tek prošle sezone izbio na poziciju glavnog trenera.

Erling Moe i Molde igraju sada već klasični skandinavski fudbal. Igra nije preterano lepa za oko, nema previše tehničara, ali zato su veliki borci, opasni kod prekida, koje znaju da izbore. Igraju tradicionalno na veliki broj golova. 

Imaju problema sa ekipama koje igraju u brzom ritmu, što Partizan ume. Odbrana im nije previše mobilna, pa bi crno-beli svoju šansu morali da traži preko Sume, Asana i Sadika, dok će Tošić imati težak posao u brojnim duelima sa Huseinom, Aursnesom...

Veliki peh za srpski tim predstavlja igranje prvog meča pred praznim tribinama. Molde je pukom srećom preživeo gostovanje Arisu, gde je domaća ekipa u naletu i na krilima podrške sa tribina mogla da postigne bar pet golova.

Crno-beli će morati da se uzdaju u svoju formu i kvalitet, praćeni velikom borbom za svaku loptu. Poput Malatije, Molde igra otvoreno i naš klub će imati prostora da razvije svoj stil igre i dovoljno puta pripreti.

Srbija je na korak od toga da ponovo ima dva predstavnika u Evropskom takmičenju, a utisak je da ukoliko Partizan ponovi partije protiv turske Malatije, pogotovo u Beogradu, plasman u Ligu Evrope je realnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се