Nomadi, radnici i pravi muškarci... s kim to igra Partizan?

Dok su u taboru fudbalskog kluba Partizan verovatno već planirali put u Škotsku, završavali poslednje pripreme za britansku vizu i smeštaj, na prepoznatljivom stadionu "Ragbi park" pisana je istorija fudbala, ali ne škotskog, već velškog.

Žreb prve runde kvalifikacija za Ligu Evrope spojio je Kilmarnok i malo poznati Konahs Ki Nomads, klub koji je završio kao drugoplasirani prošle sezone u Premijer ligi Velsa.

Kilmarnok je velikim preokretom u finišu došao do prednosti 2:1 nakon prvog meča i očekivalo se da na svom terenu samo overi plasman dalje, ujedno i dvomeč sa beogradskim crno-belima.

Međutim, desilo se nešto potpuno suprotno – domaćin je dominirao, imao 13 šuteva ka golu, za razliku od svega četiri pokušaja Velšana, ali su njihova jedina dva udarca u okvir gola završila u mreži.

Konahs Ki je šokirao fudbalski svet preko Rajana Vinjala u 50. minutu, a da je na pomolu senzacija postalo je izvesno 11 minuta pre kraja. Stjuart Findlej je napravio penal i zaradio crveni karton, a najstrožu kaznu realizovao je Kalum Moris za jedno od najvećih iznenađenja u prvom kolu (2:0).

Menadžer Nomadsa je Endi Morison, strateg rođen u Škotskoj, koji se zbunio prilikom priče o srpskom predstavniku.

"Moramo da uživamo, spustimo se na zemlju, pa opet isto da uradimo. Idemo u Srbiju da igramo protiv Crvene zvezde iz Beograda", kazao je Morison.

"Partizana", odgovorio je novinar.

"Da, Partizana, da, izvinite. To je veliki izazov za nas, 11 muškaraca na 11 muškaraca."

Klub osnovan pre 73 godine trijumfom u Škotskoj napravio najveći uspeh velškog fudbala u evropskim takmičenjima, plasmanom u drugu rundu. Konahs Ki je ponovio rezultat iz 2016. kada je preskočio norveški Stabek, a potom skupo prodao kožu protiv naše Vojvodine – 2:1 u Velsu i 1:0 u Novom Sadu za srpski tim.

"Verovali smo da imamo šansu da ih sredimo i uradili smo to. Ovo je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji Lige Evrope i veći rezultat nego preokret Liverpula protiv Barselone."  

Međutim, i pored činjenice da je jedini uspeo da napravi iskorak od lokalnih klubova, Konahs Ki Nomads ne važi za profesionalni klub, već bismo ga mogli opisati kao poluprofesionalni. Tome svedoče i sledeće reči Morisona.

"Pretpostavljam da će se igrači vratiti u pet ujutru, a mnogi od njih će odmah morati na posao. Neće mnogo piti, moramo da se spremimo za narednu nedelju. To ne bi bila dobra priprema za utakmicu."

Iako će ekipa Sava Miloševića biti veliki favorit u tom okršaju, druga strana priče biće da su ovim nastupom Velšani zavredili pažnju fudbalske Evrope i da ih ne treba prelako otpisivati, bez obzira što mnogi njihovi igrači ne žive od fudbala.

Takođe, crno-beli su u prošlosti imali nekoliko velikih kikseva u kvalifikacijama, pa i od amaterskih ekipa, poput Šamrok roversa koji su bili bolji 2011. godine.

Menadžer Nomadsa najavljuje hrabru partiju i na stadionu Rila u četvrtak.

"Sada ćemo da se spremimo za Srbiju. Dovedite nam i Srbe, ne brinem zbog njih. Svima ćemo se suprotstaviti. Tehnički, fizički... Gledao sam igrače pre utakmice u tunelu. Osam njihovih fudbalera je bilo fizički više, snažnije i krupnije od mojih igrača. Ali na terenu su rekli da su moji igrači na terenu bili snažni i krupni, a to se nije videlo u tunelu. Kada izađu na teren, momci narastu desetak centimetara. Možemo ostvariti sve što želimo ako ostanemo tim, ako igramo muški. To je bitno u fudbalu. To me vraća na nešto što sam video na pres konferenciji Škota pre utakmice. 'Biće sigurno 6:0, nadam se 10:0', govorili su. Ali muškarci se ne preture i izgube 6:0. Muškarci se suprotstave. Mekani ljudi padnu, moji to ne rade", dodao je Morison.

Partizan će gostovati 25. jula u Rilu jer stadion Konah Kija ne ispunjava uslove Uefe (1.500 mesta).

To će biti prvi meč sa nekom velškom ekipom nakon 10 godina, kada je protivnik upravo bio Ril, na čijem će se stadionu igrati. Crno-beli su tu slavili 4:0, a u Beogradu je bilo još ubedljivije – 8:0. To je najubedljivija pobeda u istoriji Partizana na evropskoj sceni.

Revanš u Beogradu na programu je 1. avgusta.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво