"Orlići" i oni koji su znali šta će da se desi

"Znao sam." Šta si znao? Kako si znao? Uvek to "znao sam" kada se nešto završi. I još sa onim likujućim prizvukom. Nisi ti znao ništa. Nego si pričao tek da pričaš. I lako je reći nešto negativno, nešto defetistički. Znao si... ma da...

Nema tu laži. Istorija fudbalske reprezentacije Srbije prepuna je razočaranja. Ali laže svako ko tvrdi da je to tipično za srpski mentalitet. Šta je onda Novak? "Pa Novaku ionako država ništa nije pomogla, njega su roditelji odgajili, trenirao je u inostranstvu..."

Ajde... A Novak je odrastao među Nemcima, vaspitavali su ga Švajcarci, braća su mu Amerikanci a roditelji iz mešovito norveško-ruskog braka dok je pohađao australijsku sportsku akademiju.

Ali da izuzmemo Novaka, na primer. A Ivana Španović? Šta je sa njom? Ona je izuzetak, kažu. Dobro, a Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Davor Štefanek... To su individualni sportovi. Znam, pa ako su individualni sportovi, to ne znači da oni sami treniraju, sami biraju ishranu, sami prave plan priprema i žive... na Zelenortskim ostrvima.

Ali dobro i to, a šta je sa vaterpolistima, šta je sa košarkašima i košarkašicama, ko je svetski prvak u ženskoj odbojci, šta je sa odbojkašima, možda se i rukometaši vrate na to mesto... a šta je sa, na primer, kuglašima. Da li znate da oni dominiraju svetskim sportom? Srpska reprezentacija ima takvu dominaciju u kuglanju da je to neverovatno.

I na kraju poslednji adut... znam, ali znaš li ti koliko ljudi igra fudbal. I koliko je tu novca. I koliko ga prati. Znam, veruj mi. Bolje nego ti.

Ali to nema veze sa mentalitetom. Nisu klinci na Novom Zelandu bili svetski prvaci zato što im je vetar duvao jako u leđa, protivnik se predao u polufinalu i najveći rival bio suspendovan zbog _______ (upisati po sopstvenoj želji).

Ova ekipa večeras je ekipa koja ima svetske prvake. Ova ekipa ima najskupljeg igrača na turniru, ima fudbalere koji su članovi Reala, Benfike, Ajntrahta, Fiorentine, Bordoa, Olimpika iz Marselja, Torina, Anderlehta, Olimpijakosa, Zvezde i Partizana...

I nemojte da mi pričate "znali ste". Niko nije znao pre ovog turnira šta će da se desi.

Izjava Andrije Živkovića da nismo autsajderi protiv Nemaca večeras i da idemo na tri boda po mom mišljenju jeste prejaka.

Ali stvar je u tome da će utakmica pokazati ko je u pravu.

Ja ne znam šta će se desiti. Niti sam znao šta će se desiti pre ovog prvenstva.

Ali bih tako voleo da pitam: "Je li, jesi li znao? Jesi li i ovo znao?"

Pa da vidimo večeras ko šta ima da kaže. Pre svega ona grupa u crvenim dresovima koja izađe na teren. A kad se završi, hajde onda da svodimo račune pa da vidimo ko je šta znao. I ko nije. I zbog čega.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи