Šta bi fudbal bio bez noći poput ove?

Pitanje iz naslova postavili su I-Es-Pi-En i Bi-Bi-Si nakon pobede Crvene zvezde u Beogradu nad, ispostaviće se kasnije, evropskim šampionom, ekipom Liverpula.

Samo par dana pre utakmice u Beogradu, u medijima, ali i među zvaničnicima evropskog fudbala razgovaralo se o novom takmičenju, pandanu Lige šampiona. Teren se spremao za to da se napravi "Superliga" u kojoj bi učestvovali: Real Madrid, Barselona, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Juventus, Milan, PSŽ i Bajern.

Ideja "Superlige" je da se takmičenje privatizuje, da zarada i obrt novca bude znatno veća, a da elitni klubovi, koji bi imali licencu za osigurano učešće, koplja ukrštaju jedni protiv drugih, a i da ne bude više putovanja u, na primer, Beograd.

Ono što eliti evropskog fudbala nije padalo na pamet, jeste draž i esencija fudbala. Kako bi onda Beograd, bar na veče, ponovo bio prestonica fudbala? Kako bi David pobedio Golijata? Kako bi neko prepričavao unucima, da je u grotlu trošne "Marakane", pred više od 50 hiljada ljudi pobedio nebrojano puta skuplji i kvalitetniji tim, tim koji će par meseci kasnije postati šampion Evrope.

Na konferenciji dan pred susret, Klopu i Milojeviću je savetovano iz Uefe da ne odgovaraju na pitanja o tom novom takmičenju, a verovatno je dosta i domaćih i stranih medija mislilo da je srpski trener bio u bunilu kada je rekao da je Zvezdi mesto u društvu sa ekipama kakve su Liverpul.

Fudbal se mogao osetiti u Beogradu na svakom ćošku tog dana. Od ranog jutra, svi prilazi našem glavnom gradu bili su zakrčeni automobilima sa zastavama srpskog šampiona. Navijači su pristizali iz raznih gradova Srbije, ali i Evrope i Sveta, pošto su se na tribinama stadiona "Rajko Mitić" našli i oni iz Austrije, Nemačke, Francuske, Australije, pa čak i Engleske.

Gostujući navijači različite utiske imali su pre i posle meča. Mnogi od njih su uputili ka Srbiji prvi put. Za razliku od kiše u Britaniji, ovde ih je dočekalo lepo vreme i prepune ulice, koje su nagoveštavale feštu koja će se odigrati kasnije.

"Naizgled omanji stadion kada se gleda spolja, imao je utisak koloseuma iznutra. Najviše me je naježio u životu", izjavio je jedan navijač gostujuće ekipe, kada je kročio na južnu tribinu našeg najvećeg stadiona.

Više od sat vremena pre početka meča, a onda i isto toliko nakon istog, orile su se pesme, vijorile zastave, slavilo se. Pre susreta pozdravljena je generacija fudbalera, koja je pre 35 godina, na isti dan savladala istog rivala. Da, fudbal voli da se igra sa datumima i brojkama.

Dešavalo se da klubovi iz istočne Evrope naprave iznenađenja nad favorizovanim protivnicima u evropskim takmičenjima, nije Zvezda ni prvi, a nadamo se ni poslednji tim kome je to pošlo ta rukom, tačnije nogom. Međutim za razliku od ostalih mečeva, Liverpul je u Beograd došao u najboljem mogućem sastavu, doduše bez Šaćirija, ali možda i bolje, jer bi sigurno to pokvarilo ovu magičnu noć.

Rezultati u "grupi smrti", Grupi C Lige šampiona do ovog susreta bili su takvi da je "crvenima" iz Liverpula svaki bod bio neophodan, pa je trener Jirgen Klop u vatru tog "koloseuma" gurnuo rovitog Manea i Salaha.

Koliko je fudbal divna, kompleksna, nejasna i neobjašnjiva stvar, potvrdio je Milan Pavkov.

Momak koji je pre Crvene zvezde nastupao za Mladost iz Bačkog Petrovca, ČSK uz Čelareva, novosadsku Vojvodinu i niški Radnički, u dva navrata doneo je eksploziju oduševljenja i izliv emocija kod domaćih navijača.

Liverpul je na leto doveo najskuplje plaćenog golmana i štopera na svetu. Vlasnici engleskog kluba izdvojili su nešto manje od 150 miliona evra za Alisona i Van Dajka i time direktno uticali na to da osvoje Ligu šampiona pobedivši Totenhem sinoć u finalu. Ipak, na fudbal i sudbinu nisu mogli da utiču u Beogradu, pošto je Pavkov Van Dajka kod prvog gola nadskočio, a Alisona kod drugog maestralno matirao.

Za kraj, fudbal je kao i uvek podsetio šta je u stanju da režira. Pokazao je da živi i izvan tih milijardi novca raznih valuta, pokazao je da živi i van skupocenih, blještavih stadiona, da živi i na ovoj strani Evrope, na ulicama, u školama i ono najvažnije, u srcima svakog njegovog ljubitelja. Zvezda je bar na kratko odložila ideju o novoj Ligi šampiona za bogataše i bar na kratko se našla rame uz rame sa najboljima, kao nekada...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи