Klopova treća sreća, Liverpul je šampion Evrope

Liverpul – Totenhem 2:0 (1:0). Fudbaleri Liverpula šesti put u istoriji postali su šampioni Evrope. Rani gol Salaha sa bele tačke i precizan udarac džokera Origija doneli su Jirgenu Klopu prvi trofej, u trećem pokušaju. Totenhem u svom prvom velikom finalu ostaje kratkih rukava.

Nisu uspeli da osvoje titulu u Engleskoj, ali su se šesti put u istoriji popeli na krov Starog kontinenta. Klopov Liverpul je najbolja ekipa u Evropi, u finalu je savladan Totenhem sa 2:0.

Iako su mnogi očekivali festival fudbala, finale u Madridu doneo je kvalitetnu, ali ne previše uzbudljivu utakmicu.

Možda bi sve bilo drugačija da slovenački sudija Skomina nije dosudio penal za "crvene" u 23. sekundi meča, što je najbrže dosuđena najstroža kazna u istoriji finala evrotakmičenja.

Salah je u 107. sekundi pogodio sa bele tačke i tako postao prvi Egipćanin u istoriji koji je postigao pogodak u finalu Lige šampiona.

Prvo poluvreme proteklo je u jalovim nastojanjima Totenhema da se ugrozi golman Beker, dok je Liverpul u retkim situacijama iz kontri unosio nemir u odbranu londonskog tima.

U nastavku je Poketinova ekipa zaigrala nešto agresivnije, ali bez konkretnih udaraca ka golu Bekera. Dele Ali je bio neprimetan, Kejn očekivano neaktivan, dok je Eriksen neuspešno pokušavao da poveže linije svog tima.

Ipak, u poslednjih desetak minuta Totenhem je imao svoje prilike, što je posledica ulaska u igru Ljorentea, a naročito Lukasa Moure, koji su otvorili prostor za Sona da pokaže da je najbolji azijski igrač.

A onda, u jeku tih napada, stiže hladan tuš. Klopov džoker je ponovo pogodio – Origi preciznim udarcem postiže i drugi gol za konačan trijumf "crvenih".

Prošle godine su napustili Kijev pognutih glava, ali ove će himna Liverpula You'll never walk alone dugo odjekivati madridskim ulicama.

Virdžil van Dajk je proglašen za najboljeg igrača finala, a Klop je na kraju dobio ono što je zaslužio svojom harizmom, ali i napornim radom – da njegov tim bude najbolji u Evropi.

Ovako je proteklo finale u Madridu:

22.57 – Kraj meča, Liverpul je šampion Evrope!

22.52 – Istekao je 90. minut, igraće se još pet minuta nadoknade vremena.

22.51 – Poslednja izmena u timu Liverpula, umesto Manea u igri je Džo Gomez.

22.49 – GOOOL! U jeku napada Totenhema, Origi postiže gol i udvostručuje prednost Liverpula u 87. minutu.

22.45 – Umalo penal za Totenhem. Milner ruši Rouza, ali Skomina kaže nekoliko centimetara van kaznenog prostora. Eriksen pokušava direktno iz slobodnog udarca, Alison na mestu.

22.42 – Poketino uvodi u igru poslednjeg aduta, Ljorente je u igri umesto Alija.

22.41 – Najopasniji napad na meču igrači Totenhema izveli su u 80. minutu. Prvo je udarcem pokušao Son, Beker odbranio, u nastavku akcije pokušao je i Moura, ali direktno u svog zemljaka na golu Liverpula.

22.35 – Musa Sisoko ima problema sa povredom, umesto njega na terenu je Erik Dajer.

22.30 – Još jedan opasan napad Liverpula. Udarac Milnera odlazi tik pored leve stative Lorisovog gola.

22.27 – Poketino šalje u igru svog džokera, Lukasa Mouru, koji menja Harija Vinksa. Očekujemo znatno ofanzivniji londonski tim do kraja meča.

22.22 – Pola sata do kraja utakmice. Totenhem je sve opasniji, ali nema ozbiljne prilike pred golom Bekera. Zanimljivo je da Poketino ništa ne menja, iako njegova ekipa gubi, dok Klop vrši još jednu izmenu – umesto Vajnalduma na teren će iskusni Džejms Milner.

22.19 – Prva izmena na večerašnjoj utakmici – umesto Roberta Firmina u igri je Divok Origi.

22.06 – Nastavljen je meč u Madridu.

21.49 – Poluvreme, Liverpul od drugog minuta vodi protiv Totenhema 1:0.

Ne previše sadržajnih prvih 45 minuta. Liverpul je, pomalo i srećno, rano stekao prednost, dok Totenhem nije gotovo ništa prikazao u prvom delu. "Crveni" su zadovoljni prednošću, Poketino je podigao sa klupe nekoliko igrača. Da li je vreme za Lukasa Mouru?

21.40 – Ponovo iz kontre preti Liverpul. Robertson je sa loptom u nogama prešao dobrih 40-ak metara, snažno šutirao, ali Loris vrhovima prstiju interveniše.

21.19 – Totenhem je nešto ofanzivniji u poslednjih desetak minuta, što je i logično s obzirom na rezultat. Ipak, na drugoj strani pokušava Trent Aleksander-Arnold, ali lopta odlazi pored desne stative gola Lorisa.

21.04 – GOOOL! Salah je precizan sa bele tačke, Liverpul od drugog minuta vodi 1:0!

21.03 – Penal za Liverpul u prvom minutu! Lopta je pogodila Sisoka u ruku, Skomina pokazuje na belu tačku. Penal je dosuđen u 23. sekundi, što je najbrže dosuđeni kazneni udarac u istoriji finala Lige šampiona.

21.02 – Počelo je finale Lige šampiona u Madridu.

21.00 – Pre početka utakmice, minutom ćutanja odaje se počast Hose Antoniju Rejesu.

20.57 – Igrači obe ekipe, predvođeni sudijskom trojkom, izlaze na teren.

20.45 – Stadion Vanda Metropolitano ispunjen je do poslednjeg mesta.

19.55 – Poznati su sastavi timova:

19.50 – Meč se igra na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu, domu fudbalera Atletika, koji prima nešto manje od 70 hiljada gledalaca. Glavni sudija meča biće Slovenac Damir Skomina.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи