Fifa odustala od proširenja broja timova na Mundijalu u Kataru

Na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine nastupiće, kao i do sada, 32 ekipe, a proširenje broja timova očekuje nas tek od Mundijala 2026. godine, odlučila Fifa.

Iako se naveliko nagađalo da bi na Mundijalu u Kataru moglo doći do promene formata takmičenja, Fifa je odlučila da proširenje broja timova učesnika bude implementirano tek od 2026. godine.

Svetska fudbalska asocijacija saopštila je "posle temeljnog i sveobuhvatnog procesa konsultacija" da promene u ovom trenutku nisu moguće.

U januaru 2017. godine Fifa je jednoglasno prihvatila inicijativu da od Mundijala 2026. godine, koji će se održati u Meksiku, SAD i Kanadi, broj timova učesnika bude povećan sa 32 na 48, da bi već 2018. Infantino rekao da bi proširenje moglo biti usvojeno i za 2022. godinu.

Međutim, Mundijal u Kataru je previše blizu da bi se proširenje moglo uvesti bez velikih organizacionih promena, koje bi podrazumevale dodatnog domaćina Svetskog prvenstva.

Predsednik Fife Đani Infantino jedan je od glavnih zagovornika ideje proširenja broja timova, dok je vodeći argument modernizacija i globalizacija fudbala.

Kako sada stvari stoje, Mundijal 2026. godine biće prvi na kojem će učestvovati 48 ekipa. Biće podeljene u 16 grupa po tri reprezentacije, po dve iz svake grupe bi išle u šesnaestinu finala, a turnir bi trebalo da traje 32 dana.

Ukupan broj mečeva bio bi povećan sa sadašnja 64 na 80, ali bi pobednik, odnosno finalista, odigrao maksimalno sedam mečeva, koliko i do sada.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 23. maj 2019, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Deki

Fudbal je najljepsi sport, ali dusa fudbala je na ispitu. Cim smo dosli do toga da Katar organizuje SP, da se br. reprezentacija povecava, da postoji nekakav VAR, 5 sudija, stadioni od 500 miliona evra itd. Nema tu vise duse. Ne vidjeh neki carobni prodor, dribling ala Perica Ognjenovic godinama. Pa da mu se citavu sedmicu i divimo i zamjerimo mu na sebicnosti i pretjerivanju u driblinzima.

(četvrtak, 23. maj 2019, 00:17) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Мунијал у Катару

А ко гарантује да ће Мундијал да се одржи у Катару? Велики је то бизнис а западне агентуре ће се потрудити у задњем тренутку да направе неки хаос на Блиском истоку. Енглези одавно желе Мундијал.