Oni su budućnost fudbala, prvi deo

Ronaldo i Mesi su unikati, čuda koja se verovatno nikada neće ponoviti. Privilegija i čast je živeti u njihovoj eri i gledati, tačnije uživati u njihovim čarolijama. Pitanje koje se sve češće postavlja u svetu fudbala je: Može li iko u budućnosti igrati na njihovom nivou i ako može, ko bi to bio, ko su "neki novi klinci"?

Ronaldo ima 34 godine, Modrić i Ramos 33, Kavani i Suarez 32, Mesi 31, Aguero, Levandovski i Ozil imaju po 30, Azar 29, Grizman 28...

Nosioci igre i lica najboljih klubova na svetu ulaze polako ali sigurno u poslednji stadijum u karijeri. Iako pružaju fenomenalne partije i vode svoje klubove do velikih uspeha, pomenuti fudbaleri neće moći još dugo da igraju na najvišem nivou (čast izuzecima).

Klubovi kakvi su Barselona, Juventus, Mančester siti, Real, Atletiko, Arsenal, Čelsi i drugi morali bi da traže i proizvode nove vanserijske igrače, koji će biti lideri tima. Pomenuti klubovi su možda to već i uradili. Deset veoma mladih igrača po raznim parametrima, sposobnostima i već trenutnom uspehu u timu izdvajaju se od ostalih i oni su:

1. Kilijan Mbape (20) – Iako je u svetskom vrhu već par godina, Kilijan ih ima samo 20. Vodio je Francusku do trofeja na Mundijalu, a Monako i PSŽ do titule u francuskom prvenstvu. Mbape je vrsan atleta, odličan sa loptom, a mogućnost igranja na više pozicija ga čini idealnim rešenjem za bilo koji tim na svetu. PSŽ je platio 180 miliona evra da ga ima u svojim redovima, a u sledećem transfer-roku će morati da odbiju ili prihvate ponude od preko 200 miliona evra.

2. Matijas de Liht (19) – Tinejdžer, a ujedno kapiten Ajaksa, privukao je ogromnu pažnju na sebe nakon plasmana njegove ekipe u polufinale Lige šampiona. Osim fudbalskih, kod De Lihta do izražaja dolaze i mentalne, ljudske osobine. Veoma je zreo iako ima samo 19 godina, pravi je primer fudbalera van terena kao i na terenu. Holandija i Ajaks ponosni su što su iznedrili verovatno budućeg najboljeg štopera na svetu.

3. Džejdon Sančo (19) – Odbačeni talenat Mančester sitija ima 19 godina, trenutno nastupa, iako je to veoma blaga reč, za Borusiju iz Dortmunda, sa kojom je imao sjajnu sezonu. Sančo je u "klinačkim" danima uspeo da se približi legendama ovog sporta po broju golova u kojima je učestvovao kao strelac ili asistent u jednoj sezoni (32). Džejdon je iskoristio to što za saigrače ima sada već iskusne igrače poput Rojsa, Gecea, Alkasera, Vicela, koji su mu poslužili kao mentori, ali i pored kojih je uspeo da se probije u lidera ekipe.

4. Markus Rašford (21) – Malo toga je bilo svetlo u poslednjem periodu u Mančester junajtedu. Rašford je jednja od njih. Poput Mbapea, Rašforda odlikuje raznovrsnost u ulogama na terenu. Često je na krilu, desnom i levom, u poslednje vreme viđali smo ga kao naprednog napadača koji se vraća po loptu i rado učestvuje u gradnji napada, ali i u ulozi onog retrošpica koji će se rvati sa defanzivcima i biti opasnost u kontranapadu. Ima 21 godinu, a već se postava jedne ekipe kakva je Junajted ne može zamisliti bez njega.

5. Usman Dembele (21) – Da bi pomenuti Sančo zablistao, potrebno je bilo da se, nažalost, Borusija odrekne drugog bisera. Usman Dembele je pre dve sezone prešao u Barselonu za 125 miliona evra. Iako još nije pokazao svoj pravi sjaj i opravdao taj novac, fudbalska javnost veruje u "komarca" i "fleša". Nadimke je dobio zbog svojih fizičkih osobina. Nizak je, uskog lica i brzih, pakleno brzih nogu. U ubrzanju je premašio Bolta (ne i u brzini) i to je nešto što je oduševilo čelnike Barselone. Takođe, "Blaugrani" bio je neophodan neko ko dobro igra obema nogama, a Usman je pravi izbor, jer na pitanje da li je desnonog ili levonog, ni sam nije znao da odgovori.

6. Frenki de Jong (22) – Bar još neko vreme fudbaler Ajaksa (od naredne sezone igraće u Barseloni), važi za jednog od unikatnijih fudbalera viđenih u zadnjih par decenija. Primarna pozicija mu je defanzivnog veznog igrača, valjda, jer poput Dembelea ni sam u to nije sugiran. Frenki je neko ko se ne sme okarakterisati jednosmerno, jednodimenzionalno i jednostvano. Njegova igra pokriva čitav teren i to bez preterivanja. Igra i na poziciji štopera, levog i desnog, ali čak i kada se nađe u toj ulozi, ne libi se da krene napred, povuče i iznese loptu i onda kombinuje na sredini terena, pa čak i u poslednjoj trećini. Veoma je pametan, u defanzivi pogotovo. Pa će često lukavstvom, postavljanjem i percepcijom igre oduzeti loptu, a ne snagom i trčanjem. Ne bi to bilo previše epohalno dobro i ništa posebno da on nema kreativnost i lucidnost da u napadu pokuša nešto što drugima ne bi palo na pamet.

6. Đanluiđi Donaruma (20) – Ime nekada može igrati ulogu u vašem uspehu. Italija je dobila novog Đanluiđija "Điđija" na golu. Momak rođen 1999. godine je već četiri sezone na golu Milana, a iako njegov klub nema zapaženih rezultata u poslednje vreme, Donaruma se nametnuo kao kandidat za budućeg najboljeg golmana sveta. Za zemlju sa bogatom istorijom golmana, Donaruma nije iznenađenje, ali zato jeste "odabrani" kojem je "predata baklja".

7. Trent Aleksander Arnold (20) – TAA je dete Liverpula i Engleske. Savremeni desni bek, iako veoma mlad, odigrao je fantastično za "crvene" ove sezone, u kojoj je bio bitna karika u plasmanu u finale Lige šampiona i drugog mesta na tabeli Premijer lige. Oborio je rekord jednog beka po broju asistencija u sezoni (15) i već sada je na putu da postane jedan od najboljih igrača na toj poziciji.

8. Fil Foden (18) – Retki su igrači koji mogu da se pohvale da je Pep Gvardiola imao toliko poverenje u njih u tinejdžerskim danima. Kada je Pep došao u Siti, pomoćnici i sportski direktor kluba su mu rekli da treba da pogleda jednog klinca. Gvardiola je odgledao trening tada 15-godišnjeg Fodena i rekao: Bili ste u pravu, ovo se ne viđa svaki dan. Ovaj dečko je budućnost i Siti je miran narednih bar deset godina. Foden se na sredini terena Sitija za minute borio sa mnogim igračima, od Fernandinja, De Brujnea, Silve i Davida i Bernarda, pa sve do Gundogana. Veoma je raznovrstan i već sada prilično kompletan igrač. Voli da se ubacuje napred sve češće, ali ne zaboravlja na svoje defanzivne zadatke.

9. Moiz Kin (19) – Mnogi vrhunski svetski igrači ostali su u senci Kristijana Ronalda. Nisu uspeli da se izbore sa Ronaldovim umećem, egom i medijskom pažnjom koja ga prati, što je mnogo unazadilo njihove karijere. Mladi napadač "stare dame" nije jedan od njih. Shodno godinama i konkurenciji nije odigrao prevelik broj mečeva u Juventusu, ali se potrudio da na svakom bude zapažen i da se njegovo ime pamti. Na 14 susreta ove sezone postigao je sedam pogodaka, od čega je nekoliko bilo u poslednjim minutima za pobedu, ili su bili jedini golovi na meču. Kin se osim za mesto u Juveu, izborio i za minute u reprezentaciji Italije.

10. Vinisijus Žunior (18) – Poput slučaja Rašforda i Junajteda, Vinisijus Žunior je verovatno jedna od ili jedina svetla tačka madridskog Reala ove sezone. Mladi Brazilac je daleko od gotovog proizvoda, ima mnogo stvari na kojima treba da poradi, ali to je "fino brušenje". Veoma je brz, sjajan sa loptom i prava napast za svaku odbranu na svetu. Kao glavni problem ističe se završnica u kojoj mu osim koncentracije, nedostaje i iskustva. Sigurno je da će Vinisijus delimično pomoći u popunjavanju rupe nastale odlaskom Ronalda, a koliko će je dobro popuniti, zavisi od njega samog.

Kraj prvog dela...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи