Ta prelepa igra!

Nema unapred pobeđenih utakmica, nijedna prednost nije nedostižna, ne postoje favoriti i autsajderi, pet minuta dovoljni su za čudo, a ona se često dešavaju. Fudbal je u proteklih mesec dana pokazao svu svoju draž i samo opravdao status najpopularnijeg planetarnog sporta, kao i najvažnije sporedne stvari na svetu. Liverpul i Totenhem, ali i Barselona i Ajaks poslužili su kao primer jedne velike fudbalske lekcije.

Svedoci smo nove dimenzije fudbala i generacije fudbalera. Najvažnija sporedna stvar na svetu iz dana u dan razbija mitove, šablone, postulate... Nakon šest godina dominacije najpopularnijeg fudbalskog dvojca na svetu, u finalu Lige šampiona neće biti Ronalda ni Mesija, a za to, osim dobre taktike, velikog zalaganja, želje, zaslužno je još ponešto.

Uz Portugalca i Argentinca, veliki udarac pretrpeo je i španski fudbal, koji je u proteklih pet finala imao sedam predstavnika. Čast "crvene furije" braniće još samo Valensija, koja će imati težak zadatak protiv Arsenala u polufinalu Lige Evrope.

U poslednjih deset finala Lige Evrope, šest puta je slavio pobedu tim iz La Lige. Dominacija Španaca u drugom po snazi evropskom takmičenju je pod znakom pitanja, pošto Čelsi i Arsenal važe za favorite.

Fudbalsku "baklju" preuzela je Engleska, koja nakon izvesnog vremena beleži veliki povratak na vrh fudbala.

Počelo je sa Ligom Evrope, koju su u poslednjih nekoliko godina osvajali Čelsi i Junajted, nastavilo se reprezentativnim uspehom i plasmanom "Gordog Albiona" u polufinale Svetskog prvenstva, da bi potpuni povratak doneli Liverpul i Totenhem.

Dve bajke fudbal je ispričao u dve vezane noći, u Liverpulu i Amsterdamu.

Liverpulov put do meča sa Barselonom bio je veoma zanimljiv. U poslednjem kolu u grupnoj fazi, u kojoj je učestvovala i Crvena zvezda, uspeli su da prođu dalje. Usledili su dueli sa Bajernom i Portom, u kojima nisu imali previše poteškoća, ali je usledio težak udarac u Barseloni.

"Crveni" su nakon prvog meča polufinala Lige šampiona protiv "Blaugrane" bili u nokdaunu, zgaženi i otpisani. U revanšu, gotovo da sami sebi nisu davali šanse. Bili su desetkovani povredama Salaha, Firmina, Keite, ali su obećali da će izaći na teren Enfilda, dati sve od sebe i, ako već treba, časno izgubiti.

Fudbal je igra u kojoj vam ništa neće biti poklonjeno, već sve mora da se zaradi, ništa nije unapred dobijeno ili poznato. On ne trpi jednoličnost, ne dozvoljava vam da se opustite ni minut. Fudbal voli čuda i režira drame. Fudbal je igra u kojoj David ima šanse protiv Golijata.

Daleko od toga da se u današnjem fudbalu Liverpul može nazvati Davidom, ali situacija u kojoj se engleska ekipa nalazila nakon poraza od 3:0 bila je poput one junaka iz biblijske priče. Rani gol "džokera" Origija dao je nadu za veliki povratak, a onda je sudbina rešila da umeša svoje prste.

Umesto povređenog Hendersona na teren je ušao Vajnaldum, a retko ko je mogao da prognozira da će defanzivni vezni igrač Liverpula u samo dva minuta razmaka postati heroj. 

Da situacija bude još zanimljivija, poznato je da je Liverpul već jednom bio akter jednog od najvećeg preokreta u istoriji fudbala. Poslednja dva gola u čuvenoj "istanbulskoj noći" kojima je Liverpul nadoknadio deficit od tri gola na poluvremenu postignuti su u istim minutima kada i golovi Vajnalduma (54. i 56. minut).

Mislima odsutnu Barselonu dotukao je još jednom Origi, i na oduševljenje "kopa" Enfilda, Liverpul je nemoguću misiju, još jednom učinio mogućom i izvodljivom.

Samo 24 sata kasnije, u Amsterdamu, fudbal je rešio još jednom da se poigra sa živcima, emocijama i razumom svakog ljubitelja fudbala.

Ajaks je jedna od najlepših bajki u poslednjih nekoliko godina ovog sporta. Ekipa sastavljena mahom od dece ovog po talentima poznatog kluba, uz adiciju par iskusnih igrača, među kojima se nalazi Dušan Tadić, do polufinala je izbacila trostrukog branioca titule ekipu Reala, a potom i jedan veliki Juventus, predvođen Ronaldom.

Pobeda od 1:0 u Londonu protiv Totenhema i vođstvo od 2:0 nakon 45 minuta na areni "Johan Krojf" nisu dovoljni da jedna ekipa bude sigurna u plasman u narednu fazu.

Za novi neverovatan preokret pobrinuo se Totenhem i konkretno Lukas Moura.

Sparsi su jedina ekipa u najjačim ligama koja dva prelazna roka nije dovela novog fudbalera u svoje redove. Razlog za to bio je izgradnja novog stadiona, ali i ambicije vlasnika kluba. To, pomešano sa povredama Kejna i Sančeza, pa i pomenutim rezultatom nakon jedne i po utakmice sa Ajaksom nije sprečilo sjajnog stručnjaka Maurisija Poketina i njegove izabranike da veruju u preokret.

Ponovo se za jedno čudo piše zanimljiv scenario. Liverpulu su se pogodili minuti sa golovima postignutim u istorijskom finalu u Istanbulu, a Totenhemu igrač koji je golove za preokret i plasman postigao.

Naime, Lukas Moura je odbačeni fudbaler PSŽ-a, koji je morao da plati ceh dolaska sunarodnika Nejmara u Pariz.

Nejmar, najskuplji fudbaler na svetu doveden je kako bi PSŽ bio konkurentniji u Ligi šampiona i kako bi napao trofej istog takmičenja.

U međuvremenu, PSŽ je eliminisan od Barselone i više nego desetkovanog Mančester junajteda, a na krilima upravo Moure Totenhem dolazi do finala Lige šampiona.

Zanimljivo je da će finale Lige šampiona igrati ekipe koje su domaće prvenstvo poslednji put osvojile pre 29 (Liverpul), odnosno 58 godina (Totenhem). 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво