Blagojević: Do 2021. šest novih i tri rekonstruisana stadiona

Dolaze bolji dani za fudbal u Srbiji, jer će se igrati na kvalitetnijim stadionima, najavio je za „Večernje Novosti“ direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Pored već najavljene izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će imati 65.000 mesta, država Srbija će, kako se najavljuje, ozbiljno da se posveti izgradnji modernih objekata u Subotici, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu i Vranju.

Pored ovih šest stadiona sledi i dodatna rekonstrukcija objekata na kojima igraju Zvezda i Partizan, kao i stadiona u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pošto je Srbija sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom već odlučila da podnese kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine, novoizgrađeni ili rekonstruisani stadioni bi, sa pratećom saobraćajnom i hotelskom infrastrukturom, bili glavna preporuka za izlaz na najveću fudbalsku scenu.

"Postoje vrlo strogi UEFA 4 standardi koji moraju da se ispune i svi pomenuti stadioni će ih imati. To će biti moderni fudbalski objekti, bez neke prevelike raskoši, ali će publika u navedenim gradovima biti ponosna na svoje stadione. Lokalne samouprave su izuzetno motivisane da učestvuju u svakom od ovih projekata", dodaje Blagojević.

Zanimljivo je da na nekim od devet stadiona planiranih za izgradnju ili rekonstrukciju već postoje atletske staze.

"Tamo gde postoje uslovi za takmičenje i pripreme atletičara, takvi sadržaji će takođe biti rekonstruisani. Ipak, fokus je na ispunjavanju već pomenutih UEFA 4 standarda. Projektovanje svih stadiona je trenutno u toku i ubrzo ćemo imati i idejna rešenja, projekte i njihov budući izgled", kaže Blagojević.

On je istakao da će cena izgradnje stadiona iznositi 1.500 evra po mestu. Novoizgrađeni objekti će imati do 8.000 mesta, dok će oni predviđeni za rekonstrukciju imati do 20.000 mesta.

Ono što publiku u Srbiji najviše zanima, prirodno, jesu stadioni Crvene zvezde i Partizana. Oni, pak, nisu u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

"Odgovore na sva pitanja o obnovi ova dva objekta moraju da daju ljudi iz sportskih društava Partizan i Crvena zvezda", poručuje Blagojević.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара