Blagojević: Do 2021. šest novih i tri rekonstruisana stadiona

Dolaze bolji dani za fudbal u Srbiji, jer će se igrati na kvalitetnijim stadionima, najavio je za „Večernje Novosti“ direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Pored već najavljene izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će imati 65.000 mesta, država Srbija će, kako se najavljuje, ozbiljno da se posveti izgradnji modernih objekata u Subotici, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu i Vranju.

Pored ovih šest stadiona sledi i dodatna rekonstrukcija objekata na kojima igraju Zvezda i Partizan, kao i stadiona u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pošto je Srbija sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom već odlučila da podnese kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine, novoizgrađeni ili rekonstruisani stadioni bi, sa pratećom saobraćajnom i hotelskom infrastrukturom, bili glavna preporuka za izlaz na najveću fudbalsku scenu.

"Postoje vrlo strogi UEFA 4 standardi koji moraju da se ispune i svi pomenuti stadioni će ih imati. To će biti moderni fudbalski objekti, bez neke prevelike raskoši, ali će publika u navedenim gradovima biti ponosna na svoje stadione. Lokalne samouprave su izuzetno motivisane da učestvuju u svakom od ovih projekata", dodaje Blagojević.

Zanimljivo je da na nekim od devet stadiona planiranih za izgradnju ili rekonstrukciju već postoje atletske staze.

"Tamo gde postoje uslovi za takmičenje i pripreme atletičara, takvi sadržaji će takođe biti rekonstruisani. Ipak, fokus je na ispunjavanju već pomenutih UEFA 4 standarda. Projektovanje svih stadiona je trenutno u toku i ubrzo ćemo imati i idejna rešenja, projekte i njihov budući izgled", kaže Blagojević.

On je istakao da će cena izgradnje stadiona iznositi 1.500 evra po mestu. Novoizgrađeni objekti će imati do 8.000 mesta, dok će oni predviđeni za rekonstrukciju imati do 20.000 mesta.

Ono što publiku u Srbiji najviše zanima, prirodno, jesu stadioni Crvene zvezde i Partizana. Oni, pak, nisu u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

"Odgovore na sva pitanja o obnovi ova dva objekta moraju da daju ljudi iz sportskih društava Partizan i Crvena zvezda", poručuje Blagojević.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2019, 17:57) - mm [neregistrovani]

kapacitet

Nije mi jasno kako na stadionu od 20 hiljada mesta i moze da se organizuje SP ili EP. Ako se planira da se samo uBeogradu igraju utakmice, onda ok

(subota, 27. apr 2019, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Umesto tolikih stadiona

Pomognite seljaku u kupnji mehanizacije i asfaltirajte seoske ceste.,jer srpski nogomet je tuga i beda.

(subota, 27. apr 2019, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Duci je u pravu.

Razumeo je suštinu sporta.

(subota, 27. apr 2019, 18:10) - anonymouszik [neregistrovani]

Pitam se ko ce to platiti i kada?

Kad jedna cetvrtina stanovnistva zivi u bedi, nekom je doslo na pamet da pravi i renovira stadione i to sa novim kreditima.

(subota, 27. apr 2019, 16:35) - Vlada [neregistrovani]

B&G

Hleba i igara. Ovog prvog sve manje, zato ovog drugog i previše.

(subota, 27. apr 2019, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Нови стадиони

Нама нису потребни нови стадиони, нама су потребни јаки клубови, поштено суђење, добар ФСС
и оно најважније, а то су гледаоци који сада нису у стању да попуне ни ове постојеће стадионе јер не желе да се бламирају посматрајући ове наше фудбалске екипице и недоличне "навијаче" на северу, југу и ко зна где већ.