Kako Partizan može da izbaci Bešiktaš?

Bešiktaš je, ne može se to drugačije reći, izvrstan tim. Sjajne fudbalere, osvajače Lige šampiona, pokreće veoma zanimljiv taktički pristup. Ali Partizan ima šansu i prostor da savlada velikog rivala...

Čitava stvar može da se sažme u jednom algoritmu – naterati protivnika da se što više kreće u fazi odbrane, što manje se kretati kada protivnik napada.

Zašto? Bešiktaš bez lopte, dakle u odbrani, veoma je orijentisan na igrače protivnika. Ovaj vid odbrane je relativno redak u modernom fudbalu na elitnom nivou, ali je dosta prisutan u Turskoj. Upravo tako igra i Bešiktaš.

S tim u vidu, jako je važno da Partizan ostvari što veću napadačku dinamiku. Nekada se to radi brzim kretanjem lopte, ali nekada i brzim i čestim kretnjama samih igrača. Upravo ovaj drugi princip preostaje Partizanu, jer će svaku njihovu kretnju ispratiti direktni protivnik iz redova Bešiktaša, što može da deformiše njihov defanzivni blok i dovede do otvaranja prostora za srpski tim.

Na drugoj strani, kada turski tim napada, to radi na veoma specifičan i interesantan način. Njihov bazični sistem, koji se apriori čita kao 4-1-4-1 ili 4-3-3, zapravo je 7-3. Dakle, umesto od dna ka vrhu, od odbrane ka napadu, njihova formacija se čita od spolja ka unutra. Sedam igrača u spoljnem prstenu i trojica unutra. E sada ono zaista interesantno – fudbaleri mogu slobodno da menjaju mesta, ali moraju da zadrže ovu napadačku strukturu.

Tako je nekoliko puta i Pepe, kao centralni bek, ulazio u vezni red (ništa čudno za njega, tu je igrao i u madridskom Realu) kada bi Medel odlazio spolja. Permutacije su nebrojane – Kvarežma je sa desnog krila ulazio unutra, da bi Arslan kao prednji vezni fudbaler (odnosno "osmica") odlazio u spoljni prsten, Adrijano je sa pozicije levog beka postajao levi vezni...

Kada se ovo dešava, jako je važno da Partizan ne pokleklne pred porivom da i sam prati fudbalere Bešiktaša, već da zadrži defanzivni oblik. Kompaktnost i stabilnost iza lopte, čuvanje centra i poluprostora, biće od esencijalne važnosti za crno-bele.

Bešiktaš je kvalitetan tim. Ali to je i Partizan. Slaviće onaj tim koji pre pronađe način da istakne i nametne sve ono dobro što poseduje... 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво