Jokanović: Obećana zemlja je blizu, neću stati, neću se predati

Slaviša Jokanović je, i ovo nije preterivanje, oduševio englesku fudbalsku publiku. Trener koji sluša „Kjur", govori tri jezika i na pragu je druge promocije u Premijer ligu (nakon uspešnog izdanja sa Votfordom) govorio je o svom poslu i životu za „Dejli Mejl".

Jokanović je neko ko, sve ozbiljnije, figurira kao zamena za Antonija Kontea na klupi Čelsija (koja, istina, još uvek nije de jure upražnjena). Ali u ovom trenutku on je isključivo fokusiran na izdanje svog Fulama u meču protiv Aston Vile koji može da vrati ekipu sa Krejven Kotidža u Premijer ligu. Trenerski počeci u Engleskoj, posle Partizana, Tajlanda, Bugarske, španskog Erkulesa, nisu bili laki.

„Kada sam stigao u Votford, nisu mogli da mi izgovore ime", kaže sa osmehom.

„Mi smo svi glumci, igramo pored aut-linije, vičemo i mašemo rukama. Ali važno je da ste poštovani i da ukazujete poštovanje".

„Kada sam prvi put zaigrao za Čelsi protiv Liverpula, to je bilo nakon osam godina igranja u Španiji. Želeo sam da igram sa dva dodira, ali nisam mogao da nađem rešenje za pas ispred mene, pa sam loptu vraćao unazad. Publika to nije volela", ističe Jokanović.

„Rej Vilkins, koji je bio fantastičan čovek sa mnogo trenerskog iskustva, rekao mi je ‘Slaviša, znam šta pokušavaš da uradiš, ali ako ne možeš da igraš unapred, nemoj da igraš sa dva dodira. Nemoj da igraš ni sa jednim dodirom, igraj pola dodira... Samo šutni loptu unapred i ne komplikuj svoj život previše‘".

„Na kraju, besan, samo sam šutirao loptu napred. To je bilo moje prvo iskustvo sa Engleskom. Bilo je brže, bilo je zamarajuće. Nije lako za ljude van Engleske".

U novembru stvari nisu bile sjajne u Fulamu. Londonski tim je bio 17. na tabeli Čempionšipa.

„Bio je to veoma težak period. U fudbalu morate da pravite male korake".

Ti mali koraci, uz dobar rad, bolju analitiku i međuljudske odnose, kao i dolazak nekoliko vrsnih fudbalera (Aleksandar Mitrović je prvi među njima), svakako su dali rezultat.
Fulam je vezao 23 meča bez poraza, uz sjajne partije Mitrovića, ali pre svih mladog i supertalentovanog Rajana Sesenjona, koji je i debitovao kod Jokanovića.

Kao jako mali, odrastajući u Novom Sadu, Jokanović je imao problem sa koncentracijom. Treneri u Vojvodini su mu zamerali što igra fudbal na ulici sa drugarima, umesto da prati mečeve prvog tima. Danas, kaže, mnogo mu je lakše da se fokusira. Supruga sa troje dece vreme uglavnom provodi u Španiji, u porodičnoj kući. Biće sa njim u subotu, na utakmici, ali njihovo odsustvo mu pomaže da celo svoje vreme posveti pripremama i radu na terenu.

Ovo će biti prvi meč Fulama na Vembliju od finala FA Kupa 1975. godine, kada je ovaj tim predvodio legendarni Bobi Mur. Fulam je poražen od Vest Hema (naravno, nekadašnjeg tima kapitena engleske selekcije 1966. godine), ali Jokanović ne veruje da će se to ponoviti protiv Aston Vile.

„Posao nije gotovo, nismo u Premijer ligi. Nije dovoljno samo da izađemo na Vembli i kažmo kako je lepo. Idemo da pobedimo. Nikada neću odustati, nikada se neću predati. Tako smo blizu obećane zemlje, sada nećemo stati", zaključio je srpski trener.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара