Atletiko Madrid putuje u Lion, Marselj se provukao u Mocartovom gradu

Atletiko – Arsenal 1:0. Salcburg – Olimpik Marselj 2:1. Atletiko Madrid je savladao Arsenal golom Dijega Koste i time je izborio plasman u finale Lige Evrope. Istočnije, u Salcburgu, sa dva gola u drugom poluvremenu domaći tim je uspeo da neutrališe prednost Olimpika iz Marselja iz prvog susreta i time da meč odvede u produžetke. Tamo je, međutim, jedan korner Pajea i gol Rolanda bio dovoljan da Olimpiku iz Marselja obezbedi igranje u meču za trofej.

Možda nije prekasno da se razmisli o kovanju nekakvog glagola koji bi opisao ono što Arsenal radi (ili propušta da uradi) na fudbalskom terenu. Neki glagol koji bi semantički u sebi sadržao sve bezglavo jurišanje, defanzivne omaške, klizanja, loše prijeme, detinjaste selekcije rešenja u sve tri trećine terena, bandoglavo odbijanje da se poradi na defanzivnoj organizaciji... Jer, sve je to Arsenal uradio u dvomeču sa madridskim Atletikom.

Arsenal je „arsenalio" još jednu utakmicu, još jedan dvomeč, i propustio je priliku da se bori za trofej, igra Ligu šampiona naredne godine, naposletku i pruži oproštaj Arsenu Vengeru kakav on nedvosmisleno zaslužuje (mada je teško reći da u sportu kakav je fudbal iko dobija neizostavno ono što zaslužuje).

Nakon kataklizmično izgubljenog prvog meča – a 1:1 u Londonu sa igračem više 80 minuta jeste poraz - Arsenal je morao da napadne, da provodi vreme u napadačkoj trećini terena. Jedno vreme to i jeste radio, ali nijednom nije uspeo da na adekvatan (ili ma kakav) način kreira priliku za gol.

Naravno, verovatno niko na svetu ne stoji bolje u srednjoj ili niskoj zoni od Atletiko Madrida, čije kretanje iza lopte je posebna vrsta fudbalske poezije.

Ovo je tim koji je prekinuo hegemoniju Barselone i, u manjoj meri, madriskog Reala u Španiji, koji je igrao dva finala Lige šampiona i koji će, sada, igrati treće finale Lige Evrope. Ovo je rekord, koji sa Madriđanima, ali naravno od ranije, drži ekipa Sevilje.

Čitav dvomeč je spao na situaciju u kojoj je Grizman dobio priliku, unutar nedovoljno zatvorenog defanzivnog bloka Arsenala, da odmeri pas i onda loptu pošalje Dijegu Kosti, koga je, sve vreme sa pogrešne strane i barem jedan korak prekasno, pokušao da zaustavi Ektor Beljerin, inače jedan od najbržih fudbalera planete.

Kosta, nekadašnji fudbaler Čelsija, potom je postigao četvrti gol u sedmom meču koji je igrao protiv Arsenala u svim takmičenjima (postigao je gol na svakoj od prethodne dve utakmice koje je igrao protiv tima iz severnog Londona).

Finale Lige Evrope igra se na novom stadionu u Lionu, a na programu je 16. maja. Ekipu Atletika tamo će sačekati Olimpik iz Marselja.

Salcburg nije bio poražen na deset prethodnih mečeva na svom stadionu u Evropi (sedam pobeda i tri remija). Iako je imao nepovoljan rezultat iz prvog meča, prethodno navedeni podatak, kao i činjenica da austrijski tim igra jedan od taktički najnaprednijih fudbala na kontinentu, davala je nadu da plasman u finale ipak nije predalko.

I zaista nije. Odnosno, nije bio.

Salcburg je sa dva gola u prvom delu nastavka susreta uspeo da meč odvede u produžetke. Tamo je, pak, jedan kvalitetan korner koji je izveo Dimitri Paje (a ko drugi) i jedan precizan, iako ne estetski previše uspešno izveden udarac Rolanda bio dovoljan francuskom timu da izbori igranje velikog finala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво