Da li fudbal zapravo napreduje i ko su njegovi "poslednji samuraji"?

Iako gledamo neosporno najbrži, najatraktivniji i najkompleksniji fudbal sa ogromnim brojem pogodaka i neizvesnosti u svakom meču gotovo svih takmičenja, očigledno je to da popularnost sporta u najmanju ruku stagnira, kao i to da je zlatno doba najvažnije sporedne stvari na svetu iza nas.

Jedan od primera da komplikovanije i atraktivnije nemaju znak jednakosti sa pojmovima kao što su lepše i bolje, jeste nekadašnji napadač "trikolora" - Tjeri Anri.

Fudbal je želeo da se te noći 9. januara 2012. godine, pri povratku legende na "mesto zločina" poigra brojkama, ali i srcima svih ljubitelja fudbala. Igrač sa brojem 12, na 12 minuta do kraja meča, u svom 12. nastupu protiv Lidsa postiže isto toliko golova protiv tog tima, u napadu koji je imao 12 kontakata sa loptom.

On nije morao da postigne spektakularan gol petom, makazicama, šutom sa 20, 30, 40 i više metara (iako je to znao i radio), da bi bio u konkurenciji za najboljeg igrača sveta. On je neke jednostavnije stvari radio mnogo efikasnije, upečatljivije, sa mnogo osećaja, u svojoj brzini, sa velikom dozom rutine.  

Ostajemo u istom vremenskom periodu, a novac, umišljena slava, selebriti status, nonšalantnost i prepotentnost, uveliko su se uvukli u fudbalske pore te nimalo davne godine i bili izraženi kroz pojedince širom zemaljske kugle. "Derbi dela Madonina" igrao se na stadionu u Milanu, a na pozornicu u 82. minutu stupa tada 38-godišnji "Il Kapitano", Havijer Zaneti i ponovo kao i "Titi" Anri, naizgled čini ništa posebno, komplikovano i atraktivno. 

Fudbal danas zaista zahteva ogromnu raznovrsnost od igrača, doslovce svaka pozicija je drastično promenjena, a utisak je da treneri u nedostatku svog, kopiraju tuđi identitet. Sve je manje balansa u kreiranju taktike prema igračima i selekciji igrača prema taktici, a sve češće nalaženje prečica do kratkotrajnog uspeha.

Od golmana se uz standardne sposobnosti traže i one da sa loptom u nogama zna po mogućstvu podjednako koliko i mnogi njegovi saigrači u terenu, bekovi moraju da budu fizički neumorni, a tehnički potkovani kao krila, od krila se pak očekuje da briljiraju sa obe noge, da poput šila ubadaju odbranu i spolja i unutra, da budu laki na lopti, ali jaki na nogama.

Samim tim, štoperi se takvim promenama moraju prilagoditi, pozicija zadnjeg veznog igrača doživljava ogromnu reformu, a napadač mora biti u stanju da bude i lažna devetka, ali i sidraš. Zamisli i ideje današnjeg fudbala su veoma zanimljive, ali realnost ume da bude ipak malo drugačija, jer se postavlja pitanje: Da li je pravedno to tražiti od današnjih igrača i ima li uopšte kadra za tako nešto?

"Ne bojim se onog koji je trenirao deset hiljada udaraca, već onog koji je jedan udarac trenirao deset hiljada puta" , citat je legendarnog Brus Lija koji se u mnogome može povezuje sa krilom minhenskog Bajerna, Arjenom Robenom, koji je još jedan primer lepote jednostavnosti.

Novac je učinio svoje, okupio je neverovatne talente, igrače neverovatnih sposobnosti i vrlina, ali na par mesta i klubova. Stvorio je gubitak mnogobrojnih rivaliteta, vernosti i gašenje žara. Žara koji kako kod igrača, tako i kod navijača rasplamti ljubav prema fudbalu i napravi spektakl i uživanje, da li se radilo o petoligaškom lokalnom derbiju, ili finalu Lige šampiona pred stotinu hiljada gledalaca. 

Uz pomenutog Arjena, nema još mnogo aktivnih imena koji čine "staru" školu fudbala i zato Bufon, Ibrahimović, Čeh, Teri, Riberi, Kasiljas, Aduriz, Evra i još nekolicina igrača čine "poslednje samuraje" ovog sporta koji su tu da sa vremena na vreme podsete na možda i zlatno doba najvažnije sporedne stvari na svetu, da spreče njeno stagniranje i pad i da odabranima "prenesu baklju" kako bi održali esenciju ove prelepe igre.

 

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво