Читај ми!

Real Madrid ponovo igra fudbal, Liverpul uživao u Portu

Real Madrid – PSŽ 3:1. Fudbaleri madridskog Reala pobedili su Pari Sen Žermen u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Liverpul silovit (popriličan eufemizam) protiv Porta (0:5).

Real Madrid je savladao Pari Sen Žermen u prvom meču osmine finala elitnog klupskog takmičenja i, praktično jednim poluvremenom (jer 50 minuta je igrao dobro) potpuno preokrenuo raspoloženje u i oko kluba sa stadiona "Santijago Bernabeu". Dobar fudbal – a to u Realu isključivo znači pobednički fudbal – se ponovo igra u belom delu Madrida.

Liverpul je, nešto zapadnije, pokazao da je ozbiljna napadačka mašina i da, kada "fabulozna trojka" (nadimak koji mrze i Firmino i Salah i Mane) ima svoje veče, ne postoji tim na planeti koji će sačuvati svoju mrežu. Jedino što ih tada može zaustaviti jeste trostruki sudijski zviduk. U tom kontekstu, Porto je ponajviše ispao tek kao kolateralna šteta...

Real Madrid je, skrhan krizom igre i rezultata u proteklom periodu, promenio bazični oblik i sada igra ravni 4-4-2 (obično je igrao u rombu, sa Iskom ispred Modrića, Kazemira i Krosa).

Koliko je ovo donelo ili odnelo ekipi Zinedina Zidana – a nešto svakako jeste, jer su mehanizmi igre sa loptom i bez nje dosta različiti u odnosu na početak sezone – rano je reći. Međutim, nakon ubedljive pobede protiv Real Sosijedada u La Ligi, "los blankosi" su sada odigrali daleko pristojnije nego što smo navikli u proteklom periodu (istini za volju, standardi madridskog tima zaista jesu veliki), i stoga i jesu uspeli da savladaju Pari Sen Žermen.

Ekipa Unaija Emerija nije individualistički orijentisana kako možda deluje gledajući njihov roster, a neki dosta kompleksni principi u igri iza lopte omogućili su im da svedu Real Madrid na veoma malo prilika iz kontinuiranog napada.

Naravno, ovde je važno staviti asterisk i istaći da je ovo bila, na momente, veoma konfuzna utakmica, prepuna onoga što neki treneri vole da zovu "prazni ritam". Iznenađujuće, imajući u vidu inteligenciju veznih fudbalera, ili fudbalera uopšte, koji igraju za dva tima.

Ali tu je uvek prekid (prvi gol Reala), napad iz ofanzivne tranzicije (drugi gol Reala) i druga lopta (gol Pari Sen Žermena), što će uvek biti veoma važni elementi napadačkog tobolca najjačih timova Evrope.

Ronaldo je postigao 101 gol za jedan tim u Ligi šampiona, po čemu je prvi u istoriji. Portugalac je takođe jedini igrač koji je postigao deset ili više golova u sedam uzastopnih sezona u Ligi šampiona. Nijedan drugi igrač to nije uradio više od dva puta.

Pari Sen Žermen je dobro ušao u meč, poveo je (a i postigao 127. gol na 39 utakmica ove sezone, što je više nego što je dao ijedan drugi tim u najboljih pet liga Evrope), ali je u napadačkoj trećini terena bio nedorečen. Činjenica da je Nejmar kompletirao 13 driblinga, više nego ijedan fudbaler u Ligi šampiona ove sezone, a posebno činjenica da je to najupečatljivija statistika gostiju, dovoljno govori o jednoličnosti njihove igre.

Isko Alarkon je bio posebno dobar u timu Reala. Igrač koji je planiran za prodaju na leto je kompletirao, do ovog meča, 326 driblinga, najmanje 52 više od bilo kog saigrača. Ali u prvom poluvremenu ovog duela dominirao je distribucijom lopte, jer je kompletirao svih 38 pasova koje je pokušao, od kojih su mnogi bili veoma ambiciozni u svojoj svrsi.

Pari Sen Žermen je, tako, poražen prvi put u svojoj istoriji na Dan zaljubljenih (tri remija i sedam pobeda), a savršeni balans između dva tima (po dve pobede PSŽ-a i Reala, uz isto toliko nerešenih ishoda) sada je narušen i vuče na stranu španskog tima.

Od lepših tradicija prekinuta je i ona koja je pratila mladog Presnela Kimpembea, koji je pobedio u 21 od 22 utakmice koju je odigrao za Pari Sen Žermen ove sezone.

Mladi Kimpembe je fudbaler koji je počeo više mečeva u nokaut fazi (dva, protiv Barselone i Real Madrida) Lige šampiona, nego u grupnoj fazi (Anderleht).

Liverpul je odigrao spektakularan meč na stadionu Dragao, gde je postigao pet golova protiv nemoćnog, pa čak i nedoraslog Porta. Ekipa Jirgena Klopa je postigla najviše golova u Ligi šampiona ove sezone, a ono što mora da plaši njihove buduće rivale (jer, oni su de fakto već u četvrtfinalu) jeste da su 24 od tih golova postigli na prethodnih pet mečeva.

Sadio Mane je postao tek četvrti fudbaler Redsa koji je zabeležio het-trik u Ligi šampiona, posle Josija Benajuna, Filipea Kutinja i Majkla Ovena.

Mohamed Salah je postigao gol (Firmino je dodao taj poslednji, peti), svoj 30. u sezoni. Poređenja radi, Luis Suarez je u sezoni 2013-2014, kada je Liverpul bio tako blizu titule šampiona Engleske koju čeka jako, jako dugo, postigao 31 gol. Nema sumnje da će ga Egipćanin prestići, pre ili kasnije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво