Predivni običaj "najneobičnijeg kluba na svetu"

"Prodajemo dušu – ali ne bilo kome", bio je moto akcije prilikom koje su navijači Union Berlina i doslovno postali vlasnici svog kluba, inače člana nemačke druge lige. Osim što je poseban u smislu vlasničke strukture, čak i u ovako osobenoj zemlji kakva je Nemačka (čuveno 50 plus 1 pravilo), Union Berlin je poznat i po jednoj veoma interesantnoj i lepoj božićnoj tradiciji...

Stadion Union Berlina (kluba koji neki nazivaju i "najneobičnim klubom" na svetu) u istočnom Berlinu dupke je pun svake Badnje večeri (večeri uoči Božića, kada ga slave vernici u Nemačkoj), a hladni vazduh ispunjen je prazničnim pesmama.

Ovaj događaj, koji su su međuvremenu sa manje uspeha počeli da imitiraju i neki drugi klubovi, počeo je još 2003. godine, ali kao forma protesta, kada su nezadovoljni navijači provalili u stadion i počeli da pevaju.

Sve je evoluiralo do mere da sada svake godine preko 30.000 navijača Uniona, zajedno sa dečjim horovima i muzičarima, pevaju božićne pesme u spektaklu koji je poznat širom fudbalske planete.

O Tannenbaum (ili „O, božićna jelko") je posebno popularna pesma.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво