Albanija, strogo kontrolisani fudbal

Stadioni su, uz javne toalete, u vreme Envera Hodže bili jedina mesta na kojima su Albanci, nekažnjeno, mogli da pričaju šta god hoće. Danas, Elbasan arena postala je, kako se čini, jedino mesto na kojem niko ne sme ni da pisne.

Tako su atmosferu na utakmicama Albanija – Srbija i Skenderbeg – Partizan opisala dvojica bivših reprezentativaca, igrača velikih tiranskih rivala Partizanija i Dinama, prilično iznenađenih što su se uvrede na račun gostujućih timova mogle nabrojati na prste, a incidenti bili okončani onog trenutka kada je uhapšen mladić koji je bacio kamen na prozor autobusa srpske reprezentacije.

Povremeno klicanje "etničkoj Albaniji", Oslobodilačkoj vojsci Kosova i Ismailu Morini, čiji je dron na prekinutom meču između Srbije i Albanije u Beogradu uneo dodatne tenzije u ionako kilave odnose između dva naroda, je suštinski sve što su navijači uspeli da "izvedu" tokom ta dva dana fubala u Elbasanu.

Hiljade navijača Albanije i Skenderbega, kao i masa ljudi koji su utakmice želeli da iskoriste kako bi promovisali poruke sasvim druge vrste, ostali su, međutim, daleko od stadiona, pošto su Edi Rama i albanska vlada odlučili da na mečevima najvišeg mogućeg rizika ne sme biti incidenata.

I to su uspeli. Tokom utakmice između Albanije i Srbije, na stadionu je bilo svega dve ili tri hiljade istinskih navijača, dok su preostale ulaznice dobili vladini i partijski službenici, jasno instruisani kako se imaju ponašati tokom meča.

Policajcima je, takođe, sve bilo jasno, pa su najvatraniji navijači među Albancima – grupa "Crveno i crno" (Kuči i zi) i prištinski Plisat jedva u nekoliko navrata uspeli da uzviknu "UČK, UČK" pre nego što su se oko njihovih vođa pojavili agenti u civilu.

Pripadnici tajne službe su oduzeli dečaku šal na kojem je pisalo "Kosovo" i trenutak pre nego što je shvatio šta se dešava, dali mu šal reprezentacije Albanije rekavši da "ipak igra reprezentacija Albanije".

Sličan prizor ponovio se i tokom meča Skenderbeg – Partizan, kada je jedan od nadobudnijih navijača želeo da razvije zastavu identičnu onoj koju je na stadionu Partizana dronom spustio Ismail Morina. Pre nego što je potpuno raspakovao zastavu, prišao mu je policajac u civilu i "zamolio" ga da je spakuje i stavi u unutrašnji džep jakne.

I rekao mu da to više ne čini, jer će "u protivnom leteti preko ograde stadiona".

Te su poruke bila potpuno jasne. Tokom dva dana tenzija u Elbasanu je, čini se, bilo više policajaca i agenata u civilu nego navijača. Ulice oko stadiona bile su potpuno blokirane, a navijači su u Arenu mogli da uđu tek posle detaljne provere, iza koje je ostala gomila bačenih upaljača, flaša vode i zastava sa porukama koje nisu bile u saglasnosti sa smernicama vlade u Tirani i Uefe.

Međutim, atmosfera na ta dva meča bila je potpuno različita. Pre dve godine, ulicama Elbasana jedva je moglo da se hoda od tenzije koja je vladala među rivalskim reprezentacijama, potencijalno opasnim navijačima i policijom, spremnom da hitro reguje u slučaju da stvari izmaknu kontroli.

U takvoj situaciji, oni retki koji su uspeli da se domognu karata, jednostavno nisu znali kako da se ponašaju, pa je navijanje bilo mlako, jer se svako ozbiljnije negodovanje, na račun sudija ili gostujućeg tima, kosilo sa prethodno jasno definisanim smernicama.

Slučno je bilo i u četvrtak uveče tokom meča Skenderbeg – Partizan, tokom kojeg su navijale svega dve, ozbiljno razdvojene grupe navijača tima iz Korče, čiji su stanovnici u Albaniji ionako poznati po temperamentu neobično blagom za ovaj deo Balkana.

Između njih, delovi tribine bili su potpuno prazni, pošto policija nije dozvoljavala gledaocima ni da priđu tim delovima stadiona. U jednom od tih, potpuno pustih kaveza bili su i kontrolori Uefe, kojima se dizala kosa na glavi svaki put kada bi navijači skočili sa sedišta, reagujući na kakvu akciju ili sudijsku odluku.

Iznos na računu koji je Tirana platila za ove dve akcije ostaje nepoznanica. 

Policija je, zarad očuvanja mira, u ta dva dana angažovala gotovo sve što je imala na raspolaganju: specijalne jedinice, atniterorističke snage, jedinice za razbijanje demonstracija, specijaliste za uklanjanje eksploziva, oklopne transportere, vodene topove, uređaje za elektronsko ometanje, prislušne uređaje i helikoptere.

Čitavu masu agenata, koji su se šetali Elbasanom u civilnoj odeći, poznavaoci lokalnih prilika prepoznavali su po tome što su svi imali identiče patike. Posle mečeva Srbije i Albanije, pre dve godine, Uefa je mudro odlučila da se te dve reprezentacije više neće sastajati u kvalifikacijama, a možda bi bilo smisleno takve utakmice sprečiti i u klupskom fudbalu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво