Siti pobedio i "Kralja Evrope", rekordni trijumf Liverpula, Totenhem neporažen na "Bernabeu"

Mančester siti i Napoli su odigrali verovatno i najočekivaniji duel grupne faze Lige šampiona – i apsolutno su oduševili! Konačnih 2:1 za domaći tim znači da je tim Maurcija Sarija pretrpeo prvi poraz ove sezone (ili, preciznije, da prvi put nije pobedio), ali je ekipa iz italijanskog Mecođorna pokazala zbog čega je, opet uz svog večerašnjeg takmaca, smatraju najprogresivnijim fudbalskim kolektivom na planeti. Liverpul je pobedio Maribor na "Ljudskom vrtu" sa 7:0, čime je izjednačio najveći trijumf gostujuće ekipe u istoriji takmičenja. Totenhem uspeo da stigne do boda na meču sa madridskim Realom (1:1).

Italijanski mediji ih zovu „Kraljevima Evrope", jer su jedini tim u najjačih 13 evropskih liga koji je sezonu počeo svim pobedama (Mančester siti ima jedan remi). I zaista, Napoli je još jednom demonstrirao zbog čega je ljubimac najraznovrsnije fudbalske publike, od profesionalnih analitičara do zanesenih analfabeta.

Mančester siti je bolje počeo duel, igrajući u svom uobičajenom 3-2-4-1 napadačkom obliku, odlično opremljenom da se suprotstavi 4-4-2 visokom presingu rivala (oba tima su igrala u bazičnim 4-3-3 sistemima). Dva brza gola Sitija, koji je izlazio veoma visoko na svaki ulazak u igru Napolija, pokušavajući ne samo da brzo stigne do poseda već i da iz utakmice izbaci „bildap" (prvu fazu poseda, konstruciju napada) Napolija, koji je sam Gvardiola nazvao najboljim na svetu.

Siti je prosto briljirao u prvih 40 minuta, a velike prilike, pored golova Sterlinga i Žezusa, propustili su De Brujne i Sane. Siti je imao deset udaraca na gol naspram nijednog pokušaja Napolija, ali, začudo, lider Serije A nijednom nije delovao uzdrmano.

Tako to i biva kada ste sigurno u ono što radite, a, kada je već tako, a još potkrepljeno kvalitetom, rezultat će doći. I jeste...

Napoli je u prvom poluvremenu promašio jedanaesterac, nakon što je Dris Mertens relativno loše šutirao. Međutim, u drugom poluvremenu, u kome je presing oblik Napolija definitivno promenjen u 4-3-3/4-3-2-1, Italijani su sada bili ti koji su briljirali.

Nekoliko propuštenih prilika prethodilo je novom, ponovo veoma očiglednom jedanaestercu, koji je precizno izveo mladi, 20-godišnji Dijavara.

Do kraja susreta – preciznije bi ga verovatno bilo nazvati performansom – oba tima su odigrala za polunijansu strpljivije i obazrivije, a najbolju priliku je propustio Sane, koji je verovatno i sam mogao da iznudi jedanaesterac, ali je odlučio da ostane na nogama i pokuša, ispostaviće se bezuspešno, da savlada istrčalog Pepea Rejnu.

Najubedljivije pobede večeri postigli su Liverpul, koji je na gostovanju u Sloveniji savladao Maribor sa 7:0, odnosno Spartak, koji je u Moskvi bio bolji od Sevilje i slavio sa 5:1.

U borbi za lidersku poziciju u grupi H Real u Madridu nije uspeo da savlada Totenhem i taj duel je završen rezultatom 1:1, pa će odluka o pobedniku grupe najverovatnije pasti u sledećem kolu, kada će ta dva tima snage odmeriti u Londonu.

Maksimalan učinak ima Bešiktaš, koji je kao gost savladao Monako sa 2:1.

Rezultati i strelci:

E grupa:

Maribor – Liverpul 0:7 (Firmino 4, 54, Kutinjo 13, Salah 19, 40, Okslejd-Čemberlen 86, Aleksander-Arnold 90), Spartak – Sevilja 5:1 (Promes 18, Melgareho 58, Glušakov 67, Adrijano 74, 90 – Kjer 31).

Tabela: Liverpul 5, Spartak 5, Sevilja 4, Maribor 1

F grupa:

Fejenord – Šahtjor 1:2 (Berguis 7 – Bernard 24, 54), Mančester siti – Napoli 2:1 (Sterling 9, Žezus 13 – Dijavara 73 penal).

Tabela: Mančester siti 9, Šahtjor 6, Napoli 3, Fejenord 0.

G grupa:

Monako – Bešiktaš 1:2 (Falkao 30 – Tosun 35, 55), Red Bul Lajpcig– Porto 3:2 (Orban 8, Forsberg 38, Ogustan 41 – Abubaka 18, Markano 44).

Tabela: Bešiktaš 9, Red Bul Lajpcig 4, Porto 3, Monako 1.

H grupa:

Real Madrid – Totenhem 1:1 (Ronaldo 43 penal – Varan 28. autogol), APOEL – Borusija Dortmund 1:1 (Pote 62 – Papastatopulos 67).

Tabela: Totenhem 7, Real Madrid 7, Borusija Dortmund 1, Apoel 1.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво