Klop pokazao Nagelsmanu da još uvek mora da uči

Liverpul – Hofenhajm 4:2. Obično se, paušalno i dosta diletantski, za tromije i dosadnije mečeve kaže da su bili "taktičke borbe". Taktika, praktično, ima negativnu reputaciju u fudbalskom diskursu u našoj zemlji. Ali svako ko je gledao (dvo)meč Liverpula i Hofenhajma, pretrpan taktičkim nijansama, morao je da shvati koliko lep i uzbudljiv fudbal može da bude kada na klupama ekipa sede vrhunski treneri. Onaj iskusniji će igrati Ligu šampiona ove sezone, dok će mlađi morati da se zadovolji "samo" igranjem Lige Evropa.

Duel Liverpula i Hofenhajma uvek je i jedino mogao da bude trener dva nemačka trenera. Jednog koji je najavio budućnost nemačkog fudbala svojom gegenpressing revolucijom, drugi koji zapravo jeste ta budućnost. Jirgen Klop i Julijan Nagelsman su u prvom meču pokazali taktičku prefinjenost (ili prefriganost, zavisi sa koje strane posmatrate) zbog koje je to bio jedan od najboljih duela koje smo videli ovog leta, u bilo kom takmičenju u Evropi. Upravo su lekcije naučene iz tog meča bile vidljive na Enfildu, u revanšu.

Liverpulov uski 4-3-3 bio je pre sedam konstruisan tako da krila, Sadio Mane i Mohamed Salah, takozvanim zakrivljenim kretnjama pritiskaju sajd bekove Hofenhajma (koji igra u bazičnom 3-1-4-2 sistemu), a da istovremeno ostanu na liniji dodavanja i spreče da lopta stigne do krilnih bekova (pokrivanje senkama je termin za ovaj defanzivni model).

Međutim, dinamičnim pozicioniranjem centralnog beka nemačkog tima, inteligentnim pozicioniranjem između linija dva napadača i dva ofanzivna vezna fudbalera, sjajnom selekcijom rešenja pivota Demirbaja, Hofenhajm je često uspevao da razbije defanzivni pristup engleskog tima i da sa loptom stigne do napadačke trećine terena. Na ovom meču, presing Liverpula bio je drugačije koncipiran, bio je osmišljen kao visoki napadački presing u kojem je sam broj igrača koji je u njemu učestvovao, raspoređenih u nekoliko presing slojeva, sprečavao svaki pokušaj Hofenhajma da lako uđe u igri, odnosno da ima mirnu i čistu prvu fazu poseda.

Sa loptom Liverpul je bio veoma direktan, koristeći brzi napad (napad u ofanzivnoj tranziciji koji počinje u srednjoj trećini terena) kao osnovni ofanzivni model, nasuprot mirnijem kontinuiranom napadu. To je dozvolilo Maneu da ima prvu šansu već nakon nekoliko minuta. Ali to je bio samo uvod u neverovatnu prvu četvrtinu susreta „redsa".

Koristeći često utrčavanja trećeg čoveka (u kojem igrač A dodaje loptu igraču V, koristeći igrača B kao posrednika), prilikom kojih je Sadio Mane često probijao poslednju liniju protivnika – koja je, naravno, činila pet fudbalera – Liverpul je počeo da postiže gol za golom, sa gotovo uvredljivom lakoćom. Naposletku, u dva od tri napada Mane je loptu petom prosledio, prvo strelcu Džanu, a zatim i asistentu za treći gol Firminu, nekada igraču baš Hofenhajma, kada je strelac ponovo bio Džan, po prvi put u svojoj karijeri dva puta precizan na jednom meču. Između njih gol je postigao i Salah. Tačno 143 sekunde je prošlo između drugog i trećeg gola furioznog Liverpula.

Nagelsman je brzo reagovao. U igru je uveo Uta, a oblik svog tima iz 3-1-4-2/3-3-2-2 promenio u bazični 4-2-3-1. To je njegovom timu donelo i prvu ozbiljnu šansu, a i prvi udarac na gol, kada je Gnabri izašao sam ispred Minjolea, ali nije uspeo da pogodi gol. Ali, samo koji minut kasnije, to je uradio Ut, baš kao i u prvom meču.

Ono što je Nagelsman promenom sistema dobio jeste da je negirao modifikaciju ofanzivnog oblika koji je pripremio Jirgen Klop. Liverpul, inače, igra sa veoma visoko pozicioniranim bekovima i uskim krilima, što timu u posedu daje 2-3-5 oblik. Međutim, kako se Hofenhajm inače brani u 5-3-2 sistemu, poklapanje oblika bi bilo suviše pogodno za nemački sastav. Stoga je Liverpul u 115 minuta ovog dvomeča demonstrirao blagu asimetričnost. Moreno je igrao kako obično igra levi bek Liverpula na levoj strani, ali je desni bek Aleksander-Arnold ostajao u prvoj liniji napada, kreirajući situacionu platformu sa tri igrača. Ovo je dozvoljavalo Liverpulu da ima višak u odnosu na prvu defanzivnu liniju Hofenhajma, koja je podsećamo, imala dva igrača, a da time sa dosta lakoće iznosi loptu i osvaja prostor.

No, sa tri igrača napred u prvoj presing liniji (sa dva su igrali u srednjoj i niskoj zoni), Hoefnhajm je ovu zamisao učinio besmislenom, te se Liverpul vratio svojoj standardnijoj kolektivnoj napadačkoj strukturi.

Nastavak susreta doneo je mirniji fudbal – ali i nemirnijeg Sadija Manea, koji kao da je po svaku cenu želeo da u svoju dobru partiju utka i jedan pogodak. U prvih 15 minuta drugog dela imali smo priliku da vidimo u par navrata zbog čega Klop smatra da je presing po izgubljenoj lopti, dakle kontrapresing ili presing u defanzivnoj tranziciji, najbolji plejmejker na svetu. Igrači Liverpula su kroz rad sa svojim trenerom stekli automatizam da napadaju loptu i, još važnije, prostor oko nje čim i gde god je izgube.

Rival, koji je već počeo da razvlači svoju strukturu, spremajući se da otpočne napad, nije spreman odmah da se brani i Liverpulu je mnogo lakše da dođe u priliku.

Ali nije kontrapresing, već visoki srednji presing doneo Liverpulu četvrti pogodak. Fogt je izgubio loptu nakon sjajnog starta Hendersona, da bi čitavu akciju koja je usledila završio Firmino, ne libeći se potom da se ogreši o moderni trend u kojem fudbaleri ne slave gol dat timu za koji su nekada nastupali.

Meč je potom dobio onaj ton kakav obično imaju dueli, odavno rezultatski odlučeni, koji se igraju u ranoj fazi sezone, kada kombinacija želje za čuvanjem energije i još uvek nedovoljna utreniranost nekih igračkih principa čini igru u polju sporijom i razuđenijom.

Nemci su pokušavali da stignu do gola vrednog sačuvanog obraza, a to su i uspeli kada je mrežu Minjolea pogodio Vagner. Hofenhajm je u finišu susreta imao dve trećine poseda i tri šuta ka golu, iz relativno izglednih pozicija, te je smisleno reći da je pogodak i zaslužio.

Na kraju, izvesno je da u Ligu šampiona ide kvalitetniji tim, sposobniji da kontroliše sve četiri faze igre praktično tokom svih 90 minuta. Ovo je bila, nedvosmisleno, najbolja utakmice u sezoni engleskog sastava, koji uz ovaj stepen angažovanosti i raspoloženosti svojih glavnih igrača, uz konstantne modifikacije koje su karakteristika rada Jirgena Klopa i njegovog stručnog štaba, može da očekuje da ima značajnu ulogu u elitnom kontinentalnom takmičenju.

Što se tiče Hofenhajma, toliko dugo jedine neporažene ekipe u Bundesligi prošle sezone, deluje kao da ovaj sastav, koji se pretprošle sezone spasao praktično sa ivice provalije i nekako ostao u prvoj ligi Nemačke, još uvek mora da "nadođe" kako bi bio spreman da igra na ravnoj nozi sa najboljim timovima kontinenta. Igranje u Ligi Evropa će mu svakako u tome mnogo pomoći.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи