Fudbal u Skoplju, od tenkova do Ronalda i Morinja

Fudbalski spektakl u Skoplju – šesnaest godina pošto su u tom gradu utakmicu obezbeđivali tenkovi. Ekspedicije Reala i Mančester junajteda stigle u punom broju. Makedonska prestonica očekuje desetine hiljada navijača dva velika tima. Mere bezbednosti na nivou posete američkog predsednika Bila Klintona 1999. godine.

Ne tako davno, tenkovi i oklopni transporteri bili su parkirani na atletskoj stazi jednog skopskog stadiona, kako bi sprečili da se sukobi, koji su u to vreme besneli oko Tetova i Kumanova, preliju i na fudbalski teren.

Sada već ugašena Sloga Jugomagnat, za koju su navijali pretežno Albanci, i makedonski Vardar odigrali su jedan od najnapetijih mečeva u istoriji sporta u Makedoniji, a utakmica je, na sveopšte zadovoljstvo, okončana bez incidenata i pobednika.

Petnaestak godina kasnije, u Skoplje su stigle ekspedicije madridskog Reala i Mančester junajteda, koji će u utorak utakmicom za Superkup otvoriti novu sezonu veličanstvenih utakmica evropskog fudbala.

Kristijano Ronaldo, Zinedin Zidan, Žoze Morinjo, Pol Pogba, Nemanja Matić i dvadesetak velikih imena evropskog i svetskog fudbala već su stigli u Skoplje, gde ih, suštinski, očekuje karnevalska atmosfera, spremljena za poslednju proveru ovih timova pred predstojeću sezonu.

Skoplje je, čini se, spremno za spektakl. Napravljene su posebne zone u kojima će se zabavljati navijači dva tima, kao i jedna neutralna, za one kojima klupske boje, bar u ovom slučaju, nisu preterano važne.

Da stvari ne bi, kojom slučajem, izmakle kontroli, o bezbednosti ove utakmice brinuće suštinski svi raspoloživi pripadnici makedonske policije i tajnih službi, u bezbednosnim merama koje se mogu meriti jedino sa dolaskom američkog predsednika Bila Klintona u leto 1999. godine.

Dobar deo centra Skoplja biće zatvoren za saobraćaj, a grad očekuje desetine hiljada navijača dva evropska giganta, kao i veliki broj ljubitelja fudbala sa Balkana.

Navijači će na stadion moći da unesu samo obeležja Reala i Junajteda, kao i zastave Velike Britanije i Španije, a sve ostale zastave i šalovi, uključujući i makedonske, biće oduzimani na ulazu na stadion "Filip Drugi".

Takođe, zabranjeni su transparenti koji na bilo koji način odudaraju od sportskog duha Superkupa, uključujući i one koji sadrže političke slogane, diskriminatorske poruke, ili vređanje bilo koje vrste.

Nekadašnji Gradski stadion je posle serije ozbiljnih intervencija promenio ime u "Filip Drugi" i postao jedini stadion u bivšoj Jugoslaviji koji bez problema ispunjava Uefine standarde, ima kapacitet 33.460 mesta i očekuje se da će u utorak uveče biti u potpunosti ispunjen.

Britanski i španski mediji su, poslednjih meseci, često postavljali pitanje zbog čega se ova utakmica igra baš u Skoplju. Makedonci, bez zalaženja u stvarne motive čelnika Uefe, tvrde da je razlog prilično jednostavan – Skopljanac Darko Pančev je u dresu Crvene zvezde, 1991. godine rešio finale Kupa evropskih šampiona.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво