Poslednji ples Princa Rima!

Frančesko Toti je odigrao 786 utakmica za Romu, jedini tim za koji je ikada plesao (izraz koji koriste u Rimu), postigao je 307 golova u 25 sezona. Postao je, odavno još i taj status samo održavao lojalnošću i majstorstvom podjednako, legenda svog kluba i grada. Gotovo deluje nestvarno, ali nedeljna pobeda "đalorosija" nad ekipom Đenoe (3:2) njegova je i poslednja.

Meč nije počeo, ali duel u kome je Roma igrala za direktan plasman u Ligu šampiona imao je samo jednog protagonistu - Frančeska Totija.

"Došao je momenat za koji sam se nadao da nikad neće doći, ali sam bio svestan da je moralo. Ovo je zaista bila teška odluka", rekao je Toti navijačima na kraju meča.

Toti je protiv Đenove u poslednjem kolu Serije A nastupio poslednji put za Romu, a njegov oproštaj su pratile njegove suze, kao i mnogih saigrača i navijača koji su ispunili stadion Olimpiko.

Zajedno sa Totijem posle utakmice su na terenu stadiona Olimpiko bila njegova žena i deca, koji su prošetali atletskom stazom i pozdravili navijače, koji su uglavnom nosili dres sa brojem 10 ili majice sa porukom posvećenu njemu.

Jedan navijač je preskočilo ogradu i ušlo na atletsku stazu sa tribina, a Toti mu je prišao i fotografisao se sa njim pre nego što ga je obezbeđenje izvelo sa terena. Toti je potom na jednoj lopti napisao poruku uz potpis i šutnuo je na tribinu.

Posle utakmice je na centru terena postavljen veliki dres sa brojem 10 koji je Toti nosio tokom karijere, dok je na video bimovima bilo napisano "hvala kapitenu".

Čelnici kluba su mu poklonili uramljen dres, dok je od svog zamenika kapitena Danijelea De Rosija dobio plaketu sa potpisima saigrača.

Toti je prethodno ovacijama dočekan na stadionu uoči utakmice, a u igru je ušao u 54. minutu. On nije bio puno na terenu ove sezone, a navodno je u sukobu sa trenerom Lučanom Spaletijem.

On je rođen u Rimu, a za prvi tim Rome igrao je ukupno 786 utakmica, uz 307 golova. Za reprezentaciju Italije je nastupio 58 puta i bio je šampion sveta 2006. godine.

Toti je ušao u igru pri rezultatu 1:1, u veoma bitnoj utakmici za Romu, kojoj je bila potrebna pobeda kako bi osigurala direktan plasman u Ligu šampiona. Pjetro Pelegri, momak rođen 2001. godine, postigao je prvi gol za Đenovljane, da bi nedugo zatim odgovorio Edin Džeko.

Delovalo je da Roma ima pobedu u rukama kada je De Rosi postigao pogodak u 74. minutu, ali je Darko Lazović, asistent kod prvog gola, postigao gol glavom par minuta potom.

Tim za koji je igrao i nekadašnji fudbaler Partizana Nikola Ninković mogao je potpuno da preokrene rezultat i čitavom meču da drugi ton, ali je Lazović, u situaciji kada je bio sam ispred golmana Rome, pogodio stativu.

Naposletku, nakon prekida i posle dobijene bitke za prvu, drugu i treću loptu, Roma je u samom finišu stigla do trijumfa preko Perotija.

Valjda i nije smelo da bude drugačije u danu oproštaja "kralja Rima" (navodnici neophodni?). Igrači su nosili logo "Toti 10" na rukavima, uz slogan (jedan tim za ceo život).

U Italiji imaju izraz za ovakve fudbalere - zovu ih "fudbaleri zastave". Sve ih je manje i, kao takvi, sve su vredniji.

Mali avion je nadleteo Olimpiko sa porukom "Hvala, kapitenu", a čak je i rimski list Il Tempo (Vreme) izašao danas kao "Totijevo vreme".

Interesantno, još uvek nije izvesno šta čeka Totija u budućnosti, jer se nije zvanično povukao u penziju.

Za Romu je debitovao 1992. godine u meču sa Brešom, kada je trener tima iz Rima bio Vujadin Boškov.

Za selekciju Italije odigrao je 58 mečeva, postigao devet golova i bio, naravno, prvak sveta 2006. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво