Читај ми!

Najlepše za kraj – derbi u finalu Kupa zatvara jednu neverovatnu sezonu

Superklasiko, El Klasiko, Le Klasik, Der Klasiker, De Klasiker, Derbi dela kapitale, Derbi večitih neprijatelja, Derbi severnog Londona, Derbi Kaira, Fla-Flu, Derbi dela Madonina, Old Firm, Klasiko de Aveljaneda, Derbi Paulista, Interkontinentalni derbi... I među njima, ravnopravan kao što je retko šta iz naše zemlje ravnopravno sa ostatkom sveta, Večiti derbi koji igraju Crvena zvezda i Partizan. Najveća utakmica u našoj zemlji, regionu uopšte, dobija svoju novu inkarnaciju i niko ne bi smeo da se iznenadi ako ova bude spektakularna. Meč počinje u 18.00 časova. Kretanje rezultata možete pratiti na portalu RTS-a.

Teško je nabrojati previše uzbudljivijih šampionata, posebno u 21. veku, posebno otkako se zemlja u kojoj živimo zove Srbija, od onog koji je upravo okončan. Partizan je 27. put postao šampion države, iako je, za vreme trenerovanja Ivana Tomića, napravio jedan od najgorih startova u svojoj istoriji i u jednom momentu bio 14. na tabeli.

Sve se promenilo dolaskom (povratkom, tačnije) Marka Nikolića, koji je uz minimalne kadrovske promene i maksimalne igračke promene (promene modela igre, ponašanja u sve četiri faze, oblika tima, mehanizama kretanja...) sačinio tim koji je nanizao 36 mečeva bez poraza (tek četiri remija). Među njima su i dve dosta suverene pobede u duelima sa Crvenom zvezdom i jedan remi na stadionu "Rajko Mitić" (sudijama se ovde nećemo baviti).

I pored svega toga, crveno-beli su gotovo do pred sam kraj imali situaciju u svojim rukama, ne bodovnu prednost, ali prednost na osnosu boljeg plasmana u regularnom delu prvenstva. Međutim, poraz od Voždovca promenio je sve.

Osim što je ogolio sve ono što se naslućivalo tokom čitave godine, a to je da Crvena zvezda ima gotovo groteskni disbalans u timu i, za ekipu na ovom nivou fudbala i sa tako visokim aspiracijama (pričalo se na Marakani ne samo o tituli već i o Ligi šampiona), dečju taktičku nezrelost, pokazao je i da iza kulisa u Ljutice Bogdana nije sve kako bi moralo da bude.

Miodrag Božović je odmah napustio klub, a na njegovo mesto je stigao Boško Đurovski. Koliko je makedonski stručnjak, u svakom smislu legenda Zvezde, uspeo da popravi i doradi u i oko tima, teško je proceniti na osnovu mečeva koji su prethodili ovom (tri pobede i poraz bez posledica od Čukaričkog u Kupu Srbije).

I sada ono osnovno – crno-beli igraju za duplu krunu, koju nisu osvojili šest godina, crveno-beli igraju, ne za spas sezone kako se negde može čuti jer Kup nikome nikada nije primarni cilj, već za melem i mir u kući pred letnja igračka i prestrojavanja na rukovodećim pozicijama.

Pre 16 godina Crvena zvezda i Partizan su igrali finale Kupa Jugoslavije na Marakani, kada je Saša Ilić postigao pobedonosni gol.

Crvena zvezda i Partizan odigrali su do sada 35 mečeva u Kupu. Zvezda ima 20 pobeda, Partizan 11 (gol-razlika 56:45).

Duel na stadionu Partizana počinje u 18 časova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво