Oproštaj velikog Luja van Gala

Luj van Gal, trofejni holandski trener čije su ideje, iako ne uvek u ravni sa idejama nekih njegovih zemljaka, oblikovale generacije trenera i njihovo shvatanje fudbala – objavio je da namerava da ode u penziju. Van Gal pred sobom inače ima ponudu jednog azijskog kluba ("azijski klub" je sada uobičajeni eufemizam za neki prebogati kineski klub), čije bi mu prihvatanje za tri godine donelo 44 miliona funti.

Holanđanin, koji ima 65 godina, ne radi od maja, kada je otišao sa klupe Mančester junajteda, dva dana po osvajanju FA Kupa.

Iako je prvobitno nagoveštavao da želi da nastavi da se bavi trenerskim poslom, posle dve godine na "Old Trafordu" i mnogo sezona u Ajaksu, Barseloni, minhenskom Bajernu i selekciji Holandije, Van Gal je za holandski Telegraf istakao je da su ga "događaji u njegovoj porodici" primorali da od toga odustane.

"Mogao bih da odem tamo, ali sam i dalje ovde. Toliko toga se dogodilo u mojoj porodici", rekao je Van Gal.

Holandski list navodi da je jednoj od njegovih kćerki nedavno preminuo suprug, što je umnogome uticalo na Van Gala.

"Prvo sam mislio da ću samo malo da se odmorim. Sada, međutim, ne verujem da ću se vratiti poslu trenera", zaključio je Van Gal, čija je karijera počela 1991. godine, a čiji Ajaks iz 1995. godine ostaje najmlađi šampion Evrope u istoriji.

Van Gal je trener koji je doneo veliki broj inovacija u procese fudbalske taktike i pripreme fudbalera. Prvi je jasno podelio svaki napad na četiri faze, na svakoj radeći zasebno. Iako se nije uvek slagao sa Johanom Krojfom (ovaj je smatrao da je fudbal Van Galovih ekipa suviše mehanizovan), obojica pripadaju istoj trenerskoj struji, evoluciji "totalnog fudbala" iz sedamdesetih godina. Naposletku, Krojfov "drim tim" iz 1992. godine bio je šampion Evrope, igrajući u istoj formaciji koju je tri godine kasnije koristio i Van Gal sa Ajaksom (u pitanju je specifično holandski 3-1-3-3).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво