Dirljivi oproštaj Šapeka i fudbalskog sveta od igrača Šapekoensea

Šapeko, gradić na jugu Brazila koji je proteklih dana centar fudbalskog univerzuma, oprostio se u dirljivoj ceremoniji od svojih heroja – fudbalera Šapekoensea koji su poginuli u avionskoj nesreći u Kolumbiji, uoči finala Kopa Sudamerikane.

Dva aviona sa telima fudbalera, članova stručnog štaba i novinara stigla su između devet i deset časova. Predsednik Brazila Mišel Temer dočekao je avione na aerodromu. Kovčezi su zatim krenuli put stadiona, u otvorenim kamionima kako bi navijači koji nisu uspeli da stignu do stadiona mogli da upute poslednji pozdrav fudbalerima koji su, kako je jedan od navijača rekao uoči finala koje nikada neće biti odigrano, „jedina sreća ovog grada".

Tokom prolaska kamiona, čak i po jakoj kiši, navijači su ispunili ulice Šapeka. Na Konda Areni navijači su, praktično kolektivno, briznuli u plač kada su kovčezi pristigli.

Jedan po jedan, nošeni rukama pripadnika vojnih snaga Brazila, kovčezi su spuštani ispod šatora na travnjaku.

Gradonačelnik Šapeka, Lusijano Buligon, održao je govor u dresu Atletiko Nasionala, time se zahvalivši za podršku kolumbijskom klubu (a takođe i njegovim navijačima, kojih je više od 100.000 izašlo na ulice i stadion kako bi pružili podršku brazilskom timu i njegovim navijačima).

„Bog mora da plače, takođe. Zato i pada kiša. Moram da naglasim da nikada nećemo zaboraviti podršku Kolumbije. Samo zahvaljujući njima, Kolumbijcima, imamo šestoro preživelih. Hvala vam puno, narode Kolumbije! Uvek ćete biti u našim srcima. Ovaj tim više nije iz Šapeka - pripada svetu", istakao je Buligon.

Članovi porodice prišli su kovčezima da se oproste od svojih najmilijih. Defanzivac Rafael Lima, koji zbog povrede nije putovao, kolabirao je od bola.

„U srećnim i tužnim vremenima, Uraganu moj (jedan od nadimaka Šapekoensea, prim. aut.) ti si uvek šampion", stajalo je na jednom transparentu okupljenih navijača. Ivan Toco, predsednik kluba, poručio je navijačima da ne klonu i da ne odustaju.

„Na istom polju gde smo pobeđivalim danas se opraštamo. Odlazak ovih talenata je nenadoknadiv. Dragi navijači, ne gubite nadu. Budite čvrsti. Našem voljenom Šapeu, više nego ikada, ste potrebni", poručio je on.

Zaposleni u Šapekoenseu izašli su na teren sa imenima žrtava na majicama. Svaki od njih pustio je jedan beli balon u čast preminulih. Cveće je uručeno porodicama žrtava. Iščitana je i poruka pape Franje.

Jedan od govornika bio je i predsednik FIFA, Đani Infantino. On je u Šapeko stigao u društvu Klarensa Sedorfa (koji je sam nekada igrao u Brazilu, u ekipi Botafoga) i Karlesa Pujola. Tite, selektor Brazila, takođe je bio prisutan.

Na velikim ekranima pojavljivale su se poruke podrške Nejmara i još mnogih drugih zvezda brazilskog fudbala.

Na kraju ceremonije je i kiša popustila. Svi prisutni su aplauzima ispratili odlazak kovčega.

U avionskoj nesreći u ponedeljak poginulo je 77 osoba, a šestoro je preživelo. Među poginulima je 64 brazilskih državljana, pet osoba iz Bolivije i po jedna iz Venecuele i Paragvaja.

Od 77 poginulih, 19 je fudbalera Šapekoensea, koji su putovali na utakmicu finala Kopa Sudamerikane, a tu je bilo i članova stručnog štaba i sportskih novinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара