Vratio se!

Najgore čuvana fudbalska tajna (ako je to uopšte i bila tajna) je otkrivena. Žoze Morinjo, najčuveniji eksponent takozvanog pasivnog napada i još ponešto ekstremnih taktičkih metoda – uvek defanzivnih – zvanično je trener Mančester Junajteda.

Portugalac, čije metode, trenerski principi i uopšte pogled na fudbal i ono što bi on trebalo da bude izazivaju vrlo podeljena mišljenja kod publike (setimo se samo drugog meča polufinala Lige šampiona protiv Barselone kada je bio trener Intera, odnosno čuvenog trivote veznog reda dok je vodio madridski Real), je potpisao trogodišnji ugovog sa klubom sa Old Traforda, uz opciju da ostanu u klubu najmanje do 2020. godine.

Morinjo je deo evropske fudbalske elite više od jedne decenije, a ovaj 53-godišnjak je osvojio 22 trofeja od 2003. godine. Titule i Kupove je osvajao u četiri zemlje (Portugaliji, Engleskoj, Italiji i Španiji).

Ed Vudvord, koji ima funkciju izvršnog potpredsednika kluba, imao je ovo da kaže:

„Žoze je jednostavno najbolji menadžer na svetu. Osvajao je trofeje i inspirisao fudbalere u zemljama širom kontinenta. Naravno, dobro poznaje Premijer ligu, a ovde je i osvojio tri titule".

Sam Morinjo, koji je bio nameračen da postane trener Junajteda još od trenutka kada je napustio Real Madrid, nije mogao, a nije ni pokušao da skrije oduševljenje i uzbuđenost.

„Postati trener Mančester Junajteda je specijalna čast. To je klub koji je poznat i kome se dive širom sveta. Postoji mistika i romantika u vezi sa njim, koje nijedan drugi klub nema. Uvek sam osećao afinitet prema Old Trafordu. Radujem se što ću biti menadžer u ovom sjajnom klubu, pred ovim sjajnim navijačima", rekao je Morinjo.

Sada već možemo da kažemo da će predstojeći derbiji Mančestera obnoviti rivalitet između Gvardiole i Morinja, koji prevazilazi lični animozitet koji među njima postoji, a koji nije mali. Ovo je u istorijskim razmerama toliko važan dvoboj dvojice trenera zbog njihovih ideoloških razlika (ideologija nije nešto o čemu se u Srbiji vodi previše računa, ali u fudbalski razvijenijim kulturuma ona je mnogo važna), zbog suprotnosti na fudbalskom spektru koji obojica predstavljaju.

Može da bude samo spektakularno... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво