Sevilja je apsolutni vladar Lige Evrope!

A ko drugi? Sevilja je sa tri gola iz četiri udarca u okvir gola preokrenula rezultat protiv Liverpula (0:1 na poluvremenu) u bazelskom finalu, čime je stigla do svoje treće uzastopne titule u Ligi Evrope. Ovo je 18 trijumf za španske klubove u poslednjih 20 duela sa engleskihm klubovima. Ovo je, kao još veći empirijski dokaz supremacije La Lige u odnosu na sve druge nacionalne šampionate, osmi trijumf ekipe iz Španije u poslednjih 13 izdanja Lige Evrope/Kupa Uefa.

Dugo je čekao Liverpul na jedno evropsko finale. Uopšte, ovaj veliki engleski klub dugo čeka na bilo kakav relevantniji trofej, zbog čega je duel sa Seviljom u Bazelu, u finalu Lige Evrope, bio toliko značajan za njih. Trebalo je to da bude veče koje će označiti početak nove ere, u kojoj će ih Jirgen Klop, bez ikakve dileme jedan od najboljih trenera sveta, predvoditi u nove i mnogo učestalije trijumfe.

Ništa od toga se nije dogodilo. Sevilja se dogodila.

Dok Liverpul kreće u novu sezonu sa saznanjem da neće igrati evropski fudbal, ekipa iz Andaluzije se sprema za novo učešće u Ligi šampiona, iako je završila La Ligu kao sedma na tabeli. Tim Unaija Emerija doneo je navijačima svog kluba poklon u vidu istorijskog trećeg uzastopnog trofeja u takmičenju (petog u poslednjoj deceniji), a španskom fudbalu priliku da se pohvali činjenicom da su pobednici Lige šampiona i Lige Evrope u poslednje tri godine dolazili upravo odatle.

Liverpul je počeo sjajno. Igrajući u vrlo fleksibilnom 4-2-3-1 sistemu (Sevilja je igrala isti sistem, ali ga je drugačije interpretirala), „redsi" su bili vrlo vertikalni i konkretni u posedu, što im je, uz epizode vrlo kvalitetnog niskog napadačkog i visokog srednjeg presinga donelo mnogo prilika, od kojih je jednu Danijel Staridž iskoristio. On je postao prvi engleski fudbaler strelac u finalu ovog takmičenja još od Robija Faulera 2001. godine.

Podjednako važno kao ovo, Liverpul je kontrolisao ritam utakmice, i to tako što ga je, kao u drugom poluvremenu meča sa Borusijom iz Dortmunda, maksimalno ubrzao.

A onda je počelo drugo poluvreme... Kevin Gameiro je postigao gol nakon tek nekoliko desetina sekundi, čime je postao prvi francuski fudbaler nakon Žista Fontena (a davno je bilo kada je ovaj legendarni fudbaler igrao) koji je postigao deset golova u jednom evropskom takmičenju u jednoj sezoni. Na ovoj utakmici, on je postigao gol iz prvog udarca na gol svog tima.

Pored njega, kao i u nastavku preporođenog Envera Banege (za čije blistanje u nastavku je isključivo odgovorna sjajna taktička odluka Emerija), sjajan je bio i Vitolo, koji se istakao serijom aktraktivnih driblinga i inteligentnih dodavanja. Ovo je bilo njegovo treće uzastopno finale Lige Evrope u startnoj postavi, čime još samo Danijel Kariso može da se pohvali.

Kada je Sevilja pritiskala, Liverpul je počeo da se povlači. Ne samo bukvalno, na terenu (da igra u niskoj zoni ili niskom bloku) već su i njegovi igrači počeli da se povlače u sebe, sasvim očigledno nedovoljno sigurni. Zbog toga je dobrim delom ovo njihovo 12. evropsko finale, po čemu su neprikosnoveni lideri u engleskom fudbalu, završeno kako jeste.

Koke je postigao još dva gola za Sevilju koja će biti, drugu godinu u nizu, peti predstavnik Španije u Ligi šampiona naredne sezone.

Još od minhenskog Bajerna Franca Bekenbauera iz sedamdesetih godina, nijedna ekipa nije osvojila tri evropska trofeja u nizu. Nijedna do večeras, to jest...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво