Francuska, bezbednosne pripreme za Evropsko prvenstvo

Posle terorističkih napada u Parizu i Briselu pre nekoliko meseci, postavlja se pitanje može li išta slično da se dogodi i tokom Evropskog prvenstva u fudbalu narednog meseca. Organizatori i Uefa garantuju bezbednost. Francuska povećava budžet za te namene, a planira i da produži vanredno stanje.

Lion je jedan od deset gradova domaćina Evropskog prvenstva 2016. Zbog nedavnih terorističkih napada, stanovnici tog grada različito gledaju na veliki fudbalski događaj.

Ističu da će šampionat privući mnogo navijača i strahuju od mogućih napada.

Na novom stadionu u Lionu odigraće se šest utakmica i na svakoj se očekuje gotovo 60.000 navijača. Organizatori garantuju bezbednost na stadionu. Angažovaće dodatnih 1.000 ljudi, kontrole će biti rigorozne. Uvežbavaju i odbranu od terorističkih napada.

"Na primer, organizovana je simulacija u kojoj bi doleteo dron sa hemijskim oružjem. Tokom Evropskog prvenstva biće mnogo ljudi. Svaka osoba koja od 16. maja bude ulazila na stadion mora da se identifikuje, dobiće bedž pomoću koga ćemo u svakom trenutku znati gde se nalazi", ističe direktor za bezbednost Stadiona u Lionu Ksavijer Peiro.

Finalna utakmica igra se u Parizu na nacionalnom Stadionu, kod kojeg su se teroristi tokom utakmice razneli u novembru.

"Znamo da je Evropsko prvenstvo veliki događaj za koji se posebno pripremamo. Posle novembarskih napada uspešno smo organizovali različite sportske događaje, među kojima i Maraton, i svi su protekli bezbedno. Ljudi treba da se osećaju sasvim sigurno u Parizu", tvrdi zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za sport Žan Fransoa Martin.

Nakon terorističkih napada, Vlada Francuske povećala je sredstva za obezbeđenje svake od 50 utakmica. Sa 10 na čak 17 miliona evra.

"Ne možemo javno reći koje smo konkretne mere preduzeli kako bismo se borili sa mogućim terorističkim napadima, ali javnost treba da zna da smo predvideli sve mogućnosti i preduzeli sve da osiguramo bezbednost", kaže ambasador za sport u Vladi Francuske Filip Vinogradof.

Za one koji ne budu mogli da dobiju ulaznice, deset gradova domaćina napraviće tzv. fan zonu - posebno ograđene prostore u kojima će moći da prate utakmice i zabavljaju se. Oko njih će, kao i oko stadiona, policija postaviti više prstvenova bezbednosti.

Tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu francuska država garantuje potpunu bezbednost na stadionima i u fan zonama. Međutim, kako smo čuli i od predstavnika Francuske, ali i od zvaničnika iz fudbalskog saveza, istu takvu bezbednost ne mogu garantovati na ulicama, u kafićima, na trgovima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи