Tomislav Karadžić: UEFA poklekla pod političkim pritiskom

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je prijem Kosova u UEFA politička odluka i da su uzdrmani temelji te organizacije, koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima.

"Ovo je politička odluka, UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, našao se u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal. Ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima", navodi se u izjavi Karadžića objavljenoj na sajtu FSS-a.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je danas primila Kosovo kao svoju 55. članicu, iako je prethodno odbijen predlog za promenu Statuta Uefe koji bi omogućio prijem zemlje koja nija članica Ujedinjenih nacija.

Prema rečima Karadžića, FSS se četiri godine borio protiv toga i odbijao sve pokušaje, a najveći udarac je stigao od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), čiji je prijem kosovska delegacija u UEFA posebno apsotrofirala.

"FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara", kazao je prvi čovek srpskog fudbala.

Karadžić je istakao da sprečavanje promene Statuta omogućava nastavak borbe.

"U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema", rekao je Karadžić.

On je pomenuo i to što je od svih sportskih saveza, fudbalski sa Kosova prvi tražio, a poslednji dobio prijem u međunarodne forume.

"Prvo su razni evropski savezi, košarkaški, rukometni i tako dalje, uzimali pod svoje okrilje samoproglašenu državu, a sećamo se da je prvo fudbalski savez takozvane države tražio prijem u UEFA. Uspevali smo da spustimo rampu, ali sada se već radilo o nemogućoj misiji. Uostalom, nije tajna, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada, jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo", naveo je Karadžić.

Kako je rekao, osnovna pravila i propisi moraju da se poštuju, a ne da se menjaju preko noći.

"UEFA je to pokušala, delegati su tajnim glasanjem odbili. Sada se postavljaju mnoga pitanja, kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu? Kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obeležjima? Ponavljam fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika. Zloupotrebila i nanela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posledice za ovu igru, kao i samu organizaciju", rekao je Karadžić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво