Kosovo primljeno u članstvo UEFA

Delegati na Kongresu UEFA su sa 28 glasova "za" i 24 "protiv" primili Kosovo u članstvo Evropske fudbalske unije. Srbija bila protiv prijema, ostale zemlje bivše Jugoslavije glasale su za prijem, prenose mediji u Prištini. Glasanju je prethodio neuspešan pokušaj promene statuta, što je, nakratko, dovelo u pitanje prijem Kosova.

Članice Uefe su tajnim glasanjem odobrili prijem Kosova u članstvo Evropske fudbalske unije. ""Za" je glasalo 28 delegata, a 24 su bila "protiv".

Prethodno delegati su, tajnim glasanjem, na Kongresu vladajućeg evropskog fudbalskog tela u Budimpešti odbile predlog da se promeni član 5, tačka 1 statuta Uefe, koji omogućava prijem onim zemljama koje su priznate "od strane većeg dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu". Bila je neophodna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36.

Predlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa. Taj predlog podržala su 33 delagata, 20 je bilo protiv i jedan uzdržan. Za "Prolaz" Kosovu je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 36 glasova.

Vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije, Španac Anhel Viljar, rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo pitanje i najavio mogućnost "političkih posledica".

Nešto slično je rekao i Tomislav Karadžić, sa kojim se složio i Ivan Ćurković. Vanja Udovičić i Marko Đurić su najavili tužbe protiv Uefe na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

„Najbolje vesti. Kosovo je najnoviji član Uefe. Hvala svima koji su glasali 'da' kako bi naša deca i omladina mogla da se takmiče u fudbalu", napisao je Hašim Tači na Tviteru.

Fadilj Vokri, predsednik kosovskog saveza, odluku o prijemu je nazvao istorijskom.

"Bićemo u mogućnosti da okupimo ljude kroz fudbal, kako na terenu, tako i van njega. To je naša vizija za budućnost kao 55. članica Uefe", rekao je Vokri posle glasanja na Kongresu u Budimpešti. 

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Uefe Teodor Teodoridis izjavio je da će se ta organizacija truditi da Kosovo i Srbija ne igraju međusobno, baš kao ni Rusija i Ukrajina, odnosno Jermenija i Azerbejdžan.

Trepča je jedan od viđenijih srpskih preostalih klubova na prostoru Kosova i Metohije, a u njemu naglašavaju da oni planiraju da nastave da se takmiče u takmičenjima pod okriljem FSS-a.  

Na 40. Kongresu Uefe 10. tačka dnevnog reda bila je prijem Kosova u članstvo. Ukupno je 38 vlada zemalja članica Uefe, od 54 (sada 55), priznalo nezavisnost Kosova.

Kako prenose prištinski mediji, izuzimajući Srbiju, ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije glasale su za prijem Kosova u Uefu.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво