Srbija izgubila u Poljskoj - stare boljke ostale, pojavile se i nove

Prvi put izabrani tim Srbije izgubio je tri utakmice u nizu još od 2012. godine. Rezultat meča u Poznanju sa selekcijom Poljske (1:0) možda i nije najrealniji, jer Srbija je imala prilike, ali ostaje činjenica da su mnoge manjkavosti u igri Srbije ostale, neke čak i multiplikovane. Tu su svi stari znanci: statična napadačka struktura, previše igrača u istoj liniji tokom poseda, odsustvo kompaktnosti (horizontalne, vertikalne i prostorne) tokom defanzivne organizacije, propuštanje da se napuni kazneni prostor na pravi način (u napadu i odbrani)...

Kako se brani centaršut? Prosto. Igrači napuštaju zonsku odbranu koju inače igraju u polju i prelaze privremeno na čovek - čoveka, uzimajući rivala najbližeg sebi. Lakše je, problemi u koordinaciji nestaju, igrači imaju pristup rivalu u svakom trenutku i mogu da mu ispariraju u nadolazećeg skok duelu. To je bilo u redu.

Druga najvažnija stvar tokom ovog procesa jeste zaštiti drugu loptu, odnosno ono što dolazi nakon skok duela. To se postiže punjenjem prostora u i oko šesnaesterca na pravi način. To nikako nije bilo u redu i Kuba Blažčikovski, nekada fudbaler Borusije iz Dortmunda a sada igrač Fiorentine, postigao je gol sačekavši na ris svoje noge upravo jednu od takvu, drugu loptu. Poljska je, dakle, povela protiv Srbije zahvaljujući golu zbog koga bi besni bili, sa pravom, i treneri pionirskih ekipa. Bio je to trenutak koji je, jasno, definisao i odredio čitavu utakmicu.

Ovo je tako tipično za ovaj tim Srbije, a nije standard u svetskim okvirima, gde se centaršutevi, a to i statistika potkrepljuje, smatraju najmanje efektivnim načinom postizanja golova (samo 2,8 odsto svih kornera na kraju postanu i golovi). Setimo se samo duela sa Portugalijom u gostima, kada smo, na debiju Ćurčića, gol primili nakon što je našu zonu na defanzivnom prekidu potpuno poremetila pomoćna igra Portugalaca (kombinacija umesto direktan centaršut). Dakle, u tom svetlu, večerašnji propust samo je novi simptom starog problema i nešto o čemu će oni koji vode računa o reprezentaciji Srbije morati da povedu mnogo računa u bližoj budućnosti. 

Srbija je, postrojena u uobičajenom 4-2-3-1 sistemu sa jednim "izokrenutim krilom" u liku Zorana Tošića, igrala dosta dobro u prvoj i drugoj fazi poseda, ali to je uglavnom bilo jer Poljska nije pokušavala ništa egzotičnije od visokog srednjeg presinga u 4-4-2 obliku, koji je naravno poticao od njihovog 4-4-1-1 sistema (zaboravite sve što ste videli u grafici pre početka prenosa).

Napadačka struktura Srbije delovala je, kao i toliko puta do sada, statično, sa previše igrača na jednoj vertikalnoj ili horizontalnoj liniji. Nemoguće je na ovaj način održavati stabilan posed i, još važnije, probiti linije dobro organizovanog protivnika. Štaviše, upravo zbog ovoga naš tim tako često deluje letargično na terenu, što im se u javnosti i najčešće spočitava. To, dakle, manje ima veze sa njihovom željom ili psihološkom pripremom, a ipak više sa taktičkim deficitom.

Ukoliko možemo izdvojiti pozitivne stvari iz ovog meča, osim odlične partije Adema Ljajića, jeste i debi u nacionalnom timu Nemanje Maksimovića, odnosno Nikole Stojiljkovića, najboljeg strelca ove sezone odlične Brage. Uz to, u reprezentaciju su se vratili i Filip Mladenović i Filip Đuričić (ušao u drugom poluvremenu i igrao kao lažna devetka u 4-2-4-0), pritom ostavivši sasvim fin utisak.

Priliku za popravljanje osnovnog utiska, a još važnije i ispravljanje barem nekih od očiglednijih problema, Srbija će imati već za šest dana, kada igra sa Estonijom u Talinu. Kvalifikacije za Mundijal su uvek mnogo bliže nego što se čini...

Ovako je tekao meč: 

22.41 - Kraj utakmice.  

22.38 - Srbija nije igrala dobro i Poljskoj, ali nije ni zaslužila da izgubi. Sam kvantitet prilika to pokazuje. Adem Ljajić, ponajbolji igrač našeg tima, izašao je ispred golmana Poljske u samom finišu susreta, ali šutirajući nešto iskosa, levo od takozvane opasne zone (centralni prostor šesnaesterca, širok koliko i peterac), nije uspeo da ga savlada.  

22.37 - Izmena u poslednjoj liniji Srbije. Uroš Spajić menja Nikolu Maksimovića. 

22.35 - Počelo je neiskorišćenom šansom za Srbiju - sjajnom šansom! - a takođe i da se završi, sva je prilika. Prvo su Adem Ljajić i sveži Brašanac odlično kombinovali, osvojili golem prostor i izborili korner. Slobodan Rajković je posle izvođenja udarca iz ugla pogodio prečku, da bi onda i Branislav Ivanović loptom ponovo prebacio gol koji nije bio branjen. 

22.31 - Drugi meč u izabranom timu Srbije ima i Darko Brašanac. Fudbaler Partizana menja Nemanju Matića.

22.24 - Filipa Kostića menja Filip Mladenović, koji se nakon četiri godine vraća u nacionalni tim. On u svom novom timu, Kelnu, igra wing beka (spoljnjeg fudbalera u formaciji sa tri centralna beka), dok je u BATE Borisovu, naravno, igrao konvencionalnog beka. Sada će igrati kao krilo.

22.21 - Debi u A reprezentaciji ima i mladi Nemanja Maksimović, koji menja Luku Milivojevića.

22.16 - Vrlo malo toga se dešava na ovoj utakmici mimo središnjih 60 metara terena. Istina je, međutim, da to ne deluje kao obostrano poželjna situacija. Poljaci mnogo pre deluju kao tim koji želi da pacifikuje meč, koji vide tek kao uvod u glavni deo priprema za Evropsko prvenstvo. Srbija, osim par momenata, vrlo statična u posedu, bez dovoljno napadačkih veza (podrške lopti i igrača koji je ima) i, takva, potpuno bezopasna. 

22.11 - Miralem Sulejmani menja Zorana Tošića. 

22.02 - Prva izmena u srpskom nacionalnom timu - umesto Stojiljkovića u igri je Đuričić. Srbija u 4-2-4-0 formaciji.

21.57 - Drugo poluvreme, kao i ono koje mu je prethodilo, počinje sa vrlo dobrom igrom u trećoj fazi poseda (deo sa probijanjem odbrane rivala), ali i jako slabom četvrtom fazom. Ovoga puta sjajan pas Tošića, koji je ušao u centralni vertikalni prostor, nije uspeo da iskontroliše Kostić, iako je imao sve preduslove za tako nešto. Nakon toga, Milik, mladi fudbaler Ajaksa, pogađa stativu za domaći sastav.

21.52 - Opet se igra u Poznanju, Srbija želi preokret (izjednačenje, za početak)...  

21.35 - Kraj prvog poluvremena.

21.18 - GOOOLLL!!! Ništa nije nagoveštavalo ovo, čak je i Srbija bila možda malo i ubedljivija u uvodnoj četvrtini meča, ali Poljska je ta koja je povela. Naš tim nije uspeo da iskontroliše drugu loptu nakon centaršuta Poljaka, nakon čega je Blažčikovski postigao pogodak za domaći sastav.

20.56 - Prvi put je Srbija probila prve dve linije presinga Poljske i odmah je bila i opasna po gol protivnika. I to ne jednom, već dva puta! Prvo je Adem Ljajić sjajno izveo slobodan udarac - proizvod lepe kombinacije Kolarova i Kostića - da bi zatim Ivanović promašio prazan gol (Fabijanski je bio na zemlji) sa ne više od nekoliko metara. 

20.48 - Meč je počeo... 

20.02 - Sastavi oba tima za večerašnju utakmicu:

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво