Orlovi lete u Južnu Afriku

Reprezentacija Srbije kvalifikovala se na SP 2010. u Južnoj Africi, pobedivši Rumuniju sa 5:0 (1:0). Strelci: Nikola Žigić, Marko Pantelić, Zdravko Kuzmanović i Milan Jovanović dva puta. Predsednik Tadić čestitao fudbalerima.

Utakmica između Srbije i Rumunije odigrana je na Stadionu Crvene zvezde pred 50.000 gledalaca. Utakmicu je sudio kiparski inernacionalac Kostas Kapitanas.

Pobedom nad Rumunijom Srbija je osvojila prvo mesto u Grupi sedam.

Pogotke za ekipu koju vodi Radomir Antić postigli su Nikola Žigić u 37, Marko Pantelić u 50, Zdravko Kuzmanović u 78. i Milan Jovanović u 87. minutu i trećem minutu sudijske nadoknade vremena.

Rumunija je od 84. minuta igrala bez isključenog odbrambenog fudbalera Kristijana Kivua,a Srbija Bez povvređenog Žigića.

Ovom pobedom "orlovi" su osigurali prvo mesto na tabeli sa 22 boda, a u baražu će igrati drugoplasirana Francuska.

Već u prvom minutu kapiten Srbije Dejan Stanković pokušao je udarcem sa distance da iznenadi golmana Rumunije, ali je lopta otišla pored gola.

Ofanzivna igra Srbije umalo se isplatila u 13. minutu, posle centaršuta Nenada Milijaša iz slobodnog udarca, ali je Branislav Ivanović loptu glavom poslao iznad prečke. Samo tri minuta kasnije ponovo je Stanković mogao da kruniše dobru igru pogotkom, ali je golman Koman relativno lako uhvatio njegov šut.

Još jednu dobru priliku "orlovi" su imali u 19. minutu, kada je Krasić iz dobre pozicije sa osam metara šutirao malo pored stative. Koliko je borba na Marakani bila snažna i oštra svedoči i činjenica da je Nemanja Vidić sredinom poluvremena na kratko morao da napusti teren zbog posekotine na arkadi, koju je zaradio u duelu sa Adrijanom Mutuom.

Prvu i jedinu šansu u ovom delu meča Rumuni su imali u 24. minutu, kada je Mutu odlično šutirao iz slobodnog udarca sa preko 20 metara, a lopta je za malo otišla pored stative.

Nakon novog dobrog centaršuta Milijaša u 28. minutu, golmana gostiju mogao da je savlada Ivanović, ali je taj pokušaj završio preko gola. Tri minuta kasnije i Vidić je udarcem glavom umalo iznenadio čuvara mreže Rumunije.

U 37. minutu pokazalo se da je igra iz prekida jedan od glavnih aduta "orlova" - Miloš Krasić izveo je korner sa leve strane, Nikola Žigić je odlično zahvatio loptu na šest metara od gola i poslao je u nebranjeni deo mreže.

Isti igrač je do kraja poluvremena još jednom mogao da savlada Komana, a na drugoj strani, priliku za Rumuniju propustio je Kristea.

Pitanje pobednika meča rešeno je u 50. minutu, kada je Krasić presekao napad Rumuna, poveo kontranapad i uposlio Pantelića, koji je izbegao ofsajd zamku i preciznim udarcem sa 15 metara pogodio donji desnio ugao gola Rumunije.

Samo dva minuta nakon drugog primljenog gola, gosti su mogli da smanje zaostatak, ali je Razvan Rac pogodio spoljni deo mreže gola Vladimira Stojkovića.

Priliku da postigne drugi pogodak na utakmici u 59. minutu propustio je Pantelić, čiji šut sa ivice kaznenog prostora je završio pored desne stative. Novu šansu za Srbiju propustio je Krasić u 68. minutu, a tri minuta kasnije Stojković je sjajno intervenisao nakon udarca Mutua.

U 77. minutu Antićeva ekipa najavila je ubedljivu pobedu, kada je posle akcije Žigića i Pantelića, rezervista Zdravko Kuzmanović je sa deset metara poslao loptu pod prečku Komanovog gola.

Rumuni su u 84. minutu ostali bez Kivua, koji je dobio crveni karton pošto je laktom u glavu udario Žigića. Brojčanu prednost "orlovi" su umeli da iskoriste u završnici utakmice, koju je obeležila odlična igra Milana Jovanovića.

Fudbaler belgijskog Standarda najpre je u 88. minutu udarcem sa 17 metara pogodio donji levi ugao gola Rumunije, a u trećem minutu sudijske nadoknade Jovanović je na sličan način, posle dodavanja Pantelića, postavio konačan rezultat.

Po završetku utakmice fudbaleri Srbije istrčali su počasni krug, a ispraćeni su aplauzima celog stadiona i velikim vatrometom.

"Prezadovoljan sam, naš narod je ovo zaslužio. Na pravi način smo ozvaničili naš kvalitet. Iskoristili smo svoju priliku i poslali svetu lepu poruku o nama. Srbija je velika. Ne mogu da iskažem sreću, a teško mi je da zaustavim suze. Ovo je više od pobede i zaslužuje da se proslavi", rekao je odmah posle meča selektor Antić.

Prvi put posle dužeg vremena, jedna inostrana himna je na stadionu u Beogradu dočekana aplauzom svih navijača, a utakmica je počela minutom ćutanja za navijača Tuluza Brisa Tatona, koji je preminuo od povreda koje su mu naneli huligani 17. septembra u Beogradu.

Stadion: Marakana Gledalaca: 50.000 Sudije: Kapitanis, Ksantu, Sotiru (Kipar) Žuti kartoni: Kristea, Rac, Varga, Mutu (Rumunija), Luković, Stanković (Srbija). Crveni karton: Kivu u 84. minutu.

Srbija: Stojković, Kolarov, Vidić (Subotić 73'), Ivanović, Luković (Dragutinović 46'), Milijaš (Kuzmanović 64'), Stanković, Krasić, Jovanović, Pantelić, Žigić.

Rumunija: Koman, Maftei, Rac, Apostol, Kivu, Radoi, Đoane (Bukur 60'), Kristea, Marika (Gojan 60'), Mutu (Kristea 75'), Varga.

U poslednjem kolu kvalifikacija, koje se igra u sredu 14. oktobra, reprezentacija Srbije igra protiv domaće Litvanije.

Slavlje se nastavlja na ulicama Beograda, a naši repreprezentativci će u otvorenom autobusu doći od Marakane do centra grada.

Број коментара 296

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво