Novi format takmičenja za bivši Kup Uefa

Od naredne sezone Kup UEFA će se zvati Evropska liga, odlučio je Izvršni komitet Evropske fudbalske unije. Na sastanku koji je održan u Bordou doneta je odluka i da bude promenjen sistem takmičenja, pa će ubuduće 48 timova podeljenih u grupe igrati svako sa svakim po dvokružnom bod-sistemu, kao u Ligi šampiona.

Na taj način bio bi vraćen značaj tom takmičenju, koje je u velikoj meri izgubilo na atraktivnosti otkako je formirana Liga šampiona u kojoj igraju svi najbolji evropski klubovi.  Na sastanku Izvršnog komiteta zaključeno je da bi centralozovana prodaja TV prava i obezbeđivanja sponzora, kao i novi logo, trebalo da "udahnu novi život" u to takmičenje.

"Očekujemo da će predložene promene znato unaprediti ovo takmičenje, koje je za Uefu od istorijskog značaja. Ubeđen sam da će Evropska liga biti veoma uspešna", rekao je predsednik Uefe Mišel Platini.

Grupnu fazu činiće 48 ekipa, koje će jedne protiv drugih igrati i kod kuće i u gostima. Timovi su se do sada u grupnoj fazi sastajali samo po jednom.  Kup Uefa je uveden 1971. godine i zamenio je dotadašnji Kup sajamskih gradova. Do formiranja Lige šampiona 1992. bio je veoma atraktivan, jer je u njemu učestvovalo puno velikih evropskih klubova, ali od tada gubi na značaju. Da bi se povećala koncentracija kvaliteta, Uefaje 1999. godine ukinula Kup pobednika kupova, ali to nije dovelo do većeg interesovanja publike i sponzora, kao ni odluka da se formira Liga Kupa Uefa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво