Читај ми!

Uefa izbacila Zvezdu iz Lige šampiona!

Srpski šampion Crvena zvezda isključena je iz kvalifiakcija za Ligu šampiona za sezonu 2014/2015. zbog kršenja pravila o licenciranju i finansijskom fer-pleju. Uefa razmatra pokretanje istrage i protiv Fudbalskog saveza Srbije. Džajić: Zvezda će živeti i dalje. Stojanović: Pravo vreme da se svi pogledamo u oči. Tončev najavljuje žalbu.

Muka muku stiže na Marakani. Dani prepuni internih previranja na najvećem srpskom stadionu kao da su u drugi plan gurnuli iščekivanje odluke Uefe u vezi sa učešćem Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nažalost, crveno-beli su u petak dobili "šamar realnosti". Crvena zvezda je isključena iz kvalifikacija za Ligu šampiona za sezonu 2014/2015.

Finansijsko kontrolno telo Uefe ovakvu odluku obrazložilo je nepoštovanjem čitavog niza pravila koje je Crvena zvezda prekršila, a koja se tiču licenciranja i finansijskog fer-pleja.

Srpski šampion ima deset dana da se žali na ovu odluku Sudu za sportsku arbitražu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Evropske fudbalske unije, moguće je otvaranje istrage protiv Fudbalskog saveza Srbije u narednim danima zbog dodeljivanja licence Crvenoj zvezdi.

Uefino telo je razmatralo slučaj Crvene zvezde još od aprila, a u petak je defintivno doneta odluka.

Reakcije na odluku Uefe...

Fudbaler Crvene zvezde Miloš Ninković izjavio je da nije mislio da će njegov klub biti izbačen iz Lige šampiona, i ocenio da godina u kojoj je ekipa uzela titulu posle šest sezona nije morala tako da se završi.

"Posle toliko godina uzmeš titulu, i onda da ne odeš u Evropu... Nema ništa gore. Posle ovih prelepih godinu dana možda i nije moralo ovako da se završi, ali ko zna zašto je to dobro.

Nisam verovao da će ovo da se desi, ali, eto, desilo se", rekao je Ninković, a onda indirektno najavio ono što možda još više plaši navijače Crvene zvezde - rasipanje ekipe.

"Ne znam ni sam šta bih radio, toliko mi je bilo lepo, cela ekipa, da mi je sve to tužno što će se ovakva ekipa fudbalera i ljudi verovatno rastati, ali da sačekamo...", kazao je Ninković.

Predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić rekao je da će klub živeti i pored izbacivanja iz Lige šampiona, kao i da je odluka Uefe donesena zbog "nekih starih grehova".

"Žao mi je što se ovo dogodilo... U trenutku kada smo posle šest, sedam godina postali šampioni, teškom mukom uz mnogo truda i odricanja, potpuno zasluženo, i kada smo hteli da se radujemo što ćemo igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, stigla je ova vest", rekao je Džajić.

"Nažalost, živite u takvom okruženju gde morate i tako nešto da preživite. Žao mi je, ali šta da se radi. I šta ćemo sad? Nije ovo nikakvo opravdanje, ali istina je da plaćamo ceh nekih starih grehova", kazao je Džajić.

Na pitanje da li je ugrožen opstanak kluba, Džajić je odgovorio da nije i da će Zvezda uvek živeti.

"Prema tome, nema problema. I da se desilo nešto gore ne bi bilo strašno. Žao mi je što se to desilo. Ima nekih koji su srećni zbog ovoga, ali takav je život", rekao je Džajić. 

Potpredsednik Crvene zvezde Ivica Tončev rekao je da Evropska fudbalska unija nije imala razumevanja za novo rukovodstvo crveno-belih.

"Moj prvi komentar je da je Crvena zvezda osvojila titulu prvaka Srbije, a da Uefa nije imala razumevanje za novo rukovodstvo kluba. Radi se o nasleđenim dugovima, koje nije stvorilo ovo rukovodstvo. Svakako da taj veliki dug nije od juče", izjavio je Tončev.

"Ovo je bila borba sa vetrenjačama. Zanimljivo je da prethodnih godina, kada nismo bili prvi, a imali dugove, mogli smo da igramo Evropu, a sada, kada smo osvojili šampionsku titulu, to nam nije dozvoljeno. Iskoristićemo pravo žalbe na ovu odluku Uefe", kazao je Tončev.

Drugi potpredsednik Crvene zvezde, Slaviša Kokeza, rekao je da ne želi danas da komentariše odluku Uefe.

Trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović rekao je da je svima u klubu teško zbog izbacivanje iz evropskih takmičenja naredne sezone.

"Ovo je mnogo težak trenutak za klub, za mene i za sve igrače. U jedno sam siguran, igrači i stručni štab su činili sve što je bilo do njih da osvojimo titulu i da Zvezda sledeće sezone igra evropske utakmice. Nažalost, do toga neće doći", rekao je Stojanović.

"Mislim da je pravi trenutak da se svi pogledamo u oči jer je izvesno da ovako više ne možemo dalje", istakao je Stojanović.

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je "zatečen i pogođen" informacijom da Crvena zvezda naredne sezone najverovatnije neće igrati u kvalifkacijama za Ligu šampiona.

"Bez namere da komentarišemo stavove prvostepenog organa Uefe, koji su uticali na donošenje ovakve odluke, u postupku koji je trajao skoro godinu dana, želimo da izrazimo veliko žaljenje što milioni pristalica Crvene zvezde verovatno neće biti u prilici da vide svoj klub na toliko željenoj i očekivanoj sceni", saopštio je FS S.

Savez se osvrnuo i na mogućnost da i sam bude predmet istrage Uefe zbog izdavanja licence Zvezdi za učešće u evropskim takmičenjima.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se nalazimo pod uslovnom kaznom zbog slične situacije iz prošlosti, teško stanje u kojem se Crvena zvezda nalazila godinama unazad uticalo je na izdavanje licence za igranje u Evropi na granici prihvatljivih uslova. Nikada nismo želeli da na bilo koji način budemo smetnja učešća Zvezde na najvišoj sceni, svesni činjenice da je najbolji i najbrži put oporavka kluba učestvovanje u Evropi", saopšteno je iz FS S-a, uz dodatak da je eliminacija Zvezde "veliki udarac za srpski fudbal".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи