Читај ми!

Brazil savladao solidnu Srbiju

Brazil - Srbija 1:0. Tim kome je ovaj meč bio generalna proba za Svetsko prvenstva, koje se inače sprema i da osvoji, bio je bolji u Sao Paulu baš za taj jedan gol koji je postigao Fred. Srbija, nekompletna i bez Mundijalskog motiva, pokazala je, iako je poražena nakon osam utakmica, da uz dovoljno taktičke disciplilne i agresivnosti može da igra sa bilo kojom selekcijom na svetu.

Srbija je završila turneju po Amerikama minimalnim porazom od Brazila. Tim Ljubinka Drulovića, nekompletan i lišen takmičarskog motiva koji je imao njegov slavni protivnik, odigrao je vrlo solidno tokom većeg dela susreta. Prazni minuti, oni sredinom drugog dela, na kraju su koštali "orlove" pozitivnog rezultata na jednom od najpoznatijih svetskih stadiona.

Ono što se može iz jednog ovakvog meča izvući kao pozitivno jeste visok stepen taktičke odgovornosti u igri naše selekcije. Mladi igrači Srbije pokazali su i dovoljno sportske drskosti da napadnu favorizovanog rivala u njegovom dvorištu, što je i stvorilo nekoliko vrlo izglednih prilika ispred gola Žulija Cezara.

U prvih 45 minuta igre Brazil nije uspevao da šutne iz kaznenog prostora Srbije, a i ono što je šutnuo van njega bilo je potpuno bezopasno. Na drugoj strani Kolarov i Mitrović su propustili dobre prilike za Srbiju. Na odmor u svlačionicu igrači su ispraćeni zvižducima, što je još jedan pokazatelj kvaliteta igre Ivanovića i drugova.

Brazil je u nastavak ušao kao tim koji mora da pobedi. Igrači u žutim dresovima stajali su jako visoko, vrlo blizu igračima Srbije, što im je donelo skoro 20 minuta totalnog pritiska.

Odbrana naše selekcije popustila je u trenutku kada se to činilo možda i najmanje izvesnim, a krivicu dele Basta i Ivanović, koji nisu adekvatno zatvorili napadača Fluminensea Freda.

Srbija je pokušala da odgovori, Jojić je čak pogodio i stativu, ali dalje od toga se nije moglo. Onda se ušlo u period koji su obeležile izmene na obe strane, ali i veliki pad ritma igre. Vredi spomenuti da je svoj debi u A selekciji Srbije dočekao Milan Lulač, golman Partizana.

Ova turneja je imala dvojaku funkciju. Poslužila je kao priprema našoj selekciji pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali i kao "prijemni ispit" Ljubinku Druloviću. Kakav će konačan ishod biti, po oba pitanja, biće poznato u danima i mesecima koji slede.

Ovako je tekao meč:

23.03 - Kraj utakmice u Sao Paulu.

22.59 - Sjajna odbrana Lukača nakon udarca glavom Žoa. Čuvar mreže vicešampiona naze države pokazao je zavidne reflekse i, verovatno bitnije, samopuzdanje i pribranost da raeaguje na ovaj način.

22.55 - Upravo je superligaški tandem stvorio još jednu poluopasnu situaciju pred golom Brazila. Desni bek Partizana je centrirao, a napadač Crvene zvezde je bio za malo "kratak". Odmah zatim priliku da debituje u reprezentaciju Srbije dobija i Milan Lukač.

22.51 - Utakmica je sada potpuno izgubila na tempu. Brazil deluje kao tim zadovoljan rezultat, a Srbija kao tim koji nema snage za bilo kakav preokret. Već pun minut loptu razmenjuju četiri igrača u poslednjoj liniji domaćeg tima. Jedan od prekida Drulović koristi da priliku na ovoj turneji konačno pruži i Miroslavu Vulićeviću, kao i Draganu Mrđi.

22.47 - Filip Đorđević dobija šansu umesto Mitrovića, dok Nemanja Gudelj zauzima mesto Lazara Markovića. U isto vreme Skolari pravi petu izmenu i iz igre vadi Nejmara, umesto koga ulazi Bernard. Publika, verovatno iz samo njima znanog razloga, sada ponovo zviždi.

22.41 - Brazil je postigao i drugi gol, ali ga je linijski sudija poništio zbog ofsajda. Koliko je ova odluka bila pogrešna možete i sami da vidite... U međuvremenu Zoran Tošić je zamenio Dušana Tadića.

22.40 - Proigrala je ponovo Srbija. Marković je još jednom sjajno prošao, stvorio sebi prostor za udarac, ali je šutirao dosta slabo i Cezar je uhvatio loptu.

22.38 - Srbija nije šutnula na gol rivala u drugom poluvremenu - onda je u 71. minutu pogodila stativu. Sjajan centaršut Kolarova glavom je dočekao Jojić, Žulio Cezar se nije pomerio, ali nažalost nije ni mreža Brazila. Marselo je još jednom pokazao da je igrač koji je sjajan, ali samo dok je lopta na zemlji.

22.34 - Onih pasova po dubini, koji su falili u igri Brazila u prvih 45 minuta susreta, sada gledamo u svakom napadu. Prednjači, kao i u svemu u igri Brazila večeras, Nejmar. Srbija je izgubila onu kompaktnost u defanzivi zbog koje je i držala protivnika daleko od svog gola.

22.30 - Sada su se stvari preokrenule. Brazilu je pao "kamen sa srca", ponovo ima podršku publike, i igra možda i najkvalitetniji fudbal od početka meča. Srbija deluje nedovoljno odlučno i skoro nimalo agresivno. Pravo vreme za izmenu, ali tako očigledno ne misli i selektor Drulović. Za to vreme, Skolari vadi iz igre Paulinja, a na teren ubacuje Fernandinja.

22.26 - GOOOOOLLLLL!!! Jednu pravu priliku je stvorio Brazil, nju je i pretvorio u gol. Tijago Silva je poslao loptu ka Fredu, koga nisu preuzeli ni Ivanović ni Basta, a ovaj je iz drugog dodira savladao Stojkovića. Kao da je neuigranost Baste i Ivanovića u ovakvim situacijama dovela do toga da Fred uopšte ima prostor da šutne iz pozicije koja nije bila toliko izgledna.

22.20 - Samo malo prisebnosti, možda i pas upućen koju delić sekunde ranije, falili su Srbiji da u dva navrata ozbiljno ugroze mrežu Žulija Cezara. Marković, kada god je imao loptu i minimalno prostora da sa njom nešto uradi, bio je vrlo opasan. Svakako nešto što bi naš tim morao da eksploatiše u nastavku utakmice.

22.17 - Brazil igra primetno agresivnije u uvodnim minutima nastavka. Igrači u žutim dresovima izašli su jako visoko, čime pokušavaju, a za sada i uspevaju, da u najkraćem mogućem roku povrate posed nakon izgubljene lopte. Srbija već tradicionalno ima problem sa ovom vrstom presinga.

22.12 - Počelo je drugo poluvreme. U timu Brazila viđena je i prva izmena, inače vrlo česta. Umesto Oskara, priliku je dobio njegov saigrač iz Čelsija Vilijan.

21.54 - Poluvreme. Zvižduci sa tribina Sao Paula ispraćaju igrači dva tima u svlačionicu. Upravo je ovaj pritisak sa tribina najveći protivnik Brazilcima na Mundijalu u njihovoj domovini. Kada ne "otvore" protivnika rano, kao što večeras nisu, onda ulaze u kontraritam.

21.49 - Nejmar ostaje ubedljivo najkonkretniji igrač Brazila večeras. Još jedan njegov slalom završen je faulom, a ovoga puta žuti karton je dobio Matić. David Luiz je pokušao da ugrozi Stojkovića svojim nekonvencionalnim udarcem, ali lopta odlazi daleko iznad gola. Brazil ne samo da ne uspeva da napravi završni pas - on se muči da uđe sa loptom u zonu odakle bi to pokušao. Taktički izvanredno poluvreme Srbije.

21.40 - Još jedna odlična prilika za tim Ljubinka Drulovića. Nakon centaršuta Tadića, Mitrović, vrlo slabo čuvan u kaznenom prostoru, glavom šutira pored gola. Ako je po prilikama, Srbija je bila bolja u prvih pola sata susreta. To oseća i publika na Murumbiju, koja pokušava povicima da razbudi svoje ljubimce.

21.38 - Taman kada smo ga prozvali, Marković je stvorio najbolju priliku, ne samo za Srbiju, nego na celom susretu. Igrač Benfike je izbacio Kolarova, kome je ovo bilo peto ili šesto kvalitetno ubacivanje, ali je on, u situaciji kada je možda mogao da odigra loptu na peterac gde su je čekali Mitrović i Marković, šutirao. Udarac je izblokiran, a Srbija nije ozbiljnije pripretila iz kornera.

21.35 - Brazil igra pod razumljivim pritiskom, koji se samo povećava kako minuti prolaze. Srbija je rasterećenija, ali to za sada nije dovoljno iskoristila u trenucima kada kontroliše posed lopte. Premalo je u igri Lazar Marković, jedan od dva najbrža igrača na terenu, a nedovoljno smo videli i Tadića u poslednjoj trećini terena, gde je najopasniji.

21.33 - Trend udaraca na gol Brazilaca sa distance nastavio je Fred. Šut sa oko 25 metara napadača Fluminensea završio je pored leve stative gola koji čuva Stojković. 

21.30 - Uska formacija Srbije "tera" Brazilce na stranu, i to u zonu odakle su mogući samo centaršutevi. Nijedan do sada nije bio previše opasan. 

21.26 - Slaba reakcija selekcije Srbije sa loptom u nogama donela je prvu priliku Brazilu. Nejmarov udarac iz kaznenog prostora je ipak izblokiran, a nakon kornera koji je usledio Marselo je šutirao sa poludistance. Brazilci deluju pomalo nervozni, kao da su očekivali da će do sada već imati prednost.

21.24 - Igrači u žutim dresovima imaju više loptu u nogama, ali su, zbog odlične kretnje prve dve linije srpskog tima, prinuđeni na veliki broj bočnih dodavanja. Dubina je potpuno odsečena, što praktično znači da Oskar skoro da i ne dobija loptu. Čini se vrlo efikasan način da se neutrališe jedan od najbitnijih elemenata igre Brazila.

21.20 - Brazil je nametnuo jak ritam, koji Srbija vrlo uspešno prati. Zadnja linija Srbije je pomerena nešto više, što smanjuje prostor za igru i kombinatoriku Brazilcima. "Selesao" nema previše kreativnih igrača u manevru, jer ni Paulinjo i Luiz Gustavo to nisu, što se u ovakvim situacija i vidi.

21.16 - Prva prilika na meču, i to vrlo dobra, pripada Srbiji. Aleksandar Kolarov u prijemu je izbacio Alveša nakon pasa Petrovića, ušao je u kazneni prostor Brazilaca, malo oklevao, i onda ipak odlučio da šutne desnom, slabijom nogom. Lopta je pogodila mrežu, ali sa pogrešne strane.

21.14 - Utisak iz prvih pet minuta susreta - faulovi, i to na obe strane. Čini se prilikom prekida, ofanzivnih i defanzivnih, Srbija nikako nije inferiorna. Nažalost, centaršutevi iz vrlo pristojnih pozicija do sada nisu bili dovoljno dobri.

21.10 - Igrači Srbije, lišeni takmičarskog motiva i na kraju duge i naporne sezone, moraju čak i na silu da se motivišu kako bi agresijom parirali velikom rivalu. Za sada im to savršeno uspeva...

21.09 - Čak i letimičan pogled na sastave dva večerašnja takmaca pokazuje vrlo jasnu razliku u ambicijama sa kojima dva tima prilaze ovom duelu. Brazilci, "naoštreni" u poslednjoj proveri pred početak Mundijala, igraju u timu koji će sasvim sigurno početi i taj prvi meč sa Hrvatskom.

21.08 - Počeo je meč koji naizgled mnogo više znači domaćinu nego selekciji Srbije. Međutim, upravo ova utakmica, na ovom stadionu i protiv jednog ovakvog protivnika, može da označi početak jednog novog, svakako uspešnijeg ciklusa za selekciju Srbije.