Читај ми!

"Zlatna lopta" ide... Ronaldu!

Kristijano Ronaldo osvajač "Zlatne lopte". Počasni trofej za Pelea. U najboljih 11, četvorica iz Barse, trojica iz Bajerna, dvojica iz Reala i dvojica iz PSŽ-a. Ibra postigao najlepši gol.

Kristijano Ronaldo je dobitnik trofeja "Zlatna lopta" za najboljeg igrača u 2013. godini, u tradicionalnom izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i magazina "Frans fudbal".

Portugalski napadač trijumfovao je u izboru ispred Franka Riberija iz minhenskog Bajerna i osvajača priznanja u prethodne četiri godine, Lionela Mesija iz Barselone.

Ronaldu je drugi put u karijeri pripala prestižna nagrada, nakon što je za najboljeg u svetu proglašen 2008. godine kao igrač Mančester Junajteda, čime je postao prvi Portugalac u istoriji koji je dva puta osvojio ovo prestižno priznanje.

"Ovo je za mene veoma emotivno veče. Hvala saigračima iz Reala i predsedniku kluba, bez njih ne bih uspeo da postignem sve ovo. Teško mi je što ovde nije Euzebio, čovek koji mi je mnogo pomogao u fudbalu i životu, zbog toga su moje emocije još izraženije. Konkurencija je bila veoma jaka, ponosan sam na nagradu", izjavio je kroz suze Ronaldo na svečanoj ceremoniji u Cirihu.

Ronaldo je minule godine odigrao za Real i reprezentaciju Portugalije 56 utakmica i postigao 66 golova, od čega osam puta het-trik.

Udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) izabralo je tim godine u kojem su: Manuel Nojer (Bajern Minhen) - Dani Alveš (Barselona), Serhio Ramos (Real Madrid), Filip Lam (Bajern Minhen), Tijago Silva (Pari Sen Žermen) - Ćavi (Barselona), Andres Inijesta (Barselona), Frank Riberi (Bajern Minhen) - Kristijano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Pari Sen Žermen), Lionel Mesi (Barselona).

Za trenera godine proglašen je Jup Hajnkes, koji je ekipu Bajerna doveo do titule nemačkog i evropskog prvaka i pobednika nacionalnog kupa, dok je najbolja fudbalerka Nemica Nadin Angerer.

Nagrada "Ferenc Puškaš" za najlepši gol pripala je Zlatanu Ibrahimoviću, koji je na prijateljskoj utakmici između Švedske i Engleske na spektakularan naču zatresao protivničku mrežu - "makazicama" sa dvadesetak metara.

U ovoj konkurenciji bio je i srpski internacionalac Nemanja Matić, strelac efektnog pogotka u dresu Benfike.

Počasna Zlatna lopta za životno delo dodeljena je legendarnom Brazilcu Peleu.

Evo kako je protekla dodela nagrada:

20.00 - Ovogodišnji osvajač "zlatne lopte" je Kristijano Ronaldo! 

19.55 - Počasna "Zlatna lopta" ide Peleu, koji do sada nikada nije osvojio prestižnu nagradu, jer nikada nije igrao u Evropi, a nagrada za najboljeg fudbalera sveta uvedena je 1991. godine, kada je jedan od najboljih fudbalera u istoriji uveliko bio penzioner. Pele u Cirihu nije mogao da sakrije suze...

19.40 - Zlatan Ibrahimović je osvojio nagradu "Ferenc Puškaš"za najlepši gol...

19.10 - Očekivano, najbolji trener Jup Hejnkes. 

18.52 - Dakle, tim godine: Nojer - Lam, Tijago Silva, Ramos, Dani Alveš - Inijesta, Ćavi, Riberi - Mesi, Ronaldo, Ibrahimović. Interesantno, u najboljih 11 nema niti jednog igrača iz Premijer lige.  

18.50 - I najbolji napadači: Leo Mesi (Barselona), Kristijano Ronaldo (Real Madrid) i Zlatan Ibrahimović (PSŽ).

18.45 - Najbolji vezni fudbaleri: Andres Inijesta (Barselona), Frank Riberi (Bajern) i Ćavi (Barselona).

18.40 - Najbolji defanzivci su: Filip Lam (Bajern), Serhio Ramos (Real Madrid), Tijago Silva (PSŽ) i Dani Alveš (Barselona).

18.37 - Najbolji golman je Manuel Nojer (Bajern).

18.20 - Nekadašnji saigrači Dani Alveš i Zlatan Ibrahimović se sjajno zabavljaju...

18.04 - Svetske kladionice su sigurne da će Portugalac osvojiti "Zlatnu loptu". Kvote na napadača Reala kreću se od 1.02 do 1.05, što dovoljno govori o očekivanjima kladionica.

17.32 - Bez obzira na činjenicu da je Kristijano Ronaldo favorit, Frank Riberi smatra da je baš on najbolji. "Ukoliko ne dobijem 'Zlatnu loptu', onda sve nema nikakve logike. Sanjam da je osvojim, ali istovremeno sam miran i sa obe noge na zemlji. Iskreno, radije bih osvojio Svetsko prvenstvo s Francuskom. Ja sam timski igrač i radije bih osvajao trofeje sa ekipom, nego individualne nagrade", rekao je Riberi.

17.00 - Rio Ferdinand na Tviteru napisao da će se skinuti go i prošetati ulicom ukoliko Kristijano Ronaldo ne osvoji Zlatnu loptu. Da li Rio zna nešto što drugi ne znaju...?

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво