Читај ми!

"Večiti" spremni za privatizaciju

Nakon prošlonedeljne najave prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će Crvena zvezda i Partizan biti privatizovani, oglasili su se i "večiti rivali" složni u oceni da je privatizacija – potrebna i neophodna.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana izjavio je da privatizacija fudbalskih klubova mora da se izvrši "ma ko se tome protivio", kao i da su se mnogi uplašili privatizacije, upravo zato što znaju da će se to i desiti.

"Platićemo političku cenu, sići s vlasti, ali to će morati da se reši", rekao je Vučić.

Reagujući na Vučićevu najavu, potpredsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je Tanjugu da crveno-beli od prvog dana podržavaju koncept ulaska privatnog kapitala, a da li će se to zvati privatizacija ili prodaja, videće se kroz administrativno-finansijsku regulativu.

"Model privatizacije otvara perspektivu opstanka, razvoja i sportskog napretka klubova i zato ga treba sprovesti što pre. Zvezda je potpuno spremna da uzme konstruktivno učešće u svim aktivnostima vezanim za ovu ideju", izjavio je Čović.

Njegovo mišljenje deli i predsednik Partizana Dragan Đurić.

"Podržavamo privatizaciju Partizana i Zvezde, to je jedino rešenje koje omogućava napredak klubova. Na taj način moći ćemo da poslujemo profitabilno. Privatizacija bi bila najbolje rešenje i za državu i za klubove", rekao je Đurić u izjavi za Novosti.

Čović je istakao da u Zvezdi nema straha od privatizacije.

"Nema razloga za strah ukoliko su namere iskrene, ukoliko je iskreno shvaćeno da u sportu ne može više da se radi kako se radilo do sada, po principu - država daje pare, neko drugi troši, a kada država hoće da to kontroliše, onda smo ljuti na državu", poručio je Čović.

Za promene u načinu poslovanja založio se i Đurić.

"Mi u Partizanu smo u poslednje tri godine poslovali sa dobitkom, ali promene su potrebne i u načinu funkcionisanja", jasan je prvi čovek Partizana.

Zakon o sportu koji reguliše privatizaciju sportskih klubova, prema Čovićevom mišljenju, u jednom delu treba da bude promenjen.

"Nije sporno da su udruženja građana privatna, ali bez kontinuiteta, jer su mnogi od članova koji su činili udruženje umrli, a nije napravljen mehanizam naslednosti, kao što je to u Realu ili Barseloni", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, država je veoma važan faktor u svemu tome, jer klubovi mnogo duguju državi za porez, duguju državnim bankama, to je većina klubova. Zvezda sigurno jeste vlasnik imovine, stadiona i pratećih objekata, ali na državnom zemljištu, a prema zakonu, zabranjena je u sportu konverzija zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva.

"Kada klubovi dođu u veliki finansijski minus, kao što su došli, očekuje se od države da pokrije taj minus. Neću da razmatram zašto je došlo do toga, ali je potpuno nelogično da to u profesionalnom sportu radi siromašna država, posebno u fudbalu, koji ima značajnu komercijalnu dimenziju i ne bi smeo da bude u minusu", poručio je Čović.

On je naglasio da je značajan faktor i dokumentacija kako bi se dobila jasna slika o tome kako su nam veliki klubovi postali gubitaši, i podsetio da je Zvezda podnela detaljan finansijski izveštaj za period od 1996. godine do kraja 2012, sa uporednom analizom kako je to izgledalo 1991. godine, koja je najtrofejnija u istoriji kluba.

Prethodnih dana mediji su pisali o tome da su za privatizaciju Partizana i Zvezde zainteresovani bogati svetski biznismeni, među kojima je i vlasnik Čelsija, Rus Roman Abramovič, kome je interesantan bivši prvak Evrope i sveta.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво